Αδιάφορη για το «χαστούκι» της Moody's η Wall Street: «Ξέρουμε για το χρέος και το έλλειμμα των ΗΠΑ»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδιάφορη για το «χαστούκι» της Moody's η Wall Street: «Ξέρουμε για το χρέος και το έλλειμμα των ΗΠΑ»
Υπήρξε μια εποχή που τα άσχημα νέα σχετικά με το χρέος των ΗΠΑ θα έβαζαν τις αγορές σε περιπέτειες, αλλά όχι τώρα, όπως φάνηκε στα διεθνή χρηματιστήρια.

Υπήρξε μια εποχή που τα άσχημα νέα σχετικά με το χρέος των ΗΠΑ θα έβαζαν τις αγορές σε περιπέτειες, αλλά όχι τώρα, όπως φάνηκε στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την υποβάθμιση από Moody's, που προειδοποίησε για τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και ελλειμμάτων.

Όταν οι Standard & Poor's και Fitch εξέδωσαν παρόμοια «καμπανάκια» έστειλαν τουλάχιστον προσωρινά κύματα κλυδωνισμού στη Wall Street, όμως με το δημοσιονομικό και πολιτικό χάος που επικρατεί στις ΗΠΑ, το «χτύπημα» της Moodys φαντάζει σαν... ξεπερασμένο, με αναλυτές να επισημαίνουν πως ο οίκος αξιολόγησης δεν προσκομίζει κάτι... νέο στο «τραπέζι». Παρά την προειδοποίησή της η Moody's, ο οίκος είναι ο μόνος από τις τρεις μεγάλους που εξακολουθεί να έχει βαθμολογία τριπλού Α για το χρέος των ΗΠΑ. Η Fitch μείωσε την αξιολόγησή της τον Αύγουστο και η S&P προέβη σε παρόμοια κίνηση πριν από... 12 χρόνια.

«Αν πάμε από το AAA στο AA, τι σημαίνει πρακτικά; Δεν σημαίνει πραγματικά τίποτα. Θα υπάρχει ακόμη μαζική ζήτηση για αμερικανικά ομόλογα. Δεν υπάρχει καμία υπόνοια ότι η Moody's έχει αποκλειστικές πληροφορίες που κανείς δεν γνωρίζει για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Λοιπόν, είναι πραγματικά ένα μη συμβάν. Πράγματι, κανείς δεν χρειάζεται να πει στους επενδυτές για το χρέος των ΗΠΑ ύψους 33,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και το δημοσιονομικό έλλειμμα των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του 2023. Και τα δύο είναι γνωστά θέματα με τα οποία η Wall Street παλεύει καθημερινά» υπογραμμίζει ο Μάικλ Ρέινολντς, αντιπρόεδρος επενδυτικής στρατηγικής στη Glenmede Investment Management.

Γέλεν: Η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή - Διαφωνώ με τη Moody's

Την έντονη αντίδρασή της με την απόφαση της Moody’s την περασμένη εβδομάδα να υποβαθμίσει τις προοπτικές για το χρέος των ΗΠΑ, εξέφρασε η Aμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή και η αγορά ομολόγων είναι ασφαλής και ρευστοποιήσιμη.

«Είναι μια απόφαση με την οποία διαφωνώ», είπε σε συνέντευξη Τύπου, στο κλείσιμο της Συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της APEC στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Ο οίκος αξιολόγησης μείωσε την Παρασκευή την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε «αρνητική» από «σταθερή», επικαλούμενη μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Παρά τη διαφωνία της ωστόσο, η Γέλεν υπογράμμισε ότι η άνοδος των μακροπρόθεσμων επιτοκίων θα δημιουργήσει μια πρόκληση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αν διαρκέσει. Και πρόσθεσε ότι, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι «εντελώς δεσμευμένη σε μια αξιόπιστη και βιώσιμη δημοσιονομική πορεία», επικαλούμενη σχέδια για τη μείωση του ελλείμματος και τις επενδύσεις στην Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων, η οποία εισπράττει φόρους. Η Γέλεν κάλεσε επίσης τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να εργαστούν για να αποφευχθεί ένα μερικό κλείσιμο της κυβέρνησης (shutdown), που θα μπορούσε να συμβεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Η «ώρα της κρίσης» για τον αγωγό EastMed – Στο 1ο τρίμηνο 2024 το Market Test

Kafea Terra: «Βλέπει» αύξηση του κύκλου εργασιών το 2023 – Η αναπτυξιακή στρατηγική

Intralot: Το «βλέμμα» (και) στους ξένους επενδυτές – Το 9μηνο, η χρηματοοικονομική ενίσχυση, το road show της Morgan Stanley

gazzetta
gazzetta reader insider insider