Αμοιβαία Κεφάλαια: Εισροές άνω των 460 εκατ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο - Ποια έχουν μοιράσει χρήμα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμοιβαία Κεφάλαια: Εισροές άνω των 460 εκατ. ευρώ το τελευταίο δίμηνο - Ποια έχουν μοιράσει χρήμα
Σε πολυετή υψηλά έχει αναρριχηθεί η αξία της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων, φτάνοντας πλέον στα 14,047 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 29,09% από τις αρχές του έτους και κατά 3,165 δισ. ευρώ σε απόλυτο μέγεθος.

Σε πολυετή υψηλά έχει αναρριχηθεί η αξία της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων, φτάνοντας πλέον στα 14,047 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 29,09% από τις αρχές του έτους και κατά 3,165 δισ. ευρώ σε απόλυτο μέγεθος.

Οι συνολικές εισροές προς όλες τις κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων ξεπερνούν πλέον τα 2,384 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, με τα διεθνή ομολογιακά να κατέχουν τη μερίδα του λέοντος, με εισροές που προσεγγίζουν τα 1,989 δισ. ευρώ.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, οι εισροές προς όλα τα Α/Κ ξεπερνούν τα 463 εκατ. ευρώ, με τα εγχώρια μετοχικά, να δέχονται ένα πλήγμα για δεύτερο διαδοχικό μήνας καταγράφοντας εκροές, μετά τα σημαντικά κεφάλαια που διοχετεύθηκαν στους θερινούς μήνες και που ξεπέρασαν τα 109 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και στις 26 Οκτωβρίου (στοιχεία ΕΘΕ), οι εκροές ξεπερνούν τα 18,66 εκατ. ευρώ, ενώ για τα διεθνή ομολογιακά οι εισροές φτάνουν τα 564,47 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη βέβαια, τα μετοχικά Ελλάδας συνεχίζουν να υπεραποδίδουν έναντι των διεθνών, αλλά και της Ευρωζώνης, στη βάση της υπεραπόδοσης σε πρώτο βαθμό της εγχώριας αγοράς και των «αμυνών» που βγάζει, σε δεύτερο βαθμό, στις διεθνείς πιέσεις. Επιπλέον, η τάση εισροών προς τα ομολογιακά αμοιβαία συνεχίζεται, στη βάση των κινήσεων των τραπεζών για τη διαμόρφωση και διάθεση τέτοιων τύπου αμοιβαίων πενταετούς διάρκειας με ετήσια διανομή μερίσματος.

Αναλυτικά:

- Επιμέρους, στο σύνολό τους, (42 μετοχικά Α/Κ εσωτερικού) τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού έχουν προσφέρει θετικές αποδόσεις με κάποια μάλιστα να ξεπερνούν και την πορεία του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους (26,78%). Τα Allianz Επιθετικής Στρατηγικής Εσωτερικού (εκροές 2,772 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους) και Allianz Μετοχών Εσωτερικού (εκροές 1,304 εκατ. ευρώ) βρίσκονται στην κορυφή με απόδοση +33,66% και +31,62% αντίστοιχα, έχοντας σημαντική θέση επί του ενεργητικού τους, στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και στη Mytilineos (ακολουθούν Intrakat, Titan, Motor Oil, Jumbo και Entersoft - καλύπτουν το 54,3% του χαρτοφυλακίου). Ακολούθως, το Triton Αναπτυξιακό Μετοχών Εσωτερικού (εισροές 7,96 εκατ. ευρώ από τις αρχές τους έτους) έχει προσφέρει απόδοση 30,43% στους μεριδιούχους, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Eurobank I (LF) Equity - Greek Equities (εισροές 2,99 εκατ. ευρώ) που κινείται στο +28,53% με το Πειραιώς Α/Κ Μετοχικό Εσωτερικού (U) στο +28,13% και με εισροές που ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

- Θετικές αποδόσεις, αλλά συγκριτικά χαμηλότερες από αυτά του εσωτερικού, εξαιτίας της υπεραπόδοσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καταγράφουν και τα διεθνή μετοχικά και αυτά με έκθεση στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Στην κατηγορία των διεθνών ξεχωρίζουν το Α/Κ Μετοχικό Διεθνές Θεσμικών Επενδυτών της 3Κ με απόδοση +16,06%, το Μετοχικό Διεθνές αντίστοιχα της 3Κ στο +14,86% και το Piraeus Private Banking Megatrends Global Equity Fund (I) με απόδοση +12,61%, ενώ στην κατηγορία των μετοχικών της Ευρωζώνης στην κορυφή βρίσκεται το Ευρωπαϊκή Πίστη European Value Fund (R) με απόδοση 6,56%, έχοντας υψηλή διαφοροποίηση και στάθμιση στις μετοχές των BP, Banco Santander, Fresenius, Accor και BNP Paribas.

- Ως προς τα ομολογιακά Α/Κ εσωτερικού το Alpha Ελληνικό Ομολογιακό Institutional έχει ξεχωρίσει (+6,23% - εκροές 2,438 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους) έχοντας μια σημαντική έκθεση στα εγχώρια κρατικά ομόλογα, ενώ και το Eurobank I (LF) Greek Government Bond Fund βρίσκεται στο 5,81% σε απόδοση (εκροές 87,64 χιλ. ευρώ), από τις αρχές του έτους. Ευρύτερα, οι καθαρές αξίες των ομολογιακών εσωτερικού υποχώρησαν μερικώς τους τελευταίους τρεις μήνες, με τις εκροές σε αυτό το διάστημα να ξεπερνούν τα 22,25 εκατ. ευρώ.

- Ως προς τα διεθνή ομολογιακά στην κορυφή βρίσκεται το Allianz Ομολογιών Ευρώ Περιφέρειας με απόδοση +7,93%, με το Thetis Ευρωπαϊκών Ομολόγων της Athos στο +5,64% και το International Income Ομολογιακό Θεσμικών στο +5,46% να διαμορφώνουν την πρώτη τριάδα θετικών αποδόσεων. Επιπλέον, οι συνολικές καθαρές εισροές προσεγγίζουν τα 684 εκατ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες, με το μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων να κατευθύνεται στο Πειραιώς ΑΚ Στρατηγικής Τακτικού Εισοδήματος 2028 Ευρωπαϊκό Ομολογιακό (241,37 εκατ. ευρώ) και στο Δήλος Extra Income II 18 Months (235 εκατ. ευρώ).

- Στην κατηγορία των Funds of Funds Μετοχικά ξεχωρίζουν αυτά της Alpha ΑΕΔΑΚ και πιο συγκεκριμένα τα Alpha FoF Cosmos Stars USA ESG Insitutional και Classic με αποδόσεις 6,83% και 6,17%, ενώ ψηλά βρίσκεται και το Πειραιώς FoF Μετοχικό (Ι) με απόδοση 6,19% από τις αρχές του έτους. Επιπλέον, οι συνολικές εκροές σε αυτή τη κατηγορία ξεπερνούν τα 4,78 εκατ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες.

- Από την άλλη, στα Μεικτά Funds of Funds, δηλαδή σε multi asset, με ευρύτερη γεωγραφική κατανομή, ηγείται το Eurobank I (LF) FoF Life Cycle 2047 με απόδοση +4,22% και με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα επένδυσης. Το Α/Κ υιοθετεί ένα σχετικά υψηλού κινδύνου προφίλ στην αρχή της επενδυτικής περιόδου, όπου η «ημερομηνία στόχος» ακόμα απέχει πολύ. Στη συνέχεια και σταδιακά, αυξάνει την κατανομή του σε επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου, καθώς η «ημερομηνία στόχος» πλησιάζει και όταν φτάσει, αναμένεται να είναι επενδυμένο κυρίως σε ομολογιακά χρεόγραφα ή - και σε μετρητά. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Eurobank I (LF) FoF Life Cycle 2032, με απόδοση +2,38% ενώ ακολουθεί το Δήλος Synthesis Yellow ESG FoF Μεικτό στο +2,2%. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη κατηγορία καταγράφει εκροές, που διαμορφώνονται στα 84,52 εκατ. ευρώ τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider