«Πράσινη» η Wall Street - Καθ' οδόν για τον χειρότερο μήνα του το 2023 ο S&P 500

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινη» η Wall Street - Καθ' οδόν για τον χειρότερο μήνα του το 2023 ο S&P 500
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,35% στις 33.666 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,59% στις 4.299 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 0,83% στις 13.201 μονάδες.

Η Wall Street «πρασίνισε» την Πέμπτη, καθώς προσπάθησε να ανακτήσει ορισμένες από τις διευρυμένες απώλειες του Σεπτεμβρίου, με τους traders να παρακολουθούν στενά τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,35% στις 33.666 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,59% στις 4.299 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 0,83% στις 13.201 μονάδες. Ο τομέας των υπηρεσιών επικοινωνίας έκανε άλμα 1,2% για να οδηγήσει τον S&P 500 υψηλότερα, ενισχυμένος από άνοδο 2% στις Meta. Η Intel και η Cisco κινήθηκαν στο +1,6% και +1,4% αντίστοιχα, στηρίζοντας τον Dow. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το τελευταίο διάστημα επηρεάζεται έντονα από τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων, ενώ εντείνονται και οι ανησυχίες για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, με τις μετοχές να οδηγούνται σε νέα χαμηλά. Ο Dow είναι έτοιμος να ολοκληρώσει τον μήνα με απώλειες 2% και περισσότερο από 1% χαμηλότερα το τρίμηνο. Ο S&P 500 αναμένεται να ολοκληρώσει τον μήνα με πτώση 4% και το τρίμηνο με κάθοδο περίπου 3%. Ο Nasdaq βρίσκεται σε ρυθμό για να κλείσει τον Σεπτέμβριο και το τρίμηνο με «βουτιά» 5% και 3%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, Οι μετοχές έχουν δυσκολευτεί το τελευταίο διάστημα με τις αυξανόμενες αποδόσεις και τις προοπτικές διατήρησης των υψηλών επιτοκίων από τη Fed για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο.

Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται με αρκετά ισχυρό ρυθμό το β' τρίμηνο του έτους, όπως έδειξε η τελευταία μέτρηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ η οποία περιλαμβάνει επίσης μεγάλες καθοδικές αναθεωρήσεις για τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1% το β' τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ επιβεβαιώνοντας την προηγούμενη μέτρηση του. Αυτή είναι η τρίτη μέτρηση του ΑΕΠ για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου. Παράλληλα, η ανάπτυξη του α' τριμήνου αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 2,2% από 2% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Ταυτόχρονα, το 10ετές αμερικανικό ομόλογο άγγιξε νέο υψηλό 15ετίας με την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ να παραμένει εύρωστη και ανθεκτική, όπως αποτυπώθηκε άλλωστε και από το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας.

Eμπορεύματα

Το πετρέλαιο κατέγραψε αναπάντεχες απώλειες την Πέμπτη, εγκαταλείποντας τα κέρδη που είχαν δει το αμερικανικό αργό να ξεπερνά το όριο των 95 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε 2,1%, για να κλείσει στα 91,71 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, αγγίζοντας μέχρι και τα 95,03 δολάρια ενδοσυνεδριακά. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Νοεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, διαμορφώθηκε στα 95,38 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 1,2%, στο ICE Futures Europe, αφού έφτασε τα 97,69 δολάρια στη σημερινή διαπραγμάτευση. Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου βούτηξε 3,6% στα 2,505 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε 0,1% στα 3,318 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου κατέγραψε κέρδη 1,6% στα 2,945 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ο χρυσός αποδυναμώθηκε την Πέμπτη, καθώς τα στοιχήματα της αγοράς για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ μείωσαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου. Παράλληλα, οι traders έστρεψαν την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ώστε να εντοπίσουν ενδείξεις σχετικά με τη στρατηγική της Fed. Υπό αυτό το πρίσμα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου απώλεσε 0,7% χαμηλότερα, στα 1.878,60 δολάρια ανά ουγγιά. Τα υψηλότερα επιτόκια αμβλύνουν την ελκυστικότητα του χρυσού ως αντιστάθμισης του πληθωρισμού και θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές στα 1.800 δολάρια, σύμφωνα με τον ανώτερο στρατηγικό αναλυτή αγοράς στην RJO Futures. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σκαρφάλωσαν σε υψηλό 16ετίας, αυξάνοντας το κόστος διατήρησης του χρυσού. Ωστόσο, η υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ, η οποία καθιστά τον χρυσό φθηνότερο για τους ξένους αγοραστές, περιόρισε την πτώση του μετάλλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νευρικότητα και νέες απώλειες στο ταμπλό του ΧΑ - Χάθηκαν οι 1.200 μονάδες

Ευρωαγορές: Έσπασε το πτωτικό σερί 5 συνεδριάσεων

Lehman Brothers: 15 χρόνια μετά, το «θηρίο» ξαναβγαίνει από το κλουβί του;

gazzetta
gazzetta reader insider insider