Profit taking στο πετρέλαιο - Πτωτικό γύρισμα με ρευστοποιήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Profit taking στο πετρέλαιο - Πτωτικό γύρισμα με ρευστοποιήσεις
Το πετρέλαιο κατέγραψε αναπάντεχες απώλειες την Πέμπτη, εγκαταλείποντας τα κέρδη που είχαν δει το αμερικανικό αργό να ξεπερνά το όριο των 95 δολαρίων το βαρέλι

Το πετρέλαιο κατέγραψε αναπάντεχες απώλειες την Πέμπτη, εγκαταλείποντας τα κέρδη που είχαν δει το αμερικανικό αργό να ξεπερνά το όριο των 95 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά μέσα σε έναν χρόνο, καθώς οι επενδυτές ζυγίζουν τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε 2,1%, για να κλείσει στα 91,71 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, αγγίζοντας μέχρι και τα 95,03 δολάρια ενδοσυνεδριακά. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Νοεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, διαμορφώθηκε στα 95,38 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 1,2%, στο ICE Futures Europe, αφού έφτασε τα 97,69 δολάρια στη σημερινή διαπραγμάτευση. Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου βούτηξε 3,6% στα 2,505 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε 0,1% στα 3,318 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου κατέγραψε κέρδη 1,6% στα 2,945 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Η μείωση στην παραγωγή και ο ρόλος του OPEC+

Μιλώντας για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου που εφαρμόστηκαν από τον OPEC+ και τους συμμάχους του, ο Μπερτ Μάλεκ, διευθύνων σύμβουλος της TD Securities, αναφέρθηκε στη Σαουδική Αραβία, την ηγέτιδα χώρα του OPEC+ που τον Σεπτέμβριο παρέτεινε την περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό οδηγεί την παραγωγή αργού της Σαουδικής Αραβίας κοντά στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Τόνισε επίσης, πως η Ρωσία έχει δεσμευτεί να παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών της κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Στο δυσοίωνο σκηνικό προστίθεται και η μειωμένη παραγωγή από τα διυλιστήρια καθώς πλησιάζει η εποχή της συντήρησής τους.

«Πιστεύουμε πως οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να διατηρηθούν για καιρό αλλά δε νομίζω πως είναι κάτι μόνιμο. Δεν θα είναι προς το συμφέρον του OPEC+ εάν οι τιμές πάνε πολύ υψηλότερα σε τριψήφιο αριθμό, καθώς θα ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη μείωση της ζήτησης», επεσήμανε ο Μάλεκ.

Οι κινήσεις της αγοράς και οι προβλέψεις

Να σημειωθεί πως οι προβλέψεις για 100 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου κυριαρχούν τις τελευταίες ημέρες. Η Goldman Sachs αναβάθμισε πρόσφατα την πρόβλεψη 12 μηνών για το brent, από 93 δολάρια το βαρέλι σε 100 δολάρια.

«Συνολικά, πιστεύουμε ότι ο OPEC+ θα είναι σε θέση να διατηρήσει το Brent σε εύρος 80 έως 105 δολαρίων το 2024», προσθέτει η έκθεση της Goldman, επικαλούμενη ισχυρή αύξηση της ζήτησης από την περιοχή της Ασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Έσπασε το πτωτικό σερί 5 συνεδριάσεων

Νευρικότητα και νέες απώλειες στο ταμπλό του ΧΑ - Χάθηκαν οι 1.200 μονάδες

Ρέι Ντάλιο: Θα ξεσπάσει κρίση χρέους στις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider