Πετρέλαιο: Η Σ. Αραβία παρατείνει τις περικοπές - Στα 90 δολάρια το Brent για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Η Σ. Αραβία παρατείνει τις περικοπές - Στα 90 δολάρια το Brent για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο
Ως τα τέλη του έτους επεκτείνονται οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του αραβικού βασιλείου.

Ως τα τέλη του έτους επεκτείνονται οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του αραβικού βασιλείου (SPA), γεγονός που ώθησε σε υψηλά σχεδόν 10 μηνών τις τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές.

Πιο αναλυτικά, η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει ως τα τέλη του έτους τις περικοπές κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που ξεκίνησε τον Ιούλιο, ενώ όπως σημειώνει το CNBC, σε περικοπές αντίστοιχου μεγέθους προχώρησαν και άλλα κράτη-μέλη του σχήματος OPEC+, με στόχο την στήριξη των τιμών του πετρελαίου σε μία περίοδο ανησυχίας αναφορικά με τη ζήτηση εξαιτίας των δυσοίωνων εκτιμήσεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

«Η παραγωγή του βασιλείου για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα ανέλθει σε περίπου εννέα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως», διευκρίνισε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Επισήμως, η Σαουδική Αραβία έχει τη δυνατότητα εξόρυξης 12 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Σύμφωνα με το Ριάντ, η στρατηγική αυτή «θα επανεξετάζεται κάθε μήνα» ώστε να αποφασίζεται αν θα αυξηθεί η παραγωγή ή θα επιβληθούν νέες μειώσεις. Στόχος της είναι «να στηριχθούν η σταθερότητα και η ισορροπία στις πετρελαϊκές αγορές».

Στον απόηχο των ανακοινώσεων από τη Σαουδική Αραβία, τα συμβόλαια παραδόσεως Οκτωβρίου για το ευρωπαϊκό αργό τύπου brent «σκαρφάλωσαν» πάνω από το «φράγμα» των 90 δολαρίων/βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη σχεδόν 1,5% στις συναλλαγές στο ICE Europe.

Κέρδη σχεδόν 2% σημειώνουν και τα συμβόλαια του αμερικανικού WTI, τα οποία βρίσκονται στα επίπεδα των 87,23 δολαρίων/βαρέλι στις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Στον χορό των περικοπών και η Ρωσία

Η Ρωσία, η δεύτερη σε εξαγωγές πετρελαίου χώρα στον κόσμο, ακολουθεί τη Σαουδική Αραβία όσον αφορά στις μειώσεις στην παραγωγή και τις παραδόσεις, πέραν των μειώσεων που έχει ήδη αποφασίσει ο OPEC+.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ έκανε γνωστό ότι η Ρωσία θα παρατείνει τη μείωση των εξαγωγών πετρελαίου κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, επίσης μέχρι τα τέλη του 2023.

«Η Ρωσία θα παρατείνει την εθελούσια μείωση (…) των παραδόσεων πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2023» ανέφερε ο Νόβακ σε ανάρτησή του στο Telegram, «ώστε να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ισορροπία» στις αγορές πετρελαίου.

Στην ανακοίνωση του Νόβακ αναφέρεται ότι και η Ρωσία θα εξετάζει σε μηνιαία βάση τις μειώσεις για να κρίνει εάν θα πρέπει να μειώσει ακόμη περισσότερο ή να αυξήσει την παραγωγή της, ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

Η Ρωσία είχε ήδη αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη του 2024. «Οι πρόσθετες, εθελοντικές μειώσεις στις εξαγωγές στοχεύουν να ενισχύσουν τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα και η ισορροπία στις πετρελαϊκές αγορές», πρόσθεσε ο Νόβακ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρευματοκλοπές: 11 εκατ. κιλοβατώρες «κλάπηκαν» το 2022 – Ποια νέα μέτρα σχεδιάζονται

Σφίγγει ο κλοιός για την πειρατεία στη συνδρομητική

KPMG: Πτώση 52,4 δισ. δολ. για την παγκόσμια χρηματοδότηση fintech - Άνοδος στην Αμερική

gazzetta
gazzetta reader insider insider