Στα 100 δολάρια το βαρέλι «βλέπει» η Goldman Sachs το πετρέλαιο - «Πίσω μας το μεγαλύτερο μέρος του ράλι»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 100 δολάρια το βαρέλι «βλέπει» η Goldman Sachs το πετρέλαιο - «Πίσω μας το μεγαλύτερο μέρος του ράλι»
Η Goldman Sachs επέστρεψε δυναμικά στο κλαμπ των αναλυτών που πιστεύουν πως το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η Goldman Sachs επέστρεψε δυναμικά στο κλαμπ των αναλυτών που πιστεύουν πως το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, αυξάνοντας την πρόβλεψή της για το αργό και πάλι σε τριψήφια επίπεδα, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα και οι περιορισμοί της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ προκαλούν «ασφυξία» στην αγορά.

Με τις τιμές του «μαύρου χρυσού» να εκτοξεύονται άνω του 30% από τα μέσα Ιουνίου, ξεπερνώντας τα 95 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, η Goldman Sachs αναθεώρησε επί τα βελτίω την ετήσια πρόβλεψή της για τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, το Brent στα 100 δολάρια το βαρέλι από 93 δολάρια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του ράλι «είναι πίσω μας», ανέφερε η τράπεζα σύμφωνα με το Bloomberg.

Το πετρέλαιο έχει σημειώσει ισχυρή άνοδο τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας σε υψηλό 10 μηνών, χάρη στους σημαντικούς περιορισμούς της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+, με «αιχμή του δόρατος» τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Προς το παρόν, οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες οδηγούνται σε μια «ήπια προσγείωση», εκτιμά η Goldman Sachs.

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα είναι σε θέση να διατηρήσει το Brent σε εύρος 80 έως 105 δολαρίων το 2024, αξιοποιώντας την ισχυρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης με επίκεντρο την Ασία» επισημαίνουν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα, «ο ΟΠΕΚ είναι απίθανο να ωθήσει τις τιμές σε ακραία επίπεδα, γεγονός που θα καταστρέψει τη μακροπρόθεσμη ζήτηση».

Η αγορά θα έχει έλλειμμα που εκτιμάται στα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα αυτό το τρίμηνο, ακολουθούμενο από έλλειμμα 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση «χτυπά» ρεκόρ κατέληξε η Goldman Sachs.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Huawei έχει στην ιδιοκτησία της πάνω από 120.000 εγκεκριμένες πατέντες

Αντιδράσεις τουριστικών φορέων και ιδιοκτητών ακινήτων για το φόρο διαμονής και τη ρύθμιση του Airbnb

«Overweight» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Διαχειρίσιμο το κόστος των πλημμυρών - Αυξάνει τις τιμές στόχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider