Στροφή από τη Goldman Sachs - Στα τέλη του 2024 θα μειώσει τα επιτόκια η Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στροφή από τη Goldman Sachs - Στα τέλη του 2024 θα μειώσει τα επιτόκια η Fed
Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ, προχώρησε η Goldman Sachs και μετά το χθεσινό dot plot που παρουσίασε η FOMC.

Σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία των επιτοκίων στις ΗΠΑ, προχώρησε η Goldman Sachs και μετά το χθεσινό dot plot που παρουσίασε η FOMC.

Όπως σημειώνουν οι οικονομολόγοι, οι προβλέψεις για τα επιτόκια της FOMC ήταν κάπως πιο επιθετικές από ό,τι αναμενόταν, με μια σταθερή πλειοψηφία 12-7 να δείχνει μια ακόμη αύξηση στα επιτόκια το 2023 και τη μεση μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης το 2024, από 100 μονάδες βάσης που φαίνονταν τον Ιούνιο.

Η G.S δε το έλαβε αυτό ως ένα ισχυρό μήνυμα για μια ακόμη αύξηση τον Νοέμβριο, εν μέρει επειδή αυτές οι προβλέψεις ήρθαν παράλληλα με μια πρόβλεψη για τον πληθωρισμό που εξακολουθεί να φαίνεται πολύ υψηλή. Οι αναλυτές αναμένουν καλύτερα νέα για τον πληθωρισμό, πρόοδο στην εξισορρόπηση της αγοράς εργασίας και μια πιθανή «λακκούβα» στο σκέλος της ανάπτυξης του τέταρτου τριμήνου που θα πείσουν τη FOMC να μην προχωρήσει σε νέες αυξήσεις στα επιτόκια για φέτος.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2ο τρίμηνο του 2024 στο 4ο τρίμηνο του 2024. Όπως σημειώνουν «είχαμε εδώ και καιρό κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τις πιθανότητες μειώσεων, επειδή είμαστε δύσπιστοι για ορισμένα από τα επιχειρήματα που έχουν προβάλει οι συμμετέχοντες της FOMC για αυτές. Ωστόσο, η Fed φάνηκε να απομακρύνεται από την άποψη ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να επιβαρύνει την ανάπτυξη με μεγάλη καθυστέρηση το επόμενο έτος, γεγονός που αποδυναμώνει το επιχείρημα για μειώσεις. Πιστεύουμε ότι αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να μειωθεί περισσότερο από ό,τι υποθέταμε προηγουμένως για να προβεί σε μειώσεις στα επιτόκια η FOMC».

Η μεση κουκκίδα στο dot plot για τα επιτόκια σε μακροπρόθεσμη βάση παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,5%, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση στο 2,75%, αλλά οι συμμετέχοντες της FOMC εμφανίζονται ολοένα και πιο ανοιχτοί στο να ξανασκεφτούν τα ουδέτερα επίπεδα. Η μέση κουκκίδα μεγαλύτερης διάρκειας ανέβηκε ξανά στο 2,76% και ο πρόεδρος της Fed Τζέρομ Πάουελ δήλωσε ότι το ουδέτερο επιτόκιο μπορεί να είχε αυξηθεί και ότι το βραχυπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο θα μπορούσε να είναι υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο που εμφανίζεται στο dot plot. Μια περαιτέρω στροφή προς αυτή την άποψη θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω την υπόθεση για μειώσεις επιτοκίων το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider