Citi: Tο ράλι του πετρελαίου θα «ξεφουσκώσει» από τις χώρες εκτός OPEC

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Tο ράλι του πετρελαίου θα «ξεφουσκώσει» από τις χώρες εκτός OPEC
Οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν μετά την αύξηση της προσφοράς που θα τροφοδοτήσουν χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με τη Citi, με αποτέλεσμα το ράλι του «μαύρου χρυσού» να «ξεθυμάνει».

Οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν μετά την αύξηση της προσφοράς που θα τροφοδοτήσουν χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με τη Citi, με αποτέλεσμα το ράλι του «μαύρου χρυσού» να «ξεθυμάνει».

Ειδικότερα, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορεί να ωθήσουν τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια για σύντομο χρονικό διάστημα, οι επιπλέον προμήθειες, θα φέρουν εξισορρόπηση κάτω από τα 90 δολάρια, ενώ ταυτόχρονα, αυτή η μείωση, θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το κόστος και για άλλα καύσιμα, όπως η βενζίνη και το ντίζελ.

Το αργό πετρέλαιο Brent σκαρφάλωσε στα 95 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή από Σαουδική Αραβία και Ρωσία οδηγούν στην ταχύτερη εξάντληση των διεθνών αποθεμάτων, σε μια χρονική περίοδο που η παγκόσμια κατανάλωση παραμένει σταθερή.

Οι προσφορές από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+ θα αυξηθεί κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος και κατά άλλο 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από το 2014, εκτιμούν οι αναλυτές της Citi. «Στήριγμα» στην προμήθεια «μαύρου χρυσού» αναμένεται να προσφέρουν χώρες όπως ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Γουιάνα και η Νορβηγία. Τέλος, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να προσθέσουν επιπλέον 900.000 βαρέλια καθημερινώς στην παγκόσμια παραγωγή φέτος και ακόμη 400.000 βαρέλια από την επόμενη χρονιά.

Η τιμή του Brent είναι ενισχυμένη κατά σχεδόν 10% φέτος, καθώς τα μέλη του OPEC περιορίζουν την παραγωγή τους και το outlook της ζήτησης βελτιώνεται, με τις ΗΠΑ να φαίνεται πως αποφεύγουν την ύφεση και τα διυλιστήρια της Κίνας να πατούν «γκάζι». Η άνοδος του πετρελαίου αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις σε όλο τον κόσμο, με τους κεντρικούς τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, να προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν έχουν ήδη κάνει αρκετά για να ανακόψουν τον ρυθμό των κερδών των τιμών αυξάνοντας τα επιτόκια. Αυτή την εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις τόσο της Fed όσο και της Τράπεζας της Αγγλίας για τη νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: «Δέσμια» της Κίνας η ΕΕ για τις μπαταρίες όσο και της Ρωσίας για την ενέργεια;

Ηλιακή Ενέργεια: «Καμπανάκι» χρεοκοπίας από τους Ευρωπαίους λόγω κινεζικού «πολέμου τιμών»

Ρεύμα: Μείωση της χονδρικής τον Αύγουστο – Τα μερίδια των προμηθευτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider