Ευρωαγορές: Κέρδη την Παρασκευή και απώλειες στην εβδομάδα - Επιτόκια και αποτελέσματα στο επίκεντρο

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Κέρδη την Παρασκευή και απώλειες στην εβδομάδα - Επιτόκια και αποτελέσματα στο επίκεντρο
Σε επίπεδο εβδομάδας, καταγράφηκαν αρνητικά πρόσημα, με τη μεγαλύτερη πτώση στα χρηματιστήρια της Ισπανίας (-3,26%) και της Γερμανίας (-3,12%).

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καταγράφοντας ωστόσο πτώση σε επίπεδο εβδομάδας την ώρα που οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στην επιτοκιακή πολιτική των κεντρικών τραπεζών και στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Μετά από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) την Πέμπτη για αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, η προσοχή στρέφεται στο κατά πόσο θα συνεχιστεί η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή οικονομία το επόμενο χρονικό διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Fitch αναμένει συνέχεια της επιβράδυνσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ανάλογη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, οι αναλυτές έδωσαν έμφαση και στις ανακοινώσεις για την αμερικανική αγορά εργασίας, ενόψει των επόμενων αποφάσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) σχετικά με τη δική της νομισματική πολιτική.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε την Παρασκευή κέρδη 0,31% στις 459,66 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε 0,71% στις 4.335 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε 0,47% στις 7.564 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ισχυροποιήθηκε 0,39% στις 15.955 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε άνοδο 0,75% στις 7.315 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 0,35% στις 28.602 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε 0,67% στις 9.369 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, καταγράφηκαν αρνητικά πρόσημα, με τη μεγαλύτερη πτώση στα χρηματιστήρια της Ισπανίας (-3,26%) και της Γερμανίας (-3,12%).

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 6% εμφάνισε ο τίτλος της Credit Agricole στο Παρίσι, καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 2,04 δισ. ευρώ έναντι κερδών 1,64 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, με αύξηση 25% και ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις για κέρδη 1,39 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση 19% στα 6,68 δισ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για 5,9 δισ. ευρώ.

Απώλειες 3% σημείωσε στη Φρανκφούρτη η μετοχή της Commerzbank αφότου η γερμανική τράπεζα εμφάνισε καθαρά κέρδη 565 εκατ. ευρώ (618,6 εκατ. δολάρια) για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, από 470 εκατ. ευρώ το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, τα καθαρά έσοδα από τόκους έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ χάρη στη συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων, αγγίζοντας τα 2,13 δισ. ευρώ από 1,48 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 888 εκατ. ευρώ από 746 εκατ. ευρώ.

Μάκρο

Απροσδόκητη υποχώρηση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, ως ένδειξη ότι ο υψηλός πληθωρισμός και οι φόβοι για επιβράδυνση συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη καταναλωτική ζήτηση, καθώς σε ετήσια βάση, ο όγκος μειώθηκε κατά 1,4%. Ο όγκος των πωλήσεων τροφίμων, ποτών και καπνού -κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο από τον πληθωρισμό των τιμών- οδήγησαν την επιβράδυνση, με πτώση 3,5% για τα τρόφιμα, τα ποτά και τον καπνό και κατά 0,4% για τα καύσιμα αυτοκινήτων, ενώ παρέμεινε αμετάβλητος για τα μη εδώδιμα προϊόντα.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα τριών ετών, κατά 7%, εμφάνισαν οι παραγγελίες των γερμανικών εργοστασίων τον Ιούνιο. Η άνοδος εξέπληξε τους οικονομολόγους που προέβλεπαν πτώση 2% και έρχεται έπειτα από επίσης άνοδο τον Μάιο, κατά 6,2%, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η αβεβαιότητα «γεννά» ευκαιρίες - Σε πολύμηνα υψηλά οι εισροές κεφαλαίων στις αγορές, με 67,5 δισ. δολάρια

Robinhood: Η Alphabet «ξεφορτώθηκε» το 90% των μετοχών της - Η Κάθι Γουντ συνεχίζει να αγοράζει

gazzetta
gazzetta reader insider insider