Fitch: Αναμένει συνέχεια της επιβράδυνσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ανάλογη αντίδραση της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Αναμένει συνέχεια της επιβράδυνσης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ανάλογη αντίδραση της ΕΚΤ
Περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο περίπου 4% έως τα τέλη του έτους αναμένει η Fitch Ratings.

Περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο περίπου 4% έως τα τέλη του έτους αναμένει η Fitch Ratings.

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε στο 5,3% τον Ιούλιο, από 5,5% τον Ιούνιο. Οι τιμές ενέργειας είχαν τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην τάση αποκλιμάκωσής του πληθωρισμού μετά και την κορύφωσή του τον Οκτώβριο του 2022, ενώ η επιβραδυμένη άνοδος των τιμών τροφίμων αναμένεται να συνεχίσει να τον πιέζει καθοδικά οδεύοντας προς το 2024. Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώνεται στο 5,5%, η Fitch επισημαίνει ότι έχει ξεπεράσει τον ονομαστικό πληθωρισμό, που σημαίνει ότι η περαιτέρω επιβράδυνση του πληθωρισμού εξαρτάται πλέον περισσότερο από την πτώση του δομικού.

Η δυναμική του πληθωρισμού (όπως μετράται από την ετησιοποιημένη μεταβολή από τρίμηνο σε τρίμηνο στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο τιμών) εξασθενεί σχεδόν σε όλες τις κύριες κατηγορίες εκτός από την ενέργεια, όπου οι τιμές πέφτουν αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, με στάθμιση 44% στον Εναρμονισμένο ΔΤΚ, ξεχωρίζει ως η πιο επίμονη συνιστώσα. Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού των υπηρεσιών έφτασε σε νέο υψηλό 5,6% τον Ιούλιο. Οι αυξήσεις των τιμών αντανακλούν την αύξηση των μισθών (που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των πολιτικών), το ενεργειακό κόστος και την εξισορρόπηση της ζήτησης. Το μομέντουμ στις τιμές των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι υψηλό, στο 5,6%, αλλά αρχίζει επίσης να κόβει ταχύτητα.

Επιπλέον, η πληθωριστική δυναμική των τιμών των βασικών αγαθών μειώνεται ραγδαία χάρη στην άμβλυνση των κραδασμών της προσφοράς, στη μείωση των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας και στο χαμηλότερο κόστος εισροών, δημιουργώντας μια «φάση χαμηλού πληθωρισμού» στα βασικά αγαθά.

Η Fitch αναμένει ότι ο βασικός πληθωρισμός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία τον Αύγουστο. Αν και ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο και ενδέχεται να υπάρξουν κλυδωνισμοί, η ΕΚΤ πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να αναβαθμίσει περαιτέρω τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο. Ακόμη και μερικά «γεράκια» στο Διοικητικό Συμβούλιο της νομισματικής αρχής, έχουν ταχθεί υπέρ της παύσης των αυξήσεως στα επιτόκια, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανό το «τερματικό επιτόκιο» να υπερβεί το 4,5%, δηλαδή το επίπεδο που είχε προβλέψει η Fitch τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider