Βρετανία: Κατά 0,25% η νέα αύξηση των επιτοκίων της BoE - Υψηλό 15 ετών

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Κατά 0,25% η νέα αύξηση των επιτοκίων της BoE - Υψηλό 15 ετών
Οι επενδυτές «βλέπουν» πως το τελικό εύρος των επιτοκίων της BoE θα φτάσει το 5,75%, υποδηλώντας την πεποίθηση για 2 ακόμα αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας, στο πλαίσιο των δράσεων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη βρετανική οικονομία και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2%.

Πλέον, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 5,25%, από 5% που ήταν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Η αύξηση ήταν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σημειώνεται πως η απόφαση δεν ελήφθη με πλήρη ομοφωνία, καθώς 6 από τα μέλη της επιτροπής ψήφισαν για αύξηση κατά 25 μονάδες ενώ 3 μέλη διαφοροποιήθηκαν. Δύο από τα τρία μέλη που διαφώνησαν με το 0,25% ψήφισαν υπέρ μια αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης και 1 μέλος ψήφισε για διατήρηση του επιτοκίου στο 5%.

Σημειώνεται πως μετά από τις ανακοινώσεις της τράπεζας, οι επενδυτές «βλέπουν» πως το τελικό εύρος των επιτοκίων της BoE θα φτάσει το 5,75%, υποδηλώντας την πεποίθηση για 2 ακόμα αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, μετέδωσε το Bloomberg.

Η μάχη κατά του πληθωρισμού

Σημειώνεται πως η BoE προχωρά σε συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων ώστε να αποκλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις στη βρετανική οικονομία.

Τον Ιούνιο ο ετήσιος γενικός πληθωρισμός στη χώρα διαμορφώθηκε στο 7,9%, σημειώνοντας κάμψη από 8,7% του Μαΐου, αλλά παραμένοντας παράλληλα πολύ υψηλότερα από τα επίπεδα του 2% που θέλει η τράπεζα.

Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας, τροφίμων και καπνικών προϊόντων, διαμορφώθηκε τον Ιούνιο του 6,9%, υποχωρώντας από το 7,1% του Μαΐου, υψηλό 31 ετών.

Στην απόφαση της Πέμπτης, η BoE προβλέπει πως ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% για το τέλος του 2023.

«Οι κίνδυνοι γύρω από την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό είναι ανοδικοί, αν και λιγότερο από ό,τι τον Μάιο.

Ορισμένοι βασικοί δείκτες, ιδίως η αύξηση των μισθών, υποδηλώνουν ότι ορισμένοι από τους κινδύνους από πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται», σημειώνεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

Αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα, η BoE τονίζει πως «θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις ενδείξεις επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και την ανθεκτικότητα της οικονομίας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένης της στενότητας των συνθηκών στην αγορά εργασίας και της συμπεριφοράς της αύξησης των μισθών και του πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών».

Οι αξιωματούχοι της τράπεζας προβλέπουν πως ο πληθωρισμός θα φτάσει στα επίπεδα του 2% στο β' τρίμηνο του 2025, όταν στην ανάλογη απόφαση του Μαΐου προβλεπόταν πως θα φτάσει στο 2% κατά το α' τρίμηνο του 2025.

Για την οικονομία

Σχετικά με την πορεία της βρετανικής οικονομίας, η BoE εκτιμά πως η οικονομία έχει επιδείξει «εκπληκτική ανθεκτικότητα» πρόσφατα. Ακόμα, η τράπεζα άλλαξε ελάχιστα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη σε σχέση με πριν από τρεις μήνες, με την οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,5% το 2023 και το 2024 και μόλις 0,25% το 2025.

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,8% έως τα τέλη του 2024, από 4,4% που ήταν η πρόβλεψη τον Μάιο και 4,0% στα τελευταία στοιχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρκία: Επιτάχυνση του πληθωρισμού, παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων - Στο +60,7% τα τρόφιμα

Πανέτα (ΕΚΤ): Τα επιτόκια μπορεί να μείνουν στο σημερινό επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα

gazzetta
gazzetta reader insider insider