«Ξέφρενο πάρτυ» στη Wall Street: Στις +700 μονάδες ο Dow, σε υψηλό έτους ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ξέφρενο πάρτυ» στη Wall Street: Στις +700 μονάδες ο Dow, σε υψηλό έτους ο Nasdaq
«Άγριες» διαθέσεις μετά από τα αμερικανικά μάκρο και την αυτοπεποίθηση που έφερε η έγκριση της συμφωνίας για το όριο του αμερικανικού χρέους από την Γερουσία.

Ξέφρενο πάρτυ στήθηκε στη Wall Street με τους αγοραστές «ανεβασμένους» και με «άγριες» διαθέσεις μετά από τα αμερικανικά μάκρο και την αυτοπεποίθηση που έφερε η έγκριση της συμφωνίας για το όριο του αμερικανικού χρέους από την Γερουσία.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε «άλμα» 2,12% ή 699 μονάδες φθάνοντας στις 33.761 μονάδες. Παράλληλα, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,41% στις 4.280 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,07% ή 139 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 13.240 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, με την 6η συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

Το κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο διαφαίνεται αισιόδοξο, καθώς το «ok» της Γερουσίας στο νομοσχέδιο για το «ταβάνι» του χρέους, απομάκρυνε τον φόβο μίας πιθανής στάσης πληρωμών που καλλιεργούσε στην αγορά έντονη αβεβαιότητα.

Παράλληλα, καθώς οι επενδυτές αναμένουν τη νέα συνεδρίαση της Fed αυτόν τον μήνα, αξιολογούν και τα μάκρο που έρχονται στη δημοσιότητα.

Σήμερα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ δημοσίευσε τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάιο, τα οποία ήλθαν να επιβεβαιώσουν την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας - παρά το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο δημιουργήθηκαν 339.000 νέες θέσεις εργασίας.

Μάλιστα, πρόκειται για τον 29ο διαδοχικό μήνα με θετικό πρόσημο στην απασχόληση.

Το ποσοστό ανεργίας, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε στο 3,7% από το 3,4% και υψηλότερα των εκτιμήσεων για 3,5%. Πάντως, βρίσκεται λίγο παραπάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969.

Πίσω στο ταμπλό, η μετοχή της Lululemon γνώρισε ράλι 11% μετά τις καλύτερες των προσδοκιών προβλέψεις για τα φετινά έσοδα.

Εμπορεύματα

Υποχώρησαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού την Παρασκευή, πιεσμένα από την ισχυρότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, αλλά οι τιμές του μετάλλου διατήρησαν ένα μέτριο κέρδος για την εβδομάδα για να καταγράψουν την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο σε περίπου ένα μήνα. Έτσι, ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε 25,90 δολάρια ή 1,3%, για να διαμορφωθεί στα 1.969,60 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Οι τιμές με βάση το πιο ενεργό συμβόλαιο αυξήθηκαν κατά 1,3% για την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Το ασήμι παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε κατά 24 σεντς, ή 1%, στα 23,75 δολάρια ανά ουγγιά, κλείνοντας 1,7% υψηλότερα για την εβδομάδα. Η πλατίνα παράδοσης Ιουλίου υποχώρησε 6,60 δολάρια ή σχεδόν 0,7%, στα 1.003,50 δολάρια ανά ουγγιά, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 2,4% στην εβδομάδα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παλλαδίου παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισαν 12,80 δολάρια ή 0,9%, στα 1.403,50 δολάρια ανά ουγγιά, χάνοντας 1,4% για την εβδομάδα. Ο χαλκός παράδοσης Ιουλίουκέρδισε 2 σεντς, ή 0,4%, στα 3,73 δολάρια ανά λίβρα, σημειώνοντας άνοδο 1,2% για την εβδομάδα.

Υψηλότερα κινήθηκαν τα συμβόλαια του πετρελαίου την Παρασκευή, αλλά οι δείκτες του αργού στις ΗΠΑ και τον κόσμο εξακολουθούν να παρουσιάζουν απώλειες για την εβδομάδα. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Ιουλίου, σημείωσε άνοδο 1,64 δολάρια ή 2,3%, για να διαμορφωθεί στα 71,74 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές με βάση το συμβόλαιο του πρώτου μήνα έχασαν 1,3% για την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Το brent παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,85 δολάρια ή 2,5%, για να διαμορφωθεί στα 76,13 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures, σημειώνοντας πτώση 1,1% για την εβδομάδα. Το brent και το WTI σημείωσαν τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειές τους σε 3 εβδομάδες. Πίσω στο Nymex, η βενζίνη παράδοσης Ιουλίου αυξήθηκε σχεδόν 2,7% στα 2,50 δολάρια το γαλόνι, για εβδομαδιαία απώλεια 3,5%, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Ιουλίου κέρδισε 1,8% στα 2,36 δολάρια το γαλόνι, με τις τιμές να αυξάνονται σχεδόν 0,1% % για την εβδομάδα. Το φυσικό αέριο παράδοσης πρόσθεσε σχεδόν 0,7% στα 2,17 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες μετά την απώλεια 4,8% την Πέμπτη. Οι τιμές κατέγραψαν εβδομαδιαία απώλεια 10,1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Netflix: «Μπλόκο» στις αμοιβές των στελεχών από τους μετόχους λόγω της απεργίας των σεναριογράφων

British Airways: Πρόστιμο 1,1 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ για καθυστέρηση αποζημίωσης πελατών

Ευρωαγορές: Μίνι ράλι με «άρωμα»... ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider