Απετράπη η χρεοκοπία των ΗΠΑ - Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απετράπη η χρεοκοπία των ΗΠΑ - Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους
Η Γερουσία ενέκρινε, με πλειοψηφία (63 ψήφοι υπέρ, 36 κατά), το σχέδιο νόμου που αναστέλλει ως την 1η Ιανουαρίου 2025 το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

Το αμερικανικό Κογκρέσο απέτρεψε οριστικά τον κίνδυνο οι ΗΠΑ να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών, τρεις μέρες πριν τη λήξης της διορίας της 5ης Ιουνίου και μένει πλέον ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να κυρώσει το νομοσχέδιο, που αυξάνει το ανώτατο όριο για τον ομοσπονδιακό δανεισμό, ενώ επιβάλλει ορισμένα όρια στις δαπάνες.

Η Γερουσία ενέκρινε, με πλειοψηφία (63 ψήφοι υπέρ, 36 κατά), το σχέδιο νόμου που αναστέλλει ως την 1η Ιανουαρίου 2025 το όριο δανεισμού του κράτους, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί την Τετάρτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, της οποίας ηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι με ψήφους 314-117.

Το κείμενο θα επιτρέψει στην αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της το διάστημα ως και μετά τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, με αντάλλαγμα εκτεταμένες περικοπές των προβλεπόμενων δημοσίων δαπανών.

Μπάιντεν: «Μεγάλη νίκη» για την Αμερική

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ψηφοφορία στη Γερουσία, είπε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο χωρίς καμία καθυστέρηση, ενώ θα παραχωρήσει ομιλία την Παρασκευή.

Πρόκειται για «μεγάλη νίκη για την οικονομία μας και για τον αμερικανικό λαό», τόνισε ο Δημοκρατικός αρχηγός του κράτους, προσθέτοντας ότι «αδημονεί» να υπογράψει το κείμενο.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2011, οι νομοθέτες ενέκριναν αύξηση στο όριο χρέους, λίγες μόλις ώρες πριν από μια πιθανή χρεοκοπία της κυβέρνησης, ενώ στη συνέχεια οι ΗΠΑ έχασαν την πιστοληπτική τους ικανότητα ΑΑΑ από την S&P.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν σκόνταψε και έπεσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης (video)

ΗΠΑ: Μπήκε και η 4η υπογραφή για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider