Ανεβάζει ρυθμούς προς τις 1.130 μονάδες το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει ρυθμούς προς τις 1.130 μονάδες το Χρηματιστήριο
Σε στενό εύρος κίνησης παραμένει το Χρηματιστήριο. Ήπια ανοδικά. Υπεραποδίδουν ΕΕΕ και ΕΛΠΕ.

Τελευταία ενημέρωση 11:50

Σε φουλ εκλογικούς ρυθμούς μπαίνει και επίσημα το Χρηματιστήριο με 5 συνεδριάσεις να απομένουν μέχρι τις πρώτες κάλπες. Η αγορά αναμένεται να παραμείνει σε ένα στενό εύρος κίνησης και οι επενδυτές δε θα πάρουν κάποιο επιπλέον ρίσκο στο χαρτοφυλάκιό τους, αναμένοντας ουσιαστικά την Κυριακή και πιθανώς και μια δεύτερη κάλπη, όπως όλα δείχνουν.

Παράλληλα, σήμερα λαμβάνουν χώρα δύο διαφορετικά crash test που αφορούν άμεσα στην επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, όπως είχε αναφέρει το insider.gr. Η Κομισιόν αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία. Συγκεκριμένα, αναμένει ένα ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως αλλά και ελαφρά βραδύτερη αύξηση του πληθωρισμού βλέπει για φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Εαρινές Εκτιμήσεις της που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Εκτιμά συγκεκριμένα πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι τελικά 2,4% φέτος και 1,9% το 2024, όταν στις χειμερινές εκτιμήσεις της (που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο), υπολόγιζε ρυθμό ανάπτυξης 1,2% φέτος αλλά 2,2% το 2024 (δηλαδή ελαφρά υψηλότερο από ό,τι πλέον προβλέπει για την Ελλάδα). Αντίστοιχα για τον πληθωρισμό αναμένει φέτος ότι θα αυξηθεί με ρυθμό 4,2% αντί πρόβλεψης για αύξηση τιμών κατά 4,5% προηγουμένως. Για το 2024 η πρόβλεψη παραμένει αμετάβλητη στο 2,4%.

Παράλληλα αργότερα σήμερα θα υπάρξει πολιτική συζήτηση στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) μαζί με ένα δεύτερο θέμα. Ο λόγος για τους τριγμούς που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά του πώς θα κινηθούν από δω και πέρα τα μέτρα στήριξης, ειδικά σε ένα «κακό» σενάριο αναζωπύρωσης της ενεργειακής κρίσης.

Να σημειωθεί επίσης πως στο κρίσιμο μέτωπο της επενδυτικής βαθμίδας, η Fitch Ratings παρέθεσε μέσω συνέντευξής της στο insider.gr όλους τους παράγοντες που μπορούν να μεταβάλλουν προς το θετικό τις αξιολογήσεις για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, βασικό «γρανάζι» για την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί η πορεία αποκλιμάκωσης του δημοσίου χρέους και η βελτίωση της μεσοπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Federico Barriga, Director του οίκου Fitch και βασικό αναλυτή για την Ελλάδα. Επιπλέον, τη «bullish» διάθεσή της προς όλα τα πεδία της εγχώριας οικονομίας και αγοράς εξέφρασε η Morgan Stanley, αναμένοντας μία ακόμη δυνατή χρονιά για εφέτος, με φόντο και την τάση επιστροφής προς το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Από την άλλη, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, επισήμανε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να καθορίσει τις επόμενες αποφάσεις της σχετικά με την πολιτική των επιτοκίων της με βάση τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας. Μιλώντας από την Ιαπωνία όπου συμμετέχει στη σύνοδο της G7, ο Βίσκο ανέφερε πως «έχουμε συμφωνήσει να μείνουμε στα στοιχεία της οικονομίας καθώς αυτά γίνονται γνωστά. Δεν είναι κανενός δουλειά να κάνει εικασίες πάνω σε σενάρια, τα οποία μπορούν να αξιολογηθούν διαφορετικά καθώς μεταβάλλονται οι συνθήκες». Οι δηλώσεις του Βίσκο έρχονται καθώς συνάδελφοι του στο Δ.Σ. της ΕΚΤ «δείχνουν» από τώρα σε νέες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της τράπεζας και μετά από το καλοκαίρι, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Στο πεδίο των αποτελεσμάτων, αύριο ανακοινώνουν τα μεγέθη τους για το πρώτο τρίμηνο η Fourlis και η Aegean, ενώ την Τετάρτη παίρνει σειρά η Eurobank. Τα αποτελέσματα μπορούν να δημιουργήσουν κάποια προσφορά - ζήτηση αλλά όχι κάτι ακραίο, μιας και επιμέρους σημεία έχουν προεξοφληθεί.

Παράλληλα, οι μετοχές των Jumbo και της Coca Cola παραμένουν σε ιστορικά υψηλά, με την Τιτάν να ανακάμπτει σημαντικά όπως και η ΔΕΗ.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,73% στις 1.130,99 μονάδες, με τον τζίρο στα 9,55 εκατ. ευρώ. Άνοδο 0,87% σημειώνει ο FTSE 25 στις 2.758 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 1,12% στις 862,7 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha ενισχύεται κατά 1,26% στα 1,21 ευρώ, με την ΕΤΕ στα 5,2040 ευρώ και τη Eurobank στο +1,16% και στα 1,39 ευρώ. Ανοδικά η Πειραιώς στο 1,56% και τα 2,346 ευρώ.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος στο 1,82% και το 1,23%, ενώ ανοδικά συνεχίζει η ΕΕΕ στο 0,68% και τα 29,51 ευρώ όπως και η Aegean στο 0,81%.

Profit taking για τη Jumbo, με την προσφορά να καλύπτεται ηπίως στο 0,97% πλέον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σ. Κόκκαλης (Intracom): Πώς σε ηλικία 84 ετών ο «θρυλικός» επιχειρηματίας ξαναγράφει τον επιχειρηματικό «χάρτη»

Mediobanca: Σε καλύτερη θέση οι ελληνικές τράπεζες αλλά παραμένει «ουδέτερη» για Alpha Bank, Πειραιώς

Ακίνητα: Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές και τις μεταβιβάσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider