Morgan Stanley: «Ταύρος» για οικονομία και Χρηματιστήριο - Ξεχωρίζει Πειραιώς, Eurobank

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: «Ταύρος» για οικονομία και Χρηματιστήριο - Ξεχωρίζει Πειραιώς, Eurobank
Τη «bullish» διάθεσή της προς όλα τα πεδία της εγχώριας οικονομίας και αγοράς εκφράζει εκ νέου η Morgan Stanley, αναμένοντας μία ακόμη δυνατή χρονιά για εφέτος και παραθέτοντας τις εκτιμήσεις της για την έκβαση των εθνικών εκλογών.

Τη «bullish» διάθεσή της προς όλα τα πεδία της εγχώριας οικονομίας και αγοράς εκφράζει η Morgan Stanley, αναμένοντας μία ακόμη δυνατή χρονιά για εφέτος, με φόντο και την τάση επιστροφής προς το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 2,5% για εφέτος και το 2,1% το 2024, χάρη στην υποχώρηση του πληθωρισμού και της αύξησης του πραγματικού εισοδήματος, που περνάει πλέον σε θετικό «έδαφος», τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εντάσσονται στο Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και τις εισροές των άμεσων ξένων επενδύσεων. Παράλληλα, η ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και η συνετής δημοσιονομική πολιτική θα επιτρέψουν το πέρασμα προς ένα πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και το 2024 (0,9% το 2022 και έως 1,5% το 2024). Επιπλέον, με τις πληρωμές των τόκων να παραμένουν συγκρατημένες, δεδομένης της δομής του ελληνικού χρέους, ο επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους θα μειωθεί στο 163% το 2023 και στο 153,5% το 2024.

Ως προς την πορεία του πληθωρισμού, η Morgan Stanley σημειώνει, πως τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται σε μια καθοδική τροχιά, η Ελλάδα δέχεται μια απότομη διόρθωση σε αυτό το σκέλος, με τον πληθωρισμό στο 4,6% ετησίως τον Μάρτιο. Όπως και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, μια διόρθωση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αναμένεται να οδηγήσει σε έναν χαμηλότερο πληθωρισμό φέτος, από το 9,6% το 2022 στο 3,8% το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της. Από την άλλη πλευρά, ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα αυξημένος, (όπως και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη), κυρίως εξαιτίας των τιμών των υπηρεσιών αναψυχής, καθώς και των τιμών των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, ενόψει μιας ακόμη ισχυρής τουριστικής περιόδου.

Στο κρίσιμο ζήτημα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η Ελλάδα θα περάσει το κατώφλι αυτής, το συντομότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Εάν ωστόσο, η αναπτυξιακή της δυναμική αποδειχθεί ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις του οίκου, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και νωρίτερα, ήδη προς το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ως προς το πολιτικό σκηνικό, οι αναλυτές δεν αναμένουν κάποια σημαντική αλλαγή. Όπως σημειώνουν, οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κάποια βραχυπρόθεσμη πολιτική αβεβαιότητα και πιθανότατα θα χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις ώστε να καταφέρει να σχηματιστεί κυβέρνηση πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα πιο πιθανά σενάρια εστιάσουν σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε μόνη της είτε σε σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ. Ένας συνασπισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται πιθανός, αλλά λιγότερο σε σύγκριση με τα ανωτέρω. Ωστόσο, είτε έτσι, είτε αλλιώς, με το RRF να «διατηρεί υπό έλεγχο» πολλές από τις βασικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2026, η Morgan Stanley εκτιμά ότι είναι απίθανο να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην πολιτική μετά το πέρας των εκλογών.

«Ψηφίζει» Χρηματιστήριο Αθηνών μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών

Περνώντας στο σκέλος της εγχώριας αγοράς, ο ισχυρός αμερικανικός οίκος εκφράζει την προτίμησή του για το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ξεχωρίζει μεταξύ των αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών, διατηρώντας έτσι και την «overweight» σύσταση. Όπως σημειώνουν, η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε έναντι της Ευρωζώνης, με τους οικονομόλογους να αναμένουν μια συνέχεια σε αυτή την ανοδική κίνηση τόσο το 2023 όσο και το 2024. Επιπλέον, οι περιπτώσεις οικονομιών που αναβαθμίστηκαν σε «investment grade» από το πλαίσιο των αναδυόμενων, δείχνουν ότι η πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδα κατά τους επόμενους μήνες μπορεί να υποστηρίξει την τρέχουσα δυναμική. Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, το «ράλι» των μετοχών έφτανε κατά μέσο όρο στο 22% σε σύγκριση με την πορεία του MSCI EM κατά τους οκτώ μήνες προτού επέλθει η πρώτη αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Τέλος, η θετική δυναμική της κερδοφορίας και οι φθηνές αποτιμήσεις σε απόλυτη και σχετική βάση συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη θετική θέση του οίκου για τις ελληνικές μετοχές.

Morgan Stanley

Συγκεκριμένα, παρά την ανθεκτικότητα στο πεδίο των μακροοικονομικών και των EPS, τα διευρυμένα discounts παραμένουν σε απόλυτους και σχετικούς όρους. Για παράδειγμα, ως προς το δείκτη P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες (NTM), η αγορά διαπραγματεύεται στο 7,8x, που είναι 1,1 (τυπική απόκλιση - S.D) χαμηλότερη από το μέσο όρο, ενώ η Ελλάδα προσφέρει 4,9% σε μερισματική απόδοση (NTM), που είναι 1,4 (τυπική απόκλιση - S.D) υψηλότερα από τον μέσο όρο της. Εν τω μεταξύ, σε όρους αποτιμήσεων λογιστικής αξίας P/BV, η Ελλάδα κινείται υψηλότερα έναντι του ιστορικού μέσου όρου στο 0,9x, γεγονός που εξηγείται από την ταχεία ανάκαμψη του δείκτη RoE (δυναμική των αποδόσεων), που επί του παρόντος διαμορφώνεται στο 12,2%, ήτοι 2,5 (τυπική απόκλιση - S.D) υψηλότερα από τον μέσο όρο. Σε σχετική βάση, τα discounts της Ελλάδας έναντι των αναδυόμενων αγορών (ΕΜ) και της Ευρώπης παραμένουν υψηλά (35% και 40% στη βάση του NTM P/E, αντίστοιχα). Σε σχέση με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ευθυγραμμίζονται κατά προσέγγιση, παρά τους σχετικά χαμηλότερους ρυθμιστικούς κινδύνους στην Ελλάδα.

Ξεχωρίζει τις μετοχές των Τράπεζα Πειραιώς - Eurobank

Επιμέρους, για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, η Morgan Stanley επισημαίνει πως αποτέλεσαν το προτιμώμενο «play» μεταξύ των τραπεζών της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) για εφέτος, εξαιτίας: 1) της εξυγίανσης του ισολογισμού τους που οδήγησε σε μονοψήφιους δείκτες NPE και για τις τέσσερις συστημικές από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, 2) της ενίσχυσης της πιστωτικής επέκτασης με βασικούς «οδηγούς» τη μακροοικονομική ανάκαμψη, την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης μεσοπρόθεσμα, 3) της υψηλής ευαισθησία των NIMs (καθαρά επιτοκιακά περιθώρια) στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ δεδομένου του υψηλού ποσοστού δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και της χρηματοδότησης που οφείλεται στις καταθέσεις όψεως. Επιπλέον, ενώ οι θετικοί «καταλύτες» γύρω από τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αναμένεται να υποχωρήσουν τα επόμενα τρίμηνα, η Morgan Stanley σημειώνει ότι τα beta καταθέσεων παραμένουν χαμηλά και 4) η ποιότητα του ενεργητικού των τεσσάρων συστημικών παραμένει ανθεκτική. Υπό αυτό το πρίσμα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank αποτελούν τις «overweight» επιλογές της μεταξύ των ελληνικών τραπεζών. Με βάση τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, οι μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη P/BV στο 0,4x με βάση τις εκτιμήσεις για το 2023 για ROTE 9,8% και 0,7x για ROTE 12,6%, αντίστοιχα.

Επιπλέον, η ανάλυση της M.S υποδηλώνει ότι σε μια κατάσταση χειρότερων - από τις αναμενόμενες - μακροοικονομικών τάσεων, οι συνθήκες ποιότητας του ενεργητικού στην Ελλάδα αναμένεται να είναι καλύτερες από ό,τι σε προηγούμενες αδύναμες περιόδους, υποστηριζόμενες από: 1) τη χρηματοοικονομική απομόχλευση κατά την τελευταία δεκαετία, 2) τα χαμηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, 3) τις αυστηρότερες πιστωτικές πολιτικές. Παρ' όλα αυτά, η εκτίμησή της για το κόστος κινδύνου (CoR) για το 2023 κινείται στις 95 μονάδες βάσης περίπου κατά μέσο όρο (καθαρά δάνεια) έναντι των στόχων των διοικήσεων για 75 - 85 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Έκλεισε η ψαλίδα επιτοκίων με την Ευρωζώνη σε δάνεια και καταθέσεις - Τι συμβαίνει με τις προθεσμιακές

Ρυθμίσεις οφειλών: Μικρό το ενδιαφέρον των οφειλετών για τις 36, 72 και 120 δόσεις

ΕΛΛΑΚΤΩΡ – REDS: Σε περιβαλλοντική διαβούλευση η νέα μαρίνα Αλίμου άνω των 100 εκατ. ευρώ – Τι περιλαμβάνει η επένδυση

gazzetta
gazzetta reader insider insider