Χρηματιστήριο: Προσεκτικές κινήσεις με το βλέμμα στις κάλπες και στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Προσεκτικές κινήσεις με το βλέμμα στις κάλπες και στις ΗΠΑ
Μόλις επτά συνεδριάσεις απέχει το Χρηματιστήριο από τις εθνικές εκλογές. Τα βλέμματα στις ΗΠΑ.

Αντίστροφα αρχίζει να μετρά το Χρηματιστήριο για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου, με τους επενδυτές να έχουν ωστόσο το βλέμμα τους στραμμένο και προς τα έξω και κυρίως προς τις... ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε το βράδυ της Τρίτης πως η κήρυξη στάσης πληρωμών από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «δεν είναι επιλογή», μετά τη συνάντησή του νωρίτερα στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, κατά την οποία τα μέρη παρέμειναν αμετακίνητα, αν δεν σκλήρυναν τις θέσεις τους.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μοιάζουν να αδυνατούν να συνεννοηθούν για την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ, κοινοβουλευτικής απόφασης απόλυτα απαραίτητης ώστε το ομοσπονδιακό κράτος να είναι σε θέση να πληρώνει τους λογαριασμούς του, τους λειτουργούς και τους πιστωτές του. Για να αποτραπεί ο κίνδυνος η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με το άνευ προηγουμένου σενάριο να κηρύξει στάση πληρωμών, ο κ. Μπάιντεν είπε πως δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο, παρότι συζητά με τους Ρεπουμπλικάνους, τελικά να επικαλεστεί τη 14η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος -να αυξήσει μονομερώς το όριο δανεισμού-, αναγνώρισε πάντως πως δινόταν δικαστική μάχη για αυτό. «Εξέτασα» την επίκληση της 14ης τροπολογίας, είπε, προσθέτοντας πως «αυτό θα χρειαζόταν να επιλυθεί δικαστικά».

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, προειδοποίησε την Τρίτη ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρις ότου οι αυξήσεις των επιτοκίων επιδράσουν στην οικονομία και ο πληθωρισμός επιστρέψει σε αποδεκτό επίπεδο. Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας δεν έδωσε καμία πρόβλεψη για το πού κατευθύνεται η πολιτική, ωστόσο δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2% της Fed μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Περνώντας στα εγχώρια, «ψήφο εμπιστοσύνης» σε οικονομία, τράπεζες και Χρηματιστήριο έστειλε η Morgan Stanley, δίνοντας και τις δικές της εκτιμήσεις για τις εκλογές. Να σημειωθεί πως η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank αποτελούν τις «overweight» επιλογές της μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, σήμερα διεξάγεται το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τη δημοσκόπηση της Pulse να δίνει προβάδισμα 6,5 μονάδων στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στα εταιρικά, αύξηση 8,45% κατέγραψαν οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo κατά τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα, ο οποίος μετά την κατάργηση των περιορισμών της πανδημίας είχε εμφανίσει αύξηση πωλήσεων άνω του 30%. Συνολικά στους 4 μήνες του 2023, οι πωλήσεις του Ομίλου, κατέγραψαν συνολική αύξηση 25%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει σε ήπιους ανοδικούς ρυθμός καταγράφοντας κέρδη 0,25% στις 1.126 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,3% και τον τραπεζικό δείκτη στο 0,46% και στις 873,32 μονάδες.

Ξεχωρίζει στις τράπεζες, η Eurobank με άνοδο 0,7% ενώ ακολουθεί ηπιότερα η Alpha Bank και η ΕΤΕ. Ήπια άνοδο και για την Πειραιώς στα 2,358 ευρώ.

Η μετοχή της ΜΟΗ (0,93%) και της ΕΕΕ (1,26%) ξεχωρίζουν ενώ από κοντά κινείται και η Titan που αύριο θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα για το Q1. Πτωτικά συνεχίζει η Μυτιληναίος προς τα 25,52 ευρώ, ενώ ήπιο profit taking καταγράφεται σε Aegean, Jumbo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: «Ταύρος» για οικονομία και Χρηματιστήριο - Ξεχωρίζει Πειραιώς, Eurobank

Τράπεζες: Έκλεισε η ψαλίδα επιτοκίων με την Ευρωζώνη σε δάνεια και καταθέσεις - Τι συμβαίνει με τις προθεσμιακές

Κοινωνικός τουρισμός: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 55.000 δικαιούχους - Τον Ιούνιο τα vouchers της ΔΥΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider