Για το «5X5» οι ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για το «5X5» οι ευρωαγορές
«Πράσινα» τα ταμπλό στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τελευταία ενημέρωση 13:52

Προσπάθεια διεύρυνσης του ανοδικού σερί στις πέντε διαδοχικές «πράσινες» συνεδρίες καταγράφεται στις ευρωαγορές την Παρασκευή, καθώς οι traders συνεχίζουν να αφομοιώνουν τα οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ.

Η διολίσθηση του αμερικανικού πληθωρισμού αύξησε τις προσδοκίες ότι η Fed θα σταματήσει τον τρέχοντα κύκλο αύξησης των επιτοκίων καθώς από τα πρακτικά της, αφενός εξετάστηκε αυτό το σενάριο και αφετέρου υπάρχουν εκτιμήσεις πως η οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγηθεί σε ύφεση.

Παράλληλα, ισχυρή αποκλιμάκωση παρουσίασαν για τον Μάρτιο στις ΗΠΑ οι τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ο δείκτης PPI σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,7% έναντι 4,6% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI συρρικνώθηκε κατά 0,5% έναντι συρρίκνωσης 0,1% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0%. δομικός PPI, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3,4% έναντι 4,4% τον Φεβρουάριο, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός PPI συρρικνώθηκε 0,1% έναντι 0% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 0,2%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,38% στις 465 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους να διαπραγματεύονται σε θετικό έδαφος. Τα αγαθά και οι μετοχές του αυτοκινητιστικού κλάδου καταγράφουν κέρδη, αμφότερες με άνοδο 0,6%, ενώ οι ασφαλιστικές μετοχές υποχώρησαν 0,5% και ηγούνται των απωλειών.

Ο Eurostoxx 50 ενισχύεται 0,30% στις 4.376 μονάδες. O DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 0,25% στις 15.768 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ισχυροποιείται 0,34% στις 7.870 μονάδες, και ο CAC 40 στο Παρίσι ανεβαίνει 0,24% στις 7.499 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει oριακά κέρδη 0,17% στις 9.324 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο είναι στο +0,34% και τις 27.721 μονάδες.

Οι επενδυτές προσβλέπουν επίσης στην έναρξη της σεζόν κερδών στις ΗΠΑ, με τις JPMorgan, Wells Fargo και Citi να δημοσιεύουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα πριν ανοίξει η Wall Street.

Mάκρο

Σημαντική υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Γερμανία υποδηλώνει η μεγάλη πτώση που εμφάνισαν οι τιμές χονδρικής τον Μάρτιο, αν και σε επίπεδο μήνα παρουσίασαν μικρή αύξηση. Ειδικότερα, ο πληθωρισμός χονδρικής στην Γερμανία υποχώρησε κατακόρυφα στο 2% ετησίως τον Μάρτιο, από το 8,9% του προηγούμενου μήνα, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν αρκετά μικρότερη πτώση στο 6,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ωστόσο, ο δείκτης τιμών χονδρικής επιτάχυνε οριακά κατά 0,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, μετά την αύξηση κατά 0,1% που είχε παρουσιάσει στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ η αγορά περίμενε σημαντική επιβράδυνση κατά 1,1%.

Παράλληλα, την οριακή διαφυγή από την οικονομική ύφεση και την επίτευξη μέτριας οικονομικής ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2023, προβλέπει αναφορά του γερμανικού ΥΠΟΙΚ. «Μία τεχνητή ύφεση για δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα εμφανίζεται να έχει αποτραπεί», επεσήμανε το αρμόδιο υπουργείο και συμπλήρωσε πως αναμένεται μία μικρή ετήσια αύξηση στο γερμανικό ΑΕΠ για το σύνολο του 2023, σύμφωνα με την ίδια αναφορά. «Η αύξηση του ΑΕΠ για όλη τη χρονιά που διανύουμε αναμένεται στο 0,3%, όπως προβλέπουν οικονομικά ινστιτούτα στη Γερμανία» πρόσθεσε.

Επιχειρηματικά νέα

Η Hermes δήλωσε την Παρασκευή ότι η δυναμική των πωλήσεών της συνεχίζεται το 2023, ωθούμενη από τον αυξημένο τουρισμό και τα νέα καταστήματα που άνοιξε. Ο γαλλικός οίκος μόδας πολυτελείας, που μεταξύ άλλων κατασκευάζει τις τσάντες Birkin, κατέγραψε πωλήσεις 3,38 δισεκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 23% από τα 2,77 δισεκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει τριμηνιαίες πωλήσεις ύψους 3,17 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της FactSet. Η Hermes, η οποία είχε επηρεαστεί λιγότερο από τους ανταγωνιστές της λόγω των μέτρων προστασίας της Κίνας για την πανδημία, ανέφερε μεγάλη ζήτηση στην Ασία, χάρη σε ένα καλό Σεληνιακό Νέο Έτος και το άνοιγμα ενός νέου καταστήματος στην κινεζική πόλη Nanjing. Ομοίως, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ ωθήθηκαν από το άνοιγμα του 40ου καταστήματος του ομίλου στη χώρα, στη Νάπολη της πολιτείας της Φλόριντα. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν από τις ογκώδεις τουριστικές ροές, ιδίως στη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα έσοδα αυξήθηκαν επίσης κατά 26% σε ετήσια βάση, υποβοηθούμενα από την ανάκαμψη του λιανεμπορίου, ανέφερε η εταιρεία.

Ασία

Την έκτη σερί πράσινη συνεδρία κατέγραψε ο Nikkei στην Ιαπωνία, το μεγαλύτερο σερί από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς οι επενδυτές βλέπουν να πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων. Ειδικότερα, ο Nikkei ενισχύθηκε 1,1% στις 28.469 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος ιαπωνικός δείκτης Topix κέρδισε 0,55% στις 2.019 μονάδες. Στην ηπειρωτική Κίνα, o Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 3.338 μονάδες, όπως και ο Shenzhen Component που ανέβηκε 0,55% στις 11.803 μονάδες, ενώ μικρότερα κέρδη της τάξεως του 0,25% αποκόμισε ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ που ανήλθε στις 20.395 μονάδες. Με άνοδο 0,35% στις 2.570 μονάδες κινήθηκε και ο Kospi στη Νότια Κορέα, ενώ στην Αυστραλία ο ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,5% κλείνοντας στις 7.361 μονάδες και ο Taiwan Weighted στην Ταϊβάν σημείωσε άνοδο 0,8% στις 15,929 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Βγάζω 36.000 ευρώ μηνιαίως και δουλεύω 2 ώρες» - Τα «μυστικά» 33χρονης μητέρας

Γεραπετρίτης για συνάντηση με Τζανερίκο: Όλα έγιναν με απολύτως θεσμικό τρόπο

Η Εύα Καϊλή αποφυλακίζεται με βραχιολάκι - Οι περιοριστικοί όροι

gazzetta
gazzetta reader insider insider