Ο OPEC+ «δίχασε» την Wall Street για τη Δευτέρα - Απώλειες 6% για τη μετοχή της Tesla

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο OPEC+ «δίχασε» την Wall Street για τη Δευτέρα - Απώλειες 6% για τη μετοχή της Tesla
Κέρδη άνω των 300 μονάδων για τον Dow Jones στην πρώτη συνεδρίαση του β' τριμήνου. «Μάζεψε» τις απώλειες ο Nasdaq, στον απόηχο των αποφάσεων για το πετρέλαιο.

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στην Wall Street για την πρώτη συνεδρίαση του β' τριμήνου, με τις τιμές του πετρελαίου να κυριαρχούν στην προσοχή των επενδυτών, ενόψει των αποφάσεων για το ύψος των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,98% ή 326,81 μονάδες στις 33.600 μονάδες.

Ο S&P 500 ισχυροποιήθηκε 0,35% ή 14,54 μονάδες στις 4.123 μονάδες, σημειώνοντας την 4η διαδοχική συνεδρίαση ανόδου.

Ο Nasdaq έπεσε 0,27% ή 32,45 μονάδες στις 12.189 μονάδες, «μαζεύοντας» τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες.

Περιπλέκονται οι αποφάσεις για τα επιτόκια;

Οι αποφάσεις του OPEC+ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου «δίχασαν» το αμερικανικό χρηματιστήριο, εν μέσω των ανησυχιών για το ότι μια άνοδος στο κόστος της ενέργειας θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και θα διατηρήσει τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες με στόχο τη σταθερότητα των τιμών.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι μετοχές των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων σημείωσαν άνοδο για τη Δευτέρα, ενώ αντίθετα πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των τεχνολογικών επιχειρήσεων που θεωρούνται περισσότερο «ευάλωτες» σε αλλαγές επί της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

Η προσοχή βρίσκεται στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με το στέλεχος του Δ.Σ. της Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, να μιλά για συνέχιση στην αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας.

Σημειώνεται πως οι αγορές αναμένουν τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής αγοράς εργασίας κατά τον Μάρτιο, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, για το κατά πόσο το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων έχει επιβραδύνει τις προσλήψεις από την πλευρά των εργοδοτών στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές δίνουν 56% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 0,25% τον Μάιο, με το 44% να εκτιμά πως τα επιτόκια της τράπεζας θα μείνουν αμετάβλητα, σύμφωνα με το FedWatch του CME GROUP.

Εμπορεύματα

Στις τιμές του πετρελαίου για τη Δευτέρα, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Μαΐου, ενισχύθηκαν 6,28% ή 4,75 δολάρια στα 80.42 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιουνίου, κέρδισαν 6,31% ή 5,04 δολάρια στα 84.93 δολάρια ανά βαρέλι.

Με άνοδο ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση του Απριλίου ο χρυσός, καθώς τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Ιουνίου, κέρδισαν 0,8% ή 14,2 δολάρια στα 2.000,40 δολάρια ανά ουγγιά.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες 6% κατέγραψε η μετοχή της Tesla, αφότου η με την εταιρεία του Έλον Μασκ ανακοίνωσε για τους πρώτους μήνες του 2023 συνολική παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις 440.808. «Συνεχίσαμε να μεταβαίνουμε προς έναν πιο ομοιόμορφο περιφερειακό συνδυασμό κατασκευής οχημάτων», έγραψε η Tesla στην ανακοίνωση της.

Πτώση 1,6% σημείωσε η μετοχή της Rivian που ανακοίνωσε κάμψη στην παραγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το α' τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 9.395 οχήματα έναντι 10.020 οχημάτων στο δ' τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στα 8.752 οχήματα.

Ακόμα, η εταιρεία ανακοίνωσε την παράδοση 7.946 οχημάτων για το α' τρίμηνο.

Μάκρο

Κάτω από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της μεταποίησης στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία που δημοσίευσε η S&P Global.

Ο σχετικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες έναντι 49,3 μονάδων στην αρχική μέτρηση και έναντι των 47,3 μονάδων για τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 49,3 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Μοιρασμένες» οι ευρωαγορές για το ξεκίνημα του β' τριμήνου, μετά από τον OPEC+

Με «αέρα» ανόδου στο β' τρίμηνο το Χρηματιστήριο Αθηνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider