Γαλλία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού για 1η φορά το 2023 - Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Επιβράδυνση του πληθωρισμού για 1η φορά το 2023 - Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων
Η χαλάρωση αποδίδεται στην αποκλιμάκωση των τιμών τις ενέργειας, ωστόσο, παραμένει ο «πονοκέφαλος» των τιμών των τροφίμων.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, στα «βήματα» άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, μετά την εξασθένιση του ενεργειακού κόστους που εκτοξεύθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός στη Γαλλία διαμορφώθηκε στο 5,6% τον Μάρτιο από 6,3% τον Φεβρουάριο, ιδίως λόγω της πτώσης του κόστους ενέργειας που αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών τροφίμων, καπνού και βιομηχανικών αγαθών. Ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων εκτινάχθηκαν κατά 15,8%. Επιπλέον, η άνοδος των τιμών στον κλάδο των υπηρεσιών μειώθηκε ελαφρά – στο 2,9% από 3% τον Ιανουάριο – ενώ για τα προϊόντα μεταποίησης επιταχύνθηκε στο 4,8% από 4,7%.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, ο υποκείμενος πληθωρισμός στη 2η ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, πρόκειται να επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η στατιστική υπηρεσία Insee επεσήμανε αυτόν τον μήνα ότι ο δείκτης είναι πιθανό να φτάσει στο 6,4% τον Ιούνιο — από το 5,7% που προέβλεπε προηγουμένως.

Αυτό έχει εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα για τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η κυβέρνησή του παρείχε γενναία υποστήριξη για τη στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων κόντρα στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος πέρυσι, αλλά διαθέτει λίγα εργαλεία για να κάνει το ίδιο αναφορικά με τα τρόφιμα και τις υπηρεσίες, ενώ ήδη βρίσκεται υπό τεράστια πίεση σχετικά με το συνταξιοδοτικό, με τους Γάλλους να διαδηλώνουν έντονα εδώ και ημέρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Αυξημένα κατά 7,67% τα καθαρά κέρδη της εμπορικής τράπεζας CZBank

ΟΝΕX: Αναβαθμίζεται σημαντικά η επιχειρησιακή λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας

ΟΛΠ: «Άλμα» τζίρου 26,2% το 2022 - Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider