Wall Street: Αντέδρασαν οι τράπεζες, ώθησαν ανοδικά τον Dow Jones - Τριήμερο σερί για S&P 500

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Αντέδρασαν οι τράπεζες, ώθησαν ανοδικά τον Dow Jones - Τριήμερο σερί για S&P 500
wall street
Οι επενδυτές αξιολόγησαν τα νέα γύρω από την αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό τομέα και έδειξαν σημάδια ψυχραιμίας απέναντι στους φόβους του τελευταίου μήνα.

Η τραπεζική αντίδραση «έσωσε την ημέρα» για τον Dow Jones στη συνεδρίαση της Δευτέρας στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν τα νέα γύρω από την αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό τομέα και έδειξαν σημάδια ψυχραιμίας απέναντι στους φόβους του τελευταίου μήνα με τις καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ αλλά την κρίση της Credit Suisse στην Ευρώπη.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνετέλεσε και η είδηση πως η First Citizens Bank συμφώνησε να εξαγοράσει τη Silicon Valley Bank, που κατάρρευσε πρώτη τον προηγούμενο μήνα και τροφοδότησε τραπεζική κρίση, προκαλώντας μεγάλη αγωνία στις αγορές.

H εταιρία με έδρα το Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας συνήψε συμφωνία για την εξαγορά όλων των δανείων και των καταθέσεων της SVB σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων FDIC.Τα 17 υποκαταστήματα της Silicon Valley θα λειτουργήσουν πλέον ως First Citizens από σήμερα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ακόμα πως θα διατηρήσει στο δυναμικό της τους εργαζόμενους που είχε η SVB μέχρι τη χρεοκοπία της. η μετοχή της First Citizens που έφτασε προσυνεδριακά να πραγματοποιεί ράλι 50%, κέρδισε περί του 5%.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,61% στις 32.432 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,18% στις 3.978 μονάδες, και ο Nasdaq υποχώρησε 0,47% στις 11.768 μονάδες.

Ωστόσο, οι φόβοι για τις επιπτώσεις της πρόσφατης τραπεζικής αναταραχής δεν έχουν κοπάσει εντελώς, καθώς θα μπορούσε να φέρει τις ΗΠΑ πιο κοντά στην ύφεση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed στη Μινεάπολις, Νιλ Κασκάρι.

«Σίγουρα μας φέρνει πιο κοντά σε αυτή τη στιγμή» αυτή ήταν η απάντησή του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS «Face The Nation». «Αυτό που είναι ασαφές για εμάς είναι πόσο μεγάλο μέρος αυτών των τραπεζικών πιέσεων οδηγεί σε εκτεταμένη πιστωτική κρίση. Και τότε αυτή η πιστωτική κρίση θα επιβραδύνει την οικονομία», ανέφερε και πρόσθεσε πως οι αξιωματούχοι της Fed παρακολουθούν τον αντίκτυπο από τις επιπτώσεις του τραπεζικού κλάδου «πολύ, πολύ στενά» ενώ το τρέχον σύστημα έχει την «πλήρη υποστήριξη» της Fed.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρή κεφαλαιακή θέση και μεγάλη ρευστότητα και έχει την πλήρη υποστήριξη της Federal Reserve και άλλων ρυθμιστικών αρχών που στέκονται πίσω από αυτό», σημείωσε. «Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι ανθεκτικό και είναι υγιές», εκτίμησε και συμπλήρωσε πως οι εκροές καταθέσεων φαίνεται να έχουν επιβραδυνθεί.

Επιχειρηματικά νέα

Ο κολοσσός του φαρμακευτικού κλάδου στις ΗΠΑ, CVS Health, αναμένει άμεσα πως θα ολοκληρωθεί η εξαγορά της εταιρείας παροχής υγειονομικών υπηρεσιών Signify Health, μετά από το σχετικό πράσινο φως των ελεγκτικών αρχών της χώρας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της CVS, η εξαγορά αναμένεται να εγκριθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, μετά από μήνες αναμονής για τη συμφωνία, ύψους 8 δισ. δολαρίων, στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές προ μηνών.

Εμπορεύματα

Με πτώση ξεκίνησαν τα συμβόλαια του χρυσού την εβδομάδα, καθώς τη Δευτέρα οι προσδοκίες των επενδυτών για εξομάλυνση της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ απομάκρυναν περισσότερο το πολύτιμο μέταλλο από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά. Υπό αυτό το πρίσμα, τα συμβόλαια του χρυσού, παράδοσης Απριλίου, έπεσαν 1,5% ή 30 δολάρια στα 1.953,80 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου υποχώρησε κατά 19 σεντς, ή 0,8%, στα 23,145 δολάρια ανά ουγγιά. Το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου διολίσθησε κατά 10,30 δολάρια ή 0,7%, στα 1.404,10 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 6,80 δολάρια ή 0,7% στα 977,10 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαΐου διαμορφώθηκε στα 4,0785 δολάρια ανά λίβρα, σημειώνοντας οριακή αύξηση.

Σε υψηλό δύο εβδομάδων έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου τη Δευτέρα, βρίσκοντας υποστήριξη καθώς οι τραπεζικές ανησυχίες αμβλύνθηκαν. Σε αυτό το πλαίσιο, το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 3,55 δολάρια ή 5,1%, φθάνοντας στα 72,81 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το υψηλότερο από τις 13 Μαρτίου. Το brent παράδοσης Μαΐου κέρδισε 3,28 δολάρια ή 4,37% στα 78,30 δολάρια το βαρέλι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου υποχώρησε 13 σεντς ή 5,8% στα 2.088 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κασκάρι (Fed): Η πίεση στον τραπεζικό τομέα φέρνει τις ΗΠΑ πιο κοντά στην ύφεση

Ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, με περιορισμένο τζίρο

Κλίμα θετικό στις ευρωαγορές, με «οδηγό» τις τράπεζες και την Deutsche Bank

gazzetta
gazzetta reader insider insider