Ευρωαγορές: Απώλειες υπό το βάρος της επιτάχυνσης του πληθωρισμού

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Απώλειες υπό το βάρος της επιτάχυνσης του πληθωρισμού
Στα χθεσινά πληθωριστικά στοιχεία προστέθηκαν σήμερα και τα αντίστοιχα από την Γερμανία.

Με απώλειες έκλεισε η συνεδρίαση της Τετάρτης στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να δείχνουν αδυναμία να συγκρατήσουν τα αρχικά ήπια κέρδη.

Στο επίκεντρο της προσοχής παρέμεινε η κατάσταση της διεθνούς οικονομίας και οι προοπτικές εξέλιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς είναι ακόμα υπό αξιολόγηση τα χθεσινά στοιχεία από την περιοχή, όπως η απρόσμενη πληθωριστική επιτάχυνση σε Γαλλία και Ισπανία, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα σημερινά στοιχεία για την μεταποίηση της Ευρωζώνης, καθώς σημειώθηκε υψηλό 9μήνου τον Φεβρουάριο, με τις τελικές εκτιμήσεις να «ταιριάζουν» με τις προκαταρκτικές, τερματίζοντας ένα σερί 8 μηνών συρρίκνωσης.

Στα χθεσινά πληθωριστικά στοιχεία προστέθηκαν σήμερα και τα αντίστοιχα από την Γερμανία, με τις τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, να αυξάνονται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ότι δεν υποχωρούν οι επίμονες πιέσεις κόστους και ενισχύοντας τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι εναρμονισμένες τιμές αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα τα προκαταρκτικά στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας την Τετάρτη, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για άνοδο 9% και ελαφρώς υψηλότερη από την αύξηση 9,2% τον Ιανουάριο.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1% υπερβαίνοντας επίσης τις προβλέψεις για άνοδο 0,7% από μήνα σε μήνα.

Πάντως, η πορεία του πληθωρισμού εξέπληξε ιδιαίτερα με την ανοδική της δυναμική τον Φεβρουάριο, ωθώντας τη Goldman Sachs να αναθεωρήσει την εκτίμησή της για τον δομικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης κατά 11 μονάδες βάσης στο 5,3% σε ετήσια βάση. Τα δεδομένα έδειξαν επίσης μια επιτάχυνση της αύξησης του τραπεζικού δανεισμού τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η ασθενέστερη μετάδοση των υψηλότερων επιτοκίων στις συνθήκες τραπεζικού δανεισμού φανερώνει ένα υψηλότερο επιτόκιο αιχμής ώστε να μειωθεί η ζήτηση και να επιβραδύνει επαρκώς ο πληθωρισμός.

Σε άλλα στοιχεία, πάνω από τις προβλέψεις καταγράφηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας ISTAT, αν και με σταθερή οικονομική ανάπτυξη στο 3,7%.

Η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε από το 7% (αναθεωρημένη ανοδικά από 6,7%) το 2021, αλλά ήταν σύμφωνη με πιο πρόσφατη πρόβλεψη, καθώς η ιταλική οικονομία διατηρήθηκε καλύτερα από το αναμενόμενο κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,75% στις 457,63 μονάδες, ενώ ο Eurostoxx 50 υποχώρησε 0,54% στις 4.215 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολίσθησε 0,41% στις 15.302 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,46% στις 7.234 μονάδες, και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,53% στις 7.918 μονάδες. Στην περιφέρεια, o IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,78% στις 9.320 μονάδες, και ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,56% στις 27.324 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1,5 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η LVMH στέλνοντας τον τίτλο της σε κέρδη περί του 2% την Τετάρτη. Ο όμιλος πολυτελών ειδών, με επικεφαλής τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο Bernard Arnault, θα αγοράσει ξανά τις μετοχές από τώρα έως τις 20 Ιουλίου και όσες εξαγοραστούν θα ακυρωθούν. Η LVMH σημειώνει άνοδο περί του 2% στο Παρίσι, ανεβάζοντας το κέρδος φέτος στο 18% και δίνοντας στην εταιρεία μια χρηματιστηριακή αποτίμηση περίπου 404 δισ. ευρώ, την υψηλότερη στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Επέμεινε στο υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα το 2022 αν και με σταθερή ανάπτυξη 3,7%

LVMH: Επαναγορά μετοχών ύψους 1,5 δισ. ευρώ - Κέρδη 2% για την μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider