Ευρωζώνη: Σε υψηλό 9μήνου η μεταποίηση «σπάζοντας» το σερί 8 μηνών συρρίκνωσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Σε υψηλό 9μήνου η μεταποίηση «σπάζοντας» το σερί 8 μηνών συρρίκνωσης
Ωστόσο, συνολικά, οι πιο ήπιες συνθήκες ζήτησης εξακολουθούν να επιβαρύνουν την εργοστασιακή παραγωγή με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται για δέκατο συνεχόμενο μήνα.

Σε υψηλό 9μήνου ανήλθε η μεταποιητική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, με τις τελικές εκτιμήσεις να «ταιριάζουν» με τις προκαταρκτικές, ενώ η οριακή αύξηση τερματίζει ένα σερί 8 μηνών συρρίκνωσης.

Ωστόσο, συνολικά, οι πιο ήπιες συνθήκες ζήτησης εξακολουθούν να επιβαρύνουν την εργοστασιακή παραγωγή με τις νέες παραγγελίες να μειώνονται για δέκατο συνεχόμενο μήνα. Ως εκ τούτου, οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται και αυτή είναι τουλάχιστον μια θετική εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αισιοδοξία τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης για την μεταποιητική παραγωγή σκαρφάλωσε σε υψηλό εννέα μηνών τον Φεβρουάριο στο 50,1 από 48,9 τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global. Μετρήσεις πάνω από το 50 δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI παρέμεινε ωστόσο κάτω από το 50, σε χαμηλό δύο μηνών στο 48,5 από 48,8 τον Ιανουάριο.

Η έρευνα έδειξε ότι η μεταποίηση σε Ιταλία (52), Ελλάδα (51,7), Ιρλανδία (51,3) και Ισπανία (50,7) εμφάνισε τη μεγαλύτερη επιτάχυνση το Φεβρουάριο. Στον αντίποδα, η δραστηριότητα σε Γαλλία (47,4) και Γερμανία (46,3) συνέχισε να επιβράδυνση.

Στην έκθεση της η S&P Global σημειώνει ότι:

«Μια οριακή αύξηση της παραγωγής που αναφέρθηκε από τους κατασκευαστές της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο είναι ευπρόσδεκτη είδηση που αντιπροσωπεύει την πρώτη αύξηση από τον περασμένο Μάιο και μια περαιτέρω βελτίωση στην υποκείμενη τάση από το χαμηλό που παρατηρήθηκε τον Οκτώβριο.

Η φωτεινότερη εικόνα της παραγωγής αντικατοπτρίζει πρώτα και κύρια μια ευρεία βελτίωση στις αλυσίδες εφοδιασμού, με τις παραδόσεις εισροών στα εργοστάσια να επιταχύνονται κατά μέσο όρο σε βαθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2009. Λιγότερες ελλείψεις και καθυστερήσεις προμηθειών διευκόλυναν την υψηλότερη παραγωγή, επιτρέποντας στις εταιρείες να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένες καθυστερήσεις εργασιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Δυστυχώς, οι εισροές νέων παραγγελιών συνέχισαν να μειώνονται με αξιοσημείωτο ρυθμό, αντανακλώντας την επίμονα ασθενή ζήτηση καθώς οι δαπάνες των πελατών παρέμειναν συγκρατημένες. Οι πολιτικές μείωσης των αποθεμάτων οδήγησαν επίσης σε πτώση της ζήτησης για τις βιομηχανικές εισροές.

Ως εκ τούτου, η ζήτηση θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες, εάν θέλουμε να διατηρηθεί η αύξηση της παραγωγής, σπάζοντας την εξάρτηση από τις καθυστερήσεις των εργασιών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Frigoglass: Επικαιροποίηση της Συναλλαγής με παράταση της Δεσμευτικής Συμφωνίας

Ακίνητα: Τι φέρνει στο Μαρούσι το «καρέ» Dimand, Eurobank, PwC, Grivalia

gazzetta
gazzetta reader insider insider