Απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία - Νέες πιέσεις στην ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απροσδόκητη άνοδος του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία - Νέες πιέσεις στην ΕΚΤ
Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία και στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, με τα μάκρο να αιφνιδιάζουν τους οικονομολόγους, ασκώντας νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων. 

Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στη Γαλλία και στην Ισπανία τον Φεβρουάριο, ασκώντας νέες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων, με τα μάκρο από τις δύο χώρες να αιφνιδιάζουν τους οικονομολόγους.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του καταναλωτή στη Γαλλία σημείωσαν «άλμα» 7,2% τον Φεβρουάριο, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς αυξήθηκε το κόστος τροφίμων και υπηρεσιών, ενώ στην Ισπανία ο πληθωρισμός γνώρισε άνοδο 6,1%.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το Bloomberg, οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός στη Γαλλία θα μείνει αμετάβλητος στο 7%, ενώ για την Ισπανία περίμεναν επιβράδυνση.

Τα τελευταία αυτά στοιχεία για τη δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ασκούν νέες πιέσεις στην ΕΚΤ και ενισχύουν τις πιθανότητες για νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, ενώ έρχονται να στηρίξουν ενδεχομένως και τις θέσεις των αξιωματούχων εκείνων που τάσσονται υπέρ μεγαλύτερων κινήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός.

Ο επικεφαλής οικονομόλος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, εντούτοις η Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να βάλει «φρένο» στις αυξήσεις των επιτοκίων, μέχρις ότου πλησιάσει τον στόχο του 2%.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στο Reuters, «υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις» ότι η νομισματικήξ πολιτική της ΕΚΤ αποδίδει, αποστέλλοντας το μήνυμα ότι τα επιτόκια αναμένεται να μείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα.

Οι επενδυτές αναμένουν εκτεταμένο κύκλο νομισματικής σύσφιξης από την ΕΚΤ, ποντάροντας στην αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων μέχρι το 2024.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αναμένεται να πυροδοτήσουν ανησυχίες και σε πολιτικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι τα νούμερα της Γαλλίας και της Ισπανίας εξακολουθούν να είναι από τους χαμηλότερα της Ευρωζώνης.

Η μεγαλύτερη άνοδος των τιμών καταδεικνύεται μεγάλη πρόκληση για τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει μαζικές διαμαρτυρίες για το συνταξιοδοτικό.

Παράλληλα, στην Ισπανία, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ βρίκσεται επίσης υπό πίεση, καθώς η χώρα διανύει εκλογική χρονιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα «μπερδεμένα» μηνύματα από την ΕΚΤ για την αιτία του πληθωρισμού

BIS: Προτροπή στις κεντρικές τράπεζες να μην επαναλάβουν τα λάθη για τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider