Καθοδικές τάσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα εντός και εκτός συνόρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καθοδικές τάσεις στις ευρωαγορές με το βλέμμα εντός και εκτός συνόρων
Σε ρευστοποιήσεις προχωρούν οι επενδυτές μετά τη χθεσινή κερδοφόρα συνεδρίαση.

(UPD 13:21) Πτωτικές τάσεις με προσπάθειες ανόδου από μεμονωμένους δείκτες καταγράφονται στα ταμπλό των ευρωαγορών, καθώς οι επενδυτές προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις μετά τη χθεσινή κερδοφόρα συνεδρίαση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί σήμερα κατά 0,2% στις 458,24 μονάδες, μετά τις χθεσινές ισχυρές επιδόσεις, στον απόηχο των τελευταίων αποφάσεων για τα επιτόκια.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει οριακά κέρδη 0,17% και διαμορφώνεται στις 7.833 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,29% στις 7.145 μονάδες και ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 0,7%, διολισθαίνοντας στις 15.401 μονάδες.

Παράλληλα, ο ιταλικός FTSE MIB γνωρίζει πτώση 0,92% στις 26.854 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 0,5% στις 9.183 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις γύρω από τη νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, αντιδρώντας ανοδικά στην αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ενώ είχε προηγηθεί η αύξηση του 0,25% στα επιτόκια από την Federal Reserve.

Σε αντίστοιχη κίνηση προχώρησε και η Τράπεζα της Αγγλίας με αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,50%.

Οι επενδυτές αναμένουν σήμερα και τα μάκρο: Σε αναπτυξιακούς ρυθμούς επέστρεψε, τον Ιανουάριο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, σε μια ένδειξη ότι η οικονομία της θα μπορούσε να αποφύγει την ύφεση το τρέχον τρίμηνο, παραμένοντας σε ανοδική πορεία.

Διαβάστε ακόμα:

Ο δείκτης PMI της S&P Global - ο οποίος συνιστά «βαρόμετρο» για τη γενική κατάσταση της οικονομίας - «σκαρφάλωσε» στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών, φθάνοντας στις 50,3 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 49,3 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Στην Γαλλία, ο σύνθετος PMI της S&P Global για τον Ιανουάριο -ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τον τομέα των υπηρεσιών όσο και τον τομέα της μεταποίησης- διαμορφώθηκε στις 49,1 μονάδες, οριακά υψηλότερα από την μέτρηση του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, ο τομέας των υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον προηγούμενο μήνα, με τον δείκτη PMI να διαμορφώνεται στις 49,4 μονάδες.

Στην Ιταλία, ο σύνθετος PMI τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στο 51,2 τον Ιανουάριο από 49,6 τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας άνοδο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, ενώ στην Ισπανία ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες ανήλθε στις 52,7 μονάδες τον Ιανουάριο από 51,6 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Υποχωρούν τα futures στην Wall Street

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη, τα futures των δεικτών της Wall Street υποχωρούν, μετά το τεχνολογικό ράλι που εκτυλίχθηκε χθες, μετά τα τελευταία απογοητευτικά αποτελέσματα των Apple, Alphabet και Amazon.

Με το κλίμα να προμηνύεται πτωτικό για την Wall Street πριν την εκκίνηση των συναλλαγών, οι μετοχές στην Ευρώπη φαίνεται να επηρεάζονται.

Σε προβλέψεις της η Goldman Sachs τονίζει ότι ο S&P 500 του αμερικανικού χρηματιστηρίου αναμένεται να μείνει πίσω φέτος, έναντι άλλων δεικτών εκτός των συνόρων των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι έκλεψαν τις εντυπώσεις στο conference της Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στο Παρίσι

Η «σκιά» της ύφεσης παραμένει πάνω από την Ευρωζώνη - Από την ενεργειακή κρίση, στην ΕΚΤ και τη «διαφορετική» Κίνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider