Wall Street: Τεχνολογικό ράλι με φόντο τη Fed - Ανοδικά S&P και Nasdaq με «οδηγό» τη Meta

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Τεχνολογικό ράλι με φόντο τη Fed - Ανοδικά S&P και Nasdaq με «οδηγό» τη Meta
Μικτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στο ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίο, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να κινούνται έντονα ανοδικά, τη στιγμή που ο Dow Jones πάντως «διολισθαίνει» σε αρνητικό έδαφος. 

(UPD 19:49) Μικτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται σήμερα στο ταμπλό του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να κινούνται έντονα ανοδικά, τη στιγμή που ο Dow Jones πάντως «διολισθαίνει» σε αρνητικό έδαφος.

Οι αγορές έστρεψαν σήμερα την προσοχή τους στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στον απόηχο και των χθεσινών ανακοινώσεων από την Federal Reserve που εν τέλει βοήθησαν την Wall Street να τερματίσει με θετικό πρόσημο.

Ο S&P 500 ενισχύεται κατά 1,37% στις 4.175 μονάδες, με τον Nasdaq να καταγράφει κέρδη 3% φθάνοντας στις 12.173 μονάδες, καθώς τα αποτελέσματα της Meta σημιουργούν ένα θετικό κλίμα γύρω από τις τεχνολογικές μετοχές. Η μετοχή της Meta γνωρίζει ράλι άνω του 20%, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων έσδοα που ανακοίνωσε για το δ'τρίμηνο. Μάλιστα, μετά το κλείσιμο, αναμένονται και τα αποτελέσματα από Apple, Amazon και Alphabet. Μέχρι στιγμής, και οι τρεις τεχνολογικοί γίγαντες επιδίδονται σε κέρδη στο ταμπλό, με τις μετοχές τους να γνωρίζοπυν άνοδο κατά 3,2%, 6% και 6,4% αντίστοιχα.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones δεν ακολουθεί το γενικά θετικό επενδυτικό αίσθημα, καταγράφοντας απώλειες 0,44% στις 33.944 μονάδες.

Χθες, οι δείκτες κατάφεραν να αποκομίσουν κέρδη, αφού οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ σχετικά με τον πληθωρισμό ερμηνεύτηκαν ως ενθαρρυντικό σημάδι, παρά το ότι η Κεντρική Τράπεζα απέστειλε σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων, κόντρα στις προσδοκίες της αγοράς για το αντίθετο.

Ο ίδιος αναγνώρισε την πρόοδο, σημειώνοντας ότι «η διαδικασία αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», σπεύδοντας βέβαια να ξεκαθαρίσει ότι είναι νωρίς για οποιαδήποτε εικασία ότι το έργο της Fed έχει φθάσει στο τέλος της.

Η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, εξέλιξη αναμενόμενη, με τους επενδυτές να αποκτούν πλέον ελπίδες για ανάλογες - μικρότερες σε σχέση με τις προηγούμενες - κινήσεις, αφού οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δεν φαίνονται πρόθυμοι να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων ή έστω για ένα «διάλειμμα» από τις αυξήσεις.

Οι επενδυτές «διαβάζουν» εν τω μεταξύ και τα τελευταία μάκρο, με τα μηνύματα για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ να είναι μάλλον ανάμικτα.

Από τη μία, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών την τελευταία εβδομάδα, σε μια ενθαρρυντική ένδειξη για την απασχόληση.

Από την άλλη, τα τελευταία δεδομένα για τις απολύσεις στη διάρκεια του Ιανουαρίου είναι αποθαρρυντικά. Σύμφωνα με έρευνα της Challenger, Gray & Christmas Inc., τον Ιανουάριο απολύθηκαν 102.943 άτομα.

Παράλληλα, η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3% το δ'τρίμηνο, ενώ στο σύνολο του 2022 μειώθηκε κατά 1,3%, ήτοι με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό από το 1974.

Επίσης, οι νέες βιομηχανικές παραγγελίες ανέκαμψαν κατά 1,8% τον Δεκέμβριο, μετά την πτώση του Νοεμβρίου και έχοντας γνωρίσει άνοδο τους 10 από τους 12 μήνες του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Fed: Αύξηση των επιτοκίων χωρίς εκπλήξεις, αλλά και σήμα για νέες κινήσεις

Στα «χνάρια» της Fed η ΕΚΤ: Aύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης - Νέα άνοδος τον Μάρτιο

Η BoE αύξησε τα επιτόκια της στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 - «Σήμα» για ήπια ύφεση και κάμψη του πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider