Την ιταλική Serie A «γλυκοκοιτάζει» η Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Την ιταλική Serie A «γλυκοκοιτάζει» η Wall Street
Η Serie A εθεωρείτο κάποτε ως το κορυφαίο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο, με θρύλους να κλωτσάνε την «στρογγυλή θέα» αλλά έχει «ματώσει» οικονομικά εδώ και πολλαπλά έτη.

Η Serie A της Ιταλίας έχει αρχίσει να προσελκύει σημαντικούς διεθνείς «παίκτες »και επενδυτικούς κολοσσούς της Wall Street, καθώς το εμβληματικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου προσπαθεί να ενισχύσει τα οικονομικά του αφού αγωνίζεται για χρόνια να βρει υποστηρικτές.

Η Goldman Sachs, η JPMorgan και η Deutsche Bank, σύμφωνα με άτομα με γνώση επί του θέματος που επικαλείται το Bloomberg, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το ιταλικό πρωτάθλημα, ενώ η Citigroup, η Apollo Global Management, η Carlyle Group και η Searchlight Capital Partners, έχουν επίσης το βλέμμα τους στη γειτονική μας χώρα.

Οι επενδυτές είναι ολοένα και πιο πρόθυμοι να στραφούν στα τηλεοπτικά δικαιώματα για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν προσοδοφόρα έσοδα από τις μεταδόσεις. Στα τέλη του 2021, η CVC Capital Partners με έδρα το Λουξεμβούργο σύναψε συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων ευρώ με την ισπανική LaLiga, επενδύοντας σε μια νεοσύστατη εταιρεία που της παρέχει «κομμάτι» των εσόδων από τις μεταδόσεις. Σε αντάλλαγμα, οι σύλλογοι στην πρώτη και δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας λαμβάνουν χρήματα για να επενδύσουν σε υποδομές, να αποπληρώσουν χρέη και να υπογράψουν νέους παίκτες παίκτες.

Η Serie A έχει λάβει επτά προσφορές και θα συναντηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων με πιθανούς επενδυτές, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της λίγκας, Λουίτζι ντε Σιέρβο σε συνέντευξή του στο Rai. Ο Πρόεδρος Λορέντζο Κασίνι θα παραστεί επίσης στις συναντήσεις, ενόψει και της συνέλευσης γιοα το ιταλικό πρωτάθλημα στις 24 Φεβρουαρίου.

«Υπάρχει μια βασική έλλειψη ρευστότητας μεταξύ των ιταλικών συλλόγων, με εξαίρεση ορισμένους όπως η Νάπολι και η Φιορεντίνα», τονίζει ο Αντρέα Σαρτότι του Football Benchmark, σύμβουλος αθλητικών επιχειρήσεων. «Τελικά, όποια χρήματα συγκεντρωθούν από το πρωτάθλημα θα διανεμηθούν στους συλλόγους» πρόσθεσε.

Τα έσοδα για τη σεζόν 2020/2021 που επηρεάστηκε από τον Covid 19 ήταν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Deloitte, ενώ η Premier League της Αγγλίας είχε πάνω από τα διπλάσια. Η Ίντερ χρωστά 350 εκατ. ευρώ, η Ρόμα είχε χρέη 281,3 εκατ. ευρώ στο τέλος της σεζόν 2020/21 και η Γιουβέντους 153 εκατ. ευρώ στην ολοκλήρωση της περσινής σεζόν, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Τι προβλέπουν για την Ελλάδα τα σενάρια για τα stress tests των τραπεζών - Ανάπτυξη 1,5% το 2023 και 3% το 2024

McDonald’s: Κοντά στα 2 δισ. δολάρια τα κέρδη - Ο πληθωρισμός έστρεψε τον κόσμο στα ταχυφαγεία

ΕΚΤ: Σε 99 τράπεζες οι έλεγχοι των stress test για το 2023 - Μέχρι τέλη Ιουλίου τα αποτελέσματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider