Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έσωσαν τη μάχη για τους αγοραστές - Κέρδη 10% τον Ιανουάριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Οι τράπεζες έσωσαν τη μάχη για τους αγοραστές - Κέρδη 10% τον Ιανουάριο
«Σούπερ» κέρδη σε τράπεζες και 25άρη για τον μήνα Ιανουάριο. Μερική κατοχύρωση κερδών με το κλείσιμο βιβλίων.

Με τα χαρτοφυλάκια να κλείνουν βιβλία ενόψει και του κλεισίματος του Ιανουαρίου, που αποδείχθηκε ένας από τους πιο δυναμικούς των τελευταίων ετών, το Χρηματιστήριο έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα.

Το profit taking κέρδισε έδαφος στα μισά της συνεδρίασης χωρίς ωστόσο να διακυβεύονται κρίσιμα στηρίγματα, με τον τζίρο να ενισχύεται σημαντικά ξεπερνώντας τα 100 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως πλειάδα πακέτων συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ πέρασαν για τη μετοχή της Dimand στα 11,70 ευρώ (ποσοστό 3,7% της Dimand), με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 3,23% στα 13,50 ευρώ.

Όπως επισήμανε η Beta Χρηματιστηριακή, κατά τις σύντομες διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών η αγορά δεν έδειξε ιδιαίτερη αύξηση στην προσφορά με τους αγοραστές να «καθαρίζουν» εύκολα την εικόνα μεταξύ 993 και 998 μονάδων. Η μικρή αυτή βάση έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης ενώ το διάγραμμα τιμών έχει αποκτήσει συνεκτική δομή παρά την συστηματική ανοδική κίνηση. Η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 1.040 μονάδες με αμφίβολες ωστόσο ιδιότητες καθώς έρχεται από το μακρινό 2014 και ενδιάμεσα έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις κεφαλαίου και αλλαγές στις σταθμίσεις του Γ.Δ. που καθιστούν επισφαλή την προβολή της.

Παρόλα αυτά η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο εμφανίζοντας τεχνικά μια εικόνα κανονικής ανοδικής αγοράς (bull market) αφού και οι συναλλαγές έρχονται με αναλογικό τρόπο να υποστηρίξουν την τάση. Παρά τις υπερτιμήσεις η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες.

Παράλληλα, τα βλέμματα στράφηκαν χθες στη Πειραιώς καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε πως το 2023 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς και φιλοδοξία της Διοίκησης είναι να ενισχύσει τις αποδόσεις των μετόχων άνω των 45 σεντς ανά μετοχή και με ελάχιστη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων 10%. Στόχος για το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο είναι να ενισχυθεί άνω του 2%, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να αυξηθούν γύρω στο 0,6%, ο δείκτης κόστους προς βασικά έσοδα να υποχωρήσει κάτω του 42% (επιπλέον επαναλαμβανόμενη οργανική μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 2% φέτος, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, με σχεδιαζόμενη νέα εθελούσια έξοδο) και τα κεφάλαια να ενισχυθούν οργανικά κατά περίπου 100 μονάδες βάσης.

Να σημειωθεί πως σήμερα η Fitch αναβάθμισε και την Τρ. Πειραιώς μετά από τις υπόλοιπες τρεις συστημικές, σε «B» από «B-» με σταθερό outlook. Από την άλλη, στις κρίσιμες αποφάσεις που θα λάβει εκ νέου η Fed στρέφονται οι αγορές, καθώς πρόκειται για ένα εκ των πιο σημαντικών γεγονότων που σηματοδοτεί και διαμορφώνει την τάση και τα χαρακτηριστικά της επόμενης κίνησης της «μητέρας των αγορών».

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,19% στις 1.022,82 μονάδες, με κάποιο όγκος προσφορά να καλύπτεται στις δημοπρασίες, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 156,26 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,35% στις 2.475,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε όχι απλώς να επιβιώσει αλλά να κλείσει με άνοδο 1,81% στις 773,31 μονάδες.

Στις τράπεζες συγκεκριμένα, η Alpha Bank έκλεισε με άνοδο 2,14% στα 1,245 ευρώ, η Eurobank στο 3,20% και στα 1,24 ευρώ, η ΕΤΕ υποχώρησε κατά 0,41% στα 4,332 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,99% και στα 1,8895 ευρώ.

Κέρδη και συνέχιση της ανοδικής της πορείας για την Τιτάν που έκλεισε με κέρδη 1,25% στα 14,62 ευρώ.

Κατοχύρωση κερδών καταγράφηκε από την άλλη σε Jumbo (-2,83%), Mytilineos (-2,78%), Τέρνα Ενεργειακή (-2,15%), ΑΔΜΗΕ (-1,51%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,28%), ΔΕΗ (-1,35%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Τι προβλέπουν για την Ελλάδα τα σενάρια για τα stress tests των τραπεζών - Ανάπτυξη 1,5% το 2023 και 3% το 2024

«Σήμα» από τη Standard & Poor's για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος

Ελλάκτωρ: Έως το τέλος Μαρτίου οι συζητήσεις με Wade Adams - Adamas για την ΑΚΤΩΡ

gazzetta
gazzetta reader insider insider