Τι δείχνουν τα κρίσιμα τεχνικά όρια για την επόμενη κίνηση του S&P 500 και του ευρώ - δολαρίου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι δείχνουν τα κρίσιμα τεχνικά όρια για την επόμενη κίνηση του S&P 500 και του ευρώ - δολαρίου
Στις κρίσιμες αποφάσεις της Fed στρέφονται οι αγορές, ένα και των πιο σημαντικών γεγονότων που σηματοδοτεί σταθερά τα χαρακτηριστικά της επόμενης κίνησης της «μητέρας των αγορών».

Τεχνική ανάλυση Ανδρέα Βελισσάριου

Στις κρίσιμες αποφάσεις που θα λάβει εκ νέου η Fed στρέφονται οι αγορές, καθώς πρόκειται για ένα εκ των πιο σημαντικών γεγονότων που σηματοδοτεί και διαμορφώνει την τάση και τα χαρακτηριστικά της επόμενης κίνησης της «μητέρας των αγορών».

Για τον S&P 500, η βελτίωση της ορμής σε γραφήματα χαμηλότερου χρονικού πλαισίου και η άνοδος πάνω από τη βασική γραμμή πτωτικής τάσης από τις αρχές του 2022 υποδηλώνουν μια πιθανή περαιτέρω άνοδο, που έρχεται μετά από μια στάση του δείκτη τον περασμένο μήνα πάνω από τη βασική στήριξη «Ichimoku Cloud» σε ημερήσιο γράφημα, διαμορφώνοντας έτσι ένα υψηλότερο χαμηλό. Εάν ο δείκτης καταφέρει να ξεπεράσει τις 4.100 μονάδες, θα είναι η πρώτη ακολουθία υψηλότερων υψηλών και υψηλότερων χαμηλών στα εβδομαδιαία γραφήματα από τότε που ξεκίνησε η πτωτική τάση πριν από ένα χρόνο.

Παράλληλα, ο S&P 500 σημείωσε νέο υψηλότερο χαμηλό στις 3.765 μονάδες σε σύγκριση με αυτό του Οκτωβρίου που ήταν κοντά στις 3.490 μονάδες και εν συνέχεια πέρασε πέρα από τη γραμμή τάσης που συνδέει τις κορυφές του Ιανουαρίου του 2022 με του Μαρτίου 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης πρόκειται να καταγράψει ένα «golden crossover» (δηλαδή το πέρασμα του ΚΜΟ 50 πάνω από τον ΚΜΟ 200) που αναμένεται να επιφέρει μια νέα ανοδική κίνηση.

Ο δείκτης βαρόμετρο βρίσκεται πλέον κοντά στο ανώτατο σημείο του εύρους από τον Σεπτέμβριο, ήτοι στις 4.120 μονάδες. Εάν ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο, η συνεχιζόμενη αναπήδηση θα μπορούσε να επεκταθεί προς το προηγούμενο πτωτικό χάσμα («bearish gap») στις 4.218 μονάδες και προς τις 4.310 - 4.370 μονάδες.

Φυσικά, η υπεράσπιση του ΚΜΟ 50 στις 3.930 μονάδες αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο για τη διατήρηση και την επιμονή σε μια πιο δυναμική επιστροφή στην άνοδο του δείκτη.

Ευρώ - Δολάριο

Από την άλλη, η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου, επέκτεινε την ανοδική της κίνηση μετά τη διάσπαση του υψηλού Δεκεμβρίου, ενώ βρίσκεται κοντά στη διάσπαση της αντίστασης του 1,0940 που αντιπροσωπεύει το 50% retracement της συνολικής πτωτικής κίνησης κατά τον Ιανουάριο του 2021 και τον Σεπτέμβριο του 2022. Σε ημερήσιο γράφημα ο δείκτης MACD είναι πλέον πιο επίπεδος και βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα σε σύγκριση με τα υψηλά που καταγράφηκαν τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας μια υποχώρηση της ανοδικής ορμής. Αυτό δεν είναι σήμα αντιστροφής της τάσης, ωστόσο δεν αποκλείεται μία παύση. Το υψηλό Δεκεμβρίου στα 1,0730 αποτελεί μια πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη, με την επόμενη να εντοπίζεται στα 1,048 - 1,040.

Σε περίπτωση που περάσει το 1,0940, η ανοδική κίνηση θα μπορούσε να επεκταθεί προς το 1,1040 - 1,1080 και το υψηλό του Απριλίου του 2022 στα 1,1185.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider