Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση σε B από την Fitch ακολουθώντας τις άλλες 3 συστημικές

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζα Πειραιώς: Αναβάθμιση σε B από την Fitch ακολουθώντας τις άλλες 3 συστημικές
Τράπεζα Πειραιώς
Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την προσδοκία της Fitch ότι η πρόσθετη εκκαθάριση της ποιότητας ενεργητικού και οι βελτιώσεις στην κερδοφορία θα ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε την Τρίτη η Fitch ακολουθώντας εκείνες των έτερων τριών συστημικών ελληνικών τραπεζών χθες.

Συγκεκριμένα, η Fitch Ratings αναβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση (IDR) της Τράπεζας Πειραιώς «B» από «B-» και την αξιολόγηση βιωσιμότητας (VR) σε «b» από «b-», με το outlook να παραμένει θετικό.

Σύμφωνα με τον οίκο, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη πρόοδο της Πειραιώς στη μείωση του αποθέματός της σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και στην ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών μέσω βελτίωσης της κερδοφορίας και κινήσεων στη διαχείριση κεφαλαίων. Αυτό οδήγησε σε βελτιωμένα αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις αλλά και στη μείωση των κεφαλαιακών βαρών από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.

Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει την προσδοκία της Fitch ότι η πρόσθετη εκκαθάριση της ποιότητας ενεργητικού και οι βελτιώσεις στην κερδοφορία θα ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία είναι επί του παρόντος ασθενέστερη από τις ανταγωνίστριες της. Η Fitch εκτιμά ακόμα πως η αναμενόμενη ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, ακόμη και υπό το φως της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενισχύει περαιτέρω την αναβάθμιση.

Όσον αφορά τον δείκτη NPE της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθε στο 10,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, καταγράφοντας σημαντική μείωση, αν και παραμένει πάνω από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι αναλογίες NPE και προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα συνεχίσουν να βελτιώνονται, επισημαίνοντας ότι η ποιότητα του ενεργητικού της Τράπεζας Πειραιώς θα υποστηριχθεί επίσης από την προσδοκία ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι της ευρωζώνης.

Η Fitch δεν παραλείπει να προειδοποιήσει δε, ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, ειδικά εάν οι πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν ή εάν η αυστηρότερη από την αναμενόμενη νομισματική σύσφιξη μειώσει τις οικονομικές προοπτικές και αυξήσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των δανειοληπτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναβαθμίζει Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank η Fitch

Fitch: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «ΒΒ+» -Ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα

Εξωδικαστικός: Πίεση στις εταιρείες διαχείρισης για ραπόρτο ανά 30 ημέρες στην πορεία των ρυθμίσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider