Σε υψηλό 9μήνου «σκαρφαλώνει» την Τρίτη ο χρυσός

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 9μήνου «σκαρφαλώνει» την Τρίτη ο χρυσός
Oι προσδοκίες για επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων από την Fed ενισχύουν το πολύτιμο μέταλλο και επιβαρύνουν το δολάριο.

Σε υψηλό 9μηνου κινούνται οι τιμές του χρυσού την Τρίτη, καθώς οι προσδοκίες για επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων από την Fed ενισχύουν το πολύτιμο μέταλλο και επιβαρύνουν το δολάριο.

Σύμφωνα με το Marketwatch, οι αναλυτές θεωρούν ότι τα σημάδια μείωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ βοηθούν στην ώθηση της τιμής του χρυσού, διευκολύνοντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της ή ακόμα και να επιστρέψει στη μείωση των επιτοκίων.

«Με το δολάριο σε αδυναμία, τους ρυθμούς πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο να πέφτουν, και την Fed να είναι πιο πιθανό να μειώσει τη επιθετική ρητορική της αντί να την επιταχύνει, ο χρυσός απολαμβάνει μια ισχυρή ανάκαμψη τους τελευταίους τρεις μήνες», δήλωσε ο Raffi Boyadjian, επικεφαλής αναλυτής στην XM. «Όσο ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται και δεν αποδεικνύεται επίμονος, η ανοδική τάση του χρυσού θα πρέπει να συνεχιστεί».

Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε έναντι των ανταγωνιστικών νομισμάτων την Τρίτη, προκαλώντας πτώση κατά 0,1% στις 102,09 μονάδες. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά 1,2 μ.β. στο 3,510%.

Υπενθυμίζεται πως ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στις ΗΠΑ μειώθηκε για έκτο μήνα τον Δεκέμβριο στο 6,5% από 7,1%, σύμφωνα με τον τελευταίο CPI, που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Από την άλλη, ο τελευταίος δείκτης τιμών παραγωγού, που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, έδειξε ότι οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,5% τον Δεκέμβριο, κυρίως λόγω των φθηνότερων τροφίμων και βενζίνης, επεκτείνοντας μια σειρά μειωμένων τιμών και προσθέτοντας περαιτέρω απόδειξη ότι ο πληθωρισμός εξασθενεί.

Έτσι την Τρίτη, ο χρυσός παράδοσης Φεβρουαρίου σημειώνει άνοδο 8,50 δολάρια ή 0,4%, στα 1.937 δολάρια ανά ουγγιά στην Comex.

Το ασήμι παράδοσης Μαρτίου κέρδισε 21 σεντς ή 0,9%, στα 23,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Το παλλάδιο παράδοσης Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 2,60 δολάρια, ή 0,2%, στα 1.704 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 2 δολάρια ή 0,2%, στα 1.058 δολάρια ανά ουγγιά.

Ο χαλκός παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε κατά 1 σεντ, ή 0,2%, στα 4,25 δολάρια ανά λίβρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρούγκμαν: Στροφή στον χρυσό έναντι του bitcoin μετά τα σκάνδαλα στα crypto

Παρέμεινε σε υψηλά 9 μηνών ο χρυσός με οριακή άνοδο τη Δευτέρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider