Ευρωαγορές: «Σπάει» το ανοδικό σερί υπό το βάρος των πρακτικών της Fed

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Σπάει» το ανοδικό σερί υπό το βάρος των πρακτικών της Fed
Οι επενδυτές αξιολογούν την χθεσινοβραδινή δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed από την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, και τα «σημάδια» για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας.

Τελευταία ενημέρωση 16:32

Μεταβλητότητα χαρακτηρίζει την κίνηση που καταγράφουν οι δείκτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αξιολογούν την χθεσινοβραδινή δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed από την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, και τα «σημάδια» για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στο μέτωπο των επιτοκίων και της αντιμετώπισης του πληθωρισμού.

Οι αξιωματούχοι της Fed δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και αναμένουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου της FOMC.

Παράλληλα, μέσα από τα πρακτικά δίνεται «σήμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων καθώς οι φορείς άσκησης της νομισματικής πολιτικής υποστηρίζουν πως αυτές οι «άνοδοι» θα «είναι κατάλληλες για την επίτευξη των στόχων της FOMC», ενώ κανένα μέλος της Επιτροπής δεν αναμένει μειώσεις επιτοκίων το 2023, παρά τις όποιες κινήσεις της αγοράς.

Οι ευρωαγορές προέρχονται από την συνεδρίαση της Τετάρτης κατά την οποία σημειώθηκε άνοδος για 3η σερί ημέρα μέσα στο 2023, με «καύσιμο» τα στοιχεία που έδειξαν πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή σε Γερμανία και Γαλλία παρουσίασε επιβράδυνση.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,25% στις 439,10 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 διολισθαίνει 0,35% στις 3.960 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,58% στις 7.628 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,42% στις 14.430 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,27% στις 6.758 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,12% στις 24.830 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ισχυροποιείται 0,27% στις 8.682 μονάδες.

Μάκρο

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία, επιβεβαιώνοντας την τάση που καταγράφεται στις μεγάλες οικονομίες και ενισχύοντας την αισιοδοξία πως τα «χειρότερα» είναι πίσω μας. Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 12,3% σε ετήσια βάση, με την μέτρηση του προηγούμενου μήνα να «γράφει» 12,6%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Τα τρόφιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα είχαν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.

Ωστόσο, στην Βρετανία, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων βλέπουν τον πληθωρισμό να επιταχύνεται τα επόμενα χρόνια και την αύξηση των μισθών να ενισχύεται, οξύνοντας τις ανησυχίες για ανοδικές πιέσεις στις τιμές, τονίζει σε έρευνα της η Τράπεζα της Αγγλίας. Η BoE επισημαίνει ότι η μηνιαία έρευνά της για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στις βρετανικές εταιρείες έδειξε ότι οι προσδοκίες για τον ΔΤΚ του επόμενου έτους αυξήθηκαν στο 7,4% τον περασμένο μήνα από 7,2% τον Νοέμβριο. Οι μισθολογικές προσδοκίες αυξήθηκαν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 6,3%.

Επιχειρηματικά νέα

Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Volvo για το σύνολο του 2022, με την σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία να επηρεάζεται από τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τα μέτρα της Κίνας για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις μειώθηκαν 12% σε σχέση με το 2021.

Για τον Δεκέμβριο και σε μηνιαίο επίπεδο οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 12,8%, με πωλήσεις 72.663 οχημάτων σε σχέση με 64.436 πωλήσεις τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτή ήταν η εικόνα στα πρόσημα των ασιατικών χρηματιστηρίων στον απόηχο της ανακοίνωσης των πρακτικών της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 υποχώρησε 1,45%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 1,63%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai κέρδισε 0,22%, ο SZSE Component έχασε 0,20%, και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησε ράλι 3,14%. Στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 1,68%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Έσπασε το ρόδι» στην Wall Street - Οι δείκτες επέστρεψαν σε θετικά πρόσημα μετά τα πρακτικά της Fed

Πρακτικά Fed: Έρχονται νέες αυξήσεις στα επιτόκια - Καμία μείωση το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider