Morgan Stanley: Τα χειρότερα πέρασαν για τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών - Ο ρόλος της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Τα χειρότερα πέρασαν για τα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών - Ο ρόλος της Fed
οικονομία
Ο δείκτης της MSCI για τα αναδυόμενα νομίσματα έχει υποχωρήσει σχεδόν 8% για το 2022, φτάνοντας τις ιστορικές απώλειες του 8,7% που κατέγραψε στην κρίση του 2008.

Η πορεία των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομικών φαίνεται πως έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley, καθώς φαίνεται πως υποχωρεί η κρίση που οδήγησε στη μεγαλύτερη πτώση των αναδυόμενων νομισμάτων από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Στο report του επενδυτικού οίκου, η σύσταση αγορά των αναδυόμενων νομισμάτων αλλάζει από bearish σε neutral, κυρίως λόγω των προσδοκιών για χαλάρωση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η Morgan Stanley αναφέρει πως οι επενδυτές μπορούν να «ακουμπήσουν» σε ένα λιγότερο ισχυρό δολάριο καθώς μια λιγότερο επιθετική πολιτική σύσφιξης από την Fedd θα μπορούσε να αποφέρει «περισσότερο σταθερές αγορές».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ενίσχυση του δολαρίου, η ανελέητη υποχώρηση του γιεν και ο πόλεμος στην Ουκρανία έφτιαξαν ένα τοξικό μείγμα για την αγορά των αναδυόμενων νομισμάτων εντός του 2022. Μόνο 1 από 23 νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών που παρακολουθεί το Bloomberg έχει σημειώσει άνοδο έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους έως σήμερα. Ο δείκτης της MSCI για τα αναδυόμενα νομίσματα έχει υποχωρήσει σχεδόν 8% για το 2022, πλησιάζοντας τα ιστορικά χαμηλά του -8,7% που κατέγραψε στην κρίση του 2008.

Οι κίνδυνοι στις αγορές

Όπως υποστηρίζει η Morgan Stanley, ακόμα ένα σημείο στήριξης μπορεί να αποδειχθεί η Κίνα, εάν προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει πως δεν έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι.

«Ο επίμονος πληθωρισμός είναι ένας καθαρός κίνδυνος.

Ακόμα, ανησυχούμε για το ότι το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο -που μπαίνει σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο- θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που ενισχύει σημαντικά το δολάριο» αναφέρει η Morgan Stanley.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βιλερουά (ΕΚΤ): Έως και 3 χρόνια θα διαρκέσει η «μάχη» με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ και όχι η Eurostat αρμόδια για την τύχη των εγγυήσεων του «Ηρακλή»

Κεντρικές Τράπεζες: Γιατί αγοράζουν χρυσό σαν να μην υπάρχει αύριο;

gazzetta
gazzetta reader insider insider