BofA: Οι πραγματικοί «ταύροι» δεν φοβούνται τις υφέσεις - Τι αναμένουν οι διαχειριστές για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
BofA: Οι πραγματικοί «ταύροι» δεν φοβούνται τις υφέσεις - Τι αναμένουν οι διαχειριστές για τις ευρωπαϊκές μετοχές
«Οι πραγματικοί ταύροι δεν φοβούνται τις υφέσεις», είναι το βασικό μήνυμα που απορρέει από τους διαχεριστές, μέσω της έρευνας που διενήργησε η Bank of America για τον μήνα Οκτώβριο.

«Οι πραγματικοί ταύροι δεν φοβούνται τις υφέσεις», είναι το βασικό μήνυμα που απορρέει από τους διαχειριστές αναφορικά με τις προοπτικές των ευρωπαϊκών αγορών, μέσω της έρευνας που διενήργησε η Bank of America για τον μήνα Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 95% των επενδυτών αναμένει ύφεση στην Ευρώπη κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008, ενώ ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 74% προβλέπει παγκόσμια ύφεση, με το 83% των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι το ενεργειακό «σοκ» και η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών θα οδηγήσουν σε περαιτέρω απώλεια της δυναμικής της ευρωπαϊκής ανάπτυξης

Επιπλέον, το 50% των επενδυτών αναμένει περαιτέρω επιβάδρυνση της αναπτυξιακής δυναμικής των ΗΠΑ ως απάντηση στην αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed (από 26% τον προηγούμενο μήνα), ενώ το 68% πιστεύει ότι η ανάπτυξη της Κίνας είναι απίθανο να βελτιωθεί (αν και μόλις το 23% αναμένει ότι θα διατηρηθεί η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων στη χώρα, από 34% τον προηγούμενο μήνα).

Από την άλλη, το 70% των διαχεριστών εκτιμά ότι η «καταστροφή» της ζήτησης θα είναι το κύριο μακροοικονομικό ζήτημα κατά τους επόμενους μήνες (από 66% τον προηγούμενο μήνα), ενώ μόλις το 8% πιστεύει ότι θα κυριαρχήσουν οι περιορισμοί της προσφοράς (από 11%). Το 48% των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο μακροοικονομικός κύκλος θα κορυφωθεί το κατά το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ μόλις το 8% εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί φέτος.

Ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 79% αναμένει ότι ο πληθωρισμός παγκοσμίως θα υποχωρήσει το επόμενο έτος, ενώ ένα καθαρό 68% προβλέπει το ίδιο για τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (από 82% τον προηγούμενο μήνα). Το ποσοστό των fund managers που βλέπει τον υψηλό πληθωρισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές έχει υποχωρήσει από 36% τον περασμένο μήνα σε 27%, αν και αυτό εξακολουθεί να το καθιστά την πιο σημαντική ανησυχία μπροστά από την επιδείνωση της γεωπολιτικής, με 19%.

Οι επενδυτές εξελίσσονται σε επιφυλακτικά «bullish» στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών

Επενδυτές και διαχεριστές σε ποσοστό 53% αναμένουν μια ανοδική κίνηση για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους δώδεκα μήνες (από 39% τον προηγούμενο μήνα), ενώ το ποσοστό που αναμένει πτώση της τάξως του 5% ή περισσότερο υποχώρησε από 29% τον προηγούμενο μήνα, σε 18%. Η ανοδική τάση περιορίζεται, ωστόσο, από: (α) τον κίνδυνο των υψηλότερων πραγματικών αποδόσεων των ομολόγων ως αντίδραση στις πιο «hawkish» κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, που το 70% των επενδυτών εκτιμά ότι θα ασκήσει πίεση στους δείκτες αποτίμησεις των μετοχών - και (β) την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την αυξημένη πίεση στα περιθώρια κέρδους, που το 48% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι παραπέμπει σε μια σημαντική πτώση για τα ευρωπαϊκά EPS (κέρδη ανά μετοχή). Επίσης ένα ποσοστό της τάξεως του 27% εξακολουθεί να θεωρεί ότι η μη ύπαρξη επαρκών αμυντικών αντισταθμίσεων (hedges) αποτελεί τον κύριο κίνδυνο για τα χαρτοφυλάκιά τους.

BofA

Σύμφωνα με τη BofA, το 50% των επενδυτών αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν έναντι των αμυντικών (εκτιμήσεις αμετάβλητες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα), ενώ το 17% πιστεύει ότι μπορούν να υπεραποδώσουν (από 13%). Ένα καθαρό 75% πιστεύει ότι οι μετοχές υψηλής ποιότητας θα υπεραποδώσουν έναντι των μετοχών χαμηλής ποιότητας.

Ο κλάδος των φαρμάκων ανέκτησε τη θέση του ως ο πιο δημοφιλής (έχοντας βρεθεί στην κορυφή τον Ιούλιο), ξεπερνώντας τον κλάδος της ενέργειας, ενώ οι τράπεζες βλέπουν τη μεγαλύτερη βελτίωση στη θέση των επενδυτών, μεταβαίνοντας από «underweight» σε «overweight». Το 43% των συμμετεχόντων θεωρεί τις τράπεζες ως ένα ελκυστικό «όχημα» τοποθέτησης στα υψηλότερα επιτόκια, παρά το περιβάλλον επιβράδυνσης της ανάπτυξης, από 26% τον προηγούμενο μήνα. Τo real estate παραμένει ο λιγότερο αγαπητός κλάδος των διαχειριστών, ακολουθούμενος από τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο. Η «overweight» θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέρρευσε, ενώ η «underweight» θέση στη Γερμανία μειώθηκε απότομα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα 9+1 προβληματικά σημεία που εντοπίζει η Goldman Sachs για τα small caps - Σε τι εταιρείες να στοχεύσουν οι επενδυτές

JP Morgan: Χαμηλά ο «πήχης» μιας νέας αναβάθμισης της Ελλάδας από τη Standard & Poor's

gazzetta
gazzetta reader insider insider