Wall Street: Στις +800 μονάδες... σταμάτησε το ράλι του Dow Jones - Κέρδη άνω του 22% για την Twitter λόγω του Μασκ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Στις +800 μονάδες... σταμάτησε το ράλι του Dow Jones - Κέρδη άνω του 22% για την Twitter λόγω του Μασκ
Για τη Δευτέρα και την Τρίτη τα κέρδη του Dow Jones ξεπερνούν τις 1.500 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε το καλύτερο διήμερο σερί του από τον Μάρτιο του 2022.

Με κέρδη κοντά και άνω του 3% ολοκλήρωσε την Τρίτη η Wall Street, με έντονη τη διάθεση των επενδυτών να ανακτήσουν μέρος των απωλειών που σημείωσαν στο τέλος του γ' τριμήνου την περασμένη εβδομάδα και τις εξελίξεις για την εξαγορά της Twitter από τον Έλον Μασκ να κυριαρχούν στην προσοχή για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 2,82% ή 832,54 μονάδες στις 30.323 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 3,05% ή 112,30 μονάδες στις 11.176 μονάδες.

Ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 3,34% ή 360,97 μονάδες στις 11.176 μονάδες.

Σημειώνεται πως για τη Δευτέρα και την Τρίτη τα κέρδη του Dow Jones ξεπερνούν τις 1.500 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε το καλύτερο διήμερο σερί του από τον Μάρτιο του 2022.

Θα επιβεβαιωθεί η αισιοδοξία για την Fed;

Το θετικό κλίμα «πατάει» πάνω στην αισιοδοξία μερίδας των επενδυτών για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενδέχεται να αναθεωρήσει τη στάση της για επιθετική αύξηση των βασικών της επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη και τα οποία έδειξαν πως οι κενές προς πλήρωση θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν σε χαμηλό 2,5 ετών για τον Αύγουστο διαβάζονται ως σημάδια για βελτίωση στην αγορά εργασίας, ένα βασικό δείκτη για τον καθορισμό της επιτοκιακής πολιτικής των ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται τα αναλυτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας κατά τον Σεπτέμβριο, που θα ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή.

Έξαλλου, την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ' τρίμηνο του 2022, τα οποία θα δείξουν το κατά πόσο τα κέρδη και τα έσοδα των επιχειρήσεων επηρεάστηκαν από την αύξηση του κόστους δανεισμού που «συνοδεύει» τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Σημειώνεται πως τα στελέχη της τράπεζας έχουν αφήσει να φανεί πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν για το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι να φανούν σημάδια για το ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχωρεί σημαντικά.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κύριο θέμα στην προσοχή των εταιρικών νέων για την Τρίτη είναι η απόφαση του Έλον Μασκ να επαναφέρει την πρόταση για την εξαγορά της Twitter, ύψους 44 δισ. δολαρίων, την οποία ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη είχε «παγώσει».

Μετά από την προσωρινή αναστολή, η μετοχή της Twitter ανέβηκε πάνω από το 22%, ενώ η μετοχή της Tesla έκλεισε με άνοδο 2%.

Άνοδο 4% κατέγραψε η μετοχή της Micron, στον απόηχο των ανακοινώσεων της τεχνολογικής εταιρείας για επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων στον κλάδο των ημιαγωγών τα επόμενα 20 χρόνια.

Απώλειες κατέγραψε η μετοχή της Ford, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως οι συνολικές πωλήσεις οχημάτων στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκαν σε 142.644, μειωμένες κατά 8,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022.

Εμπορεύματα

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, συνεχίζοντας το θετικό κλίμα από την αρχή της εβδομάδας και πριν από τις αποφάσεις του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων του (OPEC+).

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του χρυσού, «πατώντας» πάνω στο θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και με τα πολύτιμα μέταλλα να επιχειρούν να ανακάμψουν μετά από τις ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις που κατέγραψαν στο γ' τρίμηνο του έτους.

Μάκρο

Οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα, οι κενές προς πλήρωση θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν στις 10,05 εκατ. έναντι 11,17 εκατ. θέσεων τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 11,08 εκατ. θέσεις. Αυτή είναι και η πρώτη φορά που οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κάτω των 11 εκατομμυρίων από το Νοέμβριο του 2021. Ο αριθμός των θέσεων οι οποίες καλύφθηκαν αυξήθηκαν ελαφρά στα 6,28 εκατομμύρια από 6,24 εκατομμύρια, ενώ οι προσλήψεις μειωνόντουσαν από πέντε σερί μήνες έως τον Αύγουστο. Οι παραιτηθέντες επίσης αυξήθηκαν στα 4,16 εκατομμύρια από 4,06 εκατομμύρια, όχι και πολύ μακριά από τα ιστορικά υψηλά.

Επιπλέον, καμία μεταβολή δεν παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου την Τρίτη. Η μέτρηση είναι σύμφωνη με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από την Wall Street Journal. O βιομηχανικός τομέας, ο οποίος και καθοδήγησε την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία, έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά έπεσαν κατά 0,2% τον Αύγουστο, σε αντιστοιχία και με την προκαταρκτική εκτίμηση. Στα μη-διαρκή αγαθά οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,2%. Οι παραγγελίες για μη αμυντικά κεφαλαιουχικά αγαθά, εξαιρουμένων των αεροσκαφών, αυξήθηκαν κατά ένα αναθεωρημένο 1,4% τον Αύγουστο, σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση για κέρδος 1,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ράλι στις ευρωαγορές για το κλείσιμο της Τρίτης - Κέρδη κοντά στο 9% για την TUI

Οι τράπεζες ανέβασαν το Χρηματιστήριο πάνω από τις 820 μονάδες

gazzetta
gazzetta reader insider insider