Με «γκάζι» στην αρχή της εβδομάδας οι ευρωαγορές - Άνοδος 1,8% για τον Stoxx

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με «γκάζι» στην αρχή της εβδομάδας οι ευρωαγορές - Άνοδος 1,8% για τον Stoxx
Κέρδη άνω του 2% σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη.

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές τη Δευτέρα, διευρύνοντας το θετικό momentum που οικοδομήθηκε ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, σε πλήρη σύμπνοια με την αντίδραση των αγορών σε ΗΠΑ και Ασία.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,72% στις 427,75 μονάδες, ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωσε άνοδο 2,14% στις 3.646 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη 2,40% στις 13.402 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 6.333 μονάδες με άνοδο 1,95%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 7.473 μονάδες με άνοδο 1,66%, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 2,33%, κλείνοντας στις 22.610 μονάδες. Στην Ισπανία τέλος, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 8.194 μονάδες, με κέρδη 2.01%.

Μάκρο

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου αναφορικά με την οικονομική συγκυρία, η γερμανική οικονομία αναμένει να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% για την τρέχουσα χρονιά και να συρρικνωθεί στο 0,3% για το 2023, με τους οικονομολόγους του ινστιτούτου να επισημαίνουν πως «εισερχόμαστε σε χειμερινή ύφεση».

Αντίστοιχα, σε επί τα χείρω αναθεώρηση ως προς την ένταση και τον χρονικό ορίζοντα μιας ύφεσης στην Ευρωζώνη, προχώρησε η Barclays, αναμένοντας πλέον μια βαθύτερη και πιο παρατεταμένη υφεσιακή κατάσταση.

Παρ' όλ' αυτά, το ευρώ σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα πέντε μηνών την Δευτέρα έναντι του δολαρίου, μετά τις δηλώσεις του Γιοακίμ Νάγκελ ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού και καθώς η έντονη διάθεση ανάληψης κινδύνου περιόρισε τη ζήτηση για δολάρια, όπως φαίνεται και από τα κέρδη στις αγορές μετοχών.

Eπιπλέον, ανάπτυξη 0,2% σημείωσε η βρετανική οικονομία τον Ιούλιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, μετά από μια απότομη πτώση τον προηγούμενο μήνα. Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο τομέας των υπηρεσιών ήταν ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στην ανάπτυξη, βοηθούμενος από το γεγονός ότι η Βρετανία φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών. Ωστόσο, ενώ η οικονομία επεκτάθηκε τον Ιούλιο, η ανάπτυξη ήταν πιο αργή από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, προβλέποντας επέκταση της τάξης του 0,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρίσιμη προειδοποίηση (BIS) ενάντια στις συνέπειες μονομερούς δράσης από την ΕΚΤ

«Ηλεκτροσόκ» στην Ευρωζώνη - Βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση αναμένει τώρα η Barclays

Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ): Πότε ξεκινάει η περίοδος παραχώρησης της «Εγνατίας Οδού» - Τα real estate assets και τα λιμάνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider