«Χειμερινή ύφεση» στην Γερμανία αναμένει το Ιfo

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χειμερινή ύφεση» στην Γερμανία αναμένει το Ιfo
Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης τόσο τη φετινή, όσο και την επόμενη χρονιά, είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 1970. Το Ινστιτούτο τοποθετεί χρονικά ενδεχόμενη ομαλοποίηση τόσο στην οικονομία, όσο και στα επίπεδα πληθωρισμού κατά το έτος 2024.

Το κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου από την Ρωσία και οι συνακόλουθες δραστικές αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές πλήττουν την προσπάθεια της γερμανικής οικονομίας να ανακάμψει στην μεταπανδημική εποχή.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου αναφορικά με την οικονομική συγκυρία, η γερμανική οικονομία αναμένει να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1,6% για την τρέχουσα χρονιά και να συρρικνωθεί στο 0,3% για το 2023, με τους οικονομολόγους του ινστιτούτου να επισημαίνουν πως «εισερχόμαστε σε χειμερινή ύφεση»».

Η μεγαλύτερη απώλεια αγοραστικής δύναμης στα (καταγεγραμμένα) χρονικά

Για το πρώτο τρίμηνο του 2023 ο πληθωρισμός στη Γερμανία αναμένεται να «αγγίξει» το 11%, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, σημειώνοντας πως η απώλεια της αγοραστικής δύναμης τόσο τη φετινή, όσο και την επόμενη χρονιά, είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από το 1970, οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή των εν λόγω μακροοικονομικών μεγεθών. Το Ινστιτούτο τοποθετεί χρονικά ενδεχόμενη ομαλοποίηση κατά το έτος 2024, για το οποίο αναμένει ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 1,8% και υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,5%.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως το Ινστιτούτου εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη γερμανική αγορά εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων αναμένεται μεν να αυξηθεί κατά 50.000 το 2023, αλλά ο αριθμός αυτός θα αντισταθμιστεί από τους Ουκρανούς μετανάστες που αναμένεται να ενταχθούν στη γερμανική αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Διευρύνεται το ράλι εν αναμονή των πληθωριστικών στοιχείων ΗΠΑ

Πληθωρισμός: «Φρέναρε» λίγο τον Αύγουστο, στο 11,4% - Έκρηξη 261% στο φυσικό αέριο

Αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων σε επιδόματα - Επιδότηση 25 λεπτά στο πετρέλαιο θέρμανσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider