Έρευνα Deutsche Bank: Ο S&P 500 δεν έχει πιάσει ακόμη πάτο - «Αρκούδες» στα ομόλογα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα Deutsche Bank: Ο S&P 500 δεν έχει πιάσει ακόμη πάτο - «Αρκούδες» στα ομόλογα
Σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί ο S&P 500 όπως εκτιμά το μεγαλύτερο τμήμα των διαχειριστών και των αναλυτών παγκοσμίως.

Σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί ο S&P 500 όπως εκτιμά το μεγαλύτερο τμήμα των διαχειριστών και των αναλυτών παγκοσμίως, σύμφωνα νέα έρευνα που διενήργησε η Deutsche Bank για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν η επόμενη μεγάλη κίνηση για τον S&P 500 θα είναι προς τις 4.500 μονάδες (υψηλότερα επίπεδα) ή προς τις 3.000 μονάδες, το 74% των επαγγελματιών αναμένει πως θα κινηθεί προς το δεύτερο στόχο, τη στιγμή που ένα ποσοστό υψηλότερο του 90% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο S&P 500 δεν έχει βρει ακόμη πυθμένα στον τρέχοντα κύκλο.

Deutsche Bank

Παράλληλα, οι ερωτηθέντες εκφράζουν μια αρκετά «bearish» θέση για τα κρατικά ομόλογα, όπου σχεδόν το 80% αναμένει ότι η επόμενη κίνηση στο αμερικανικό 10ετές ομόλογο και στο Bund θα είναι σημαντικά υψηλότερη (στο 5% για το αμερικανικό, στο 3% για το Bund), από ό,τι χαμηλότερη (στο 1% για το αμερικανικό και στο 0% για το Bund).

Επιπλέον, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε μια πενταετή βάση έχουν ενισχυθεί σημαντικά «μπαίνοντας στην κόκκινη ζώνη» πλέον, καθώς στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 3,1% κατά μέσο και στην Ευρώπη, στο 3% κατά μέσο όρο. Θα πρέπει παράλληλα να σημειωθεί πως από την τελευταία έρευνα του γερμανικού οίκου τον Απρίλιο, ολοένα και περισσότερο διαχειριστές εκτιμούν πως η Fed βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά τη νομισματικής της πολιτική, τη στιγμή που για την ΕΚΤ εξακολουθούν να θεωρούν πως πιθανότατα να είναι υπερβολικά «dovish», ενώ εντείνονται οι ανησυχίες γύρω από την Τράπεζα της Αγγλίας και των αντίστοιχων πιθανών χειρισμών της («dovish») με δεδομένο της πορεία του πληθωρισμού στη Βρετανία.

Οι διαχειριστές και οι αναλυτές ήταν ελαφρώς πιο αισιόδοξοι ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές των ΗΠΑ από την τελευταία έρευνα της Deutsche Bank τον Ιούνιο, τη στιγμή που ο κίνδυνος για μια ύφεση για τη φετινή χρονιά έχουν υποχωρήσει (από το 20% στο 10%), αλλά σχεδόν το 80% εκτιμά ότι η επόμενη ύφεση στις ΗΠΑ θα ξεσπάσει το 2023.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, το 68% εκτιμά ότι οι χώρες της ΕΕ θα χρειαστεί να εφαρμόσουν ένα δελτίο στο φυσικό αέριο αυτόν τον χειμώνα, ενώ το 30% πιστεύει ότι η περιοχή θα κινηθεί χωρίς την υλοποίηση αυτού του μέτρου.

Ως προς το ζήτημα των ιταλικών εκλογών που διεξάγονται στις 25 Σεπτεμβρίου, το μεγαλύτερο τμήμα των ερωτηθέντων δεν αναμένει μια σοβαρή αντίδραση στις αγορές, ενώ μόλις το 36% και το 3% αναμένει από μια ήπια έως μια σοβαρή αρνητική κίνηση εξαιτίας πιθανώς πολιτικών τριγμών στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ηλεκτροσόκ» στην Ευρωζώνη - Βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση αναμένει τώρα η Barclays

gazzetta
gazzetta reader insider insider