Μικρά κέρδη στην Wall Street, εν αναμονή των αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρά κέρδη στην Wall Street, εν αναμονή των αυξήσεων στα επιτόκια των ΗΠΑ
Ήπια άνοδος για τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ξεχώρισε θετικά η μετοχή της Cisco και αρνητικά η Kohl's.

Μικρή άνοδος στο φίνις σημειώθηκε στην Wall Street την Πέμπτη, με συνεχείς αλλαγές προσήμων και καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 0,06% ή 18,72 μονάδες στις 33.999 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,26% ή 11,08 μονάδες στις 4.285 μονάδες.

Ο Nasdaq ανέβηκε 0,21% ή 27,22 μονάδες στις 12.965 μονάδες.

Θετική πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή της Cisco που κέρδισε κοντά στο 6%, στον απόηχο των θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η εταιρεία δικτύων και προϊόντων ασφαλείας χθες.

Ερμηνεύοντας τις προθέσεις της Fed

Όπως φάνηκε από τη σημερινή εικόνα στην Wall Street, καθώς ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων για το β΄ τρίμηνο, η προσοχή στρέφεται στις αποφάσεις της Fed για τις επόμενες κινήσεις στα βασικά επιτόκια της.

Μετά από τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) την Τετάρτη, οι επενδυτές εμφανίζονται διχασμένοι για το εάν η Fed θα «αφήσει το γκάζι» από τον τρέχοντα ρυθμό αύξησης των βασικών επιτοκίων και θα περιορίσει τις αυξήσεις με στόχο να αποφευχθεί η ύφεση στην αμερικανική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το στέλεχος της Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, τόνισε στην WSJ πως η αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας θα συνεχιστεί καθώς ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία δεν έχει φτάσει ακόμα στο «ταβάνι» του. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ μια αύξησης των επιτοκίων κατά 0,75% τον Σεπτέμβριο, έναντι αύξησης 0,50% που αναμένουν οι αναλυτές.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται στο Τζάκσον Χολ το ετήσιο τραπεζικό συνέδριο με τη συμμετοχή των επικεφαλής των ισχυρότερων τραπεζιτών στον κόσμο, από το οποίο αναμένονται νέες λεπτομέρειες για τα επόμενα βήματα της Fed σχετικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και της νομισματικής της πολιτικής.

Εμπορεύματα

Κοντά σε υψηλό μιας εβδομάδας ανέβηκαν την Πέμπτη τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού πετρελαίου, καθώς κέρδισαν 2,7% ή 2,39 δολάρια στα 90.50 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Αυγούστου.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Οκτωβρίου, το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) ενισχύονται 3,08% ή 2,89 δολάρια στα 96.53 δολάρια ανά βαρέλι.

Πτώση για 4η συνεχόμενη μέρα κατέγραψε ο χρυσός την Πέμπτη, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 εβδομάδων, πέφτοντας 0,3% ή 5,50 δολάρια στα 1.771,20 δολάρια ανά ουγγιά.

Μάκρο

Ισχυρή συρρίκνωση κατέγραψαν οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Ιούλιο, σε ένα σημάδι για το ότι η αγορά κατοικίας στη χώρα εισέρχεται σε ύφεση, όπως μετέδωσε το CNBC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η αμερικανική Ένωση Κτηματομεσιτών, οι πωλήσεις συρρικνώθηκαν 5,9% για τον Ιούλιο έναντι συρρίκνωσης 5,5% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο -4,9%.

Πρόκειται για τη χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Νοέμβριο του 2015, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας του κορονοϊού.

Υποχώρηση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καθώς ανήλθαν σε 250.000 έναντι 262.000 την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 264.000 αιτήσεις.

Πρόκειται για την πρώτη εβδομαδιαία πτώση των νέων αιτήσεων εδώ και τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες κατέγραψε μετοχή της Kohl's, αφότου υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τις πωλήσεις στο σύνολο του οικονομικού έτους σε μείωση 5% - 6% (από 0- 1% προηγουμένως), ενώ αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μεταξύ των 2,8 - 3,2 δολαρίων (από 6,45 - 6,85 δολαρίων).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed

Νέο θετικό βήμα προς τις 900 μονάδες για το Χρηματιστήριο

Αγορές: Στα 2,6 τρισ. δολάρια οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων - Κάμψη σε σχέση με το 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider