Ευρωαγορές: Η μείωση του πληθωρισμού «πρασίνισε» τα ταμπλό των συνεδριάσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Η μείωση του πληθωρισμού «πρασίνισε» τα ταμπλό των συνεδριάσεων
Η επενδυτική ψυχολογία τονώνεται μετά την μείωση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Γερμανία.

Σε θετικό έδαφος ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Τετάρτης στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την επενδυτική ψυχολογία να τονώνεται μετά την μείωση του πληθωρισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Γερμανία.

Αναλυτικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 439,88 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,89%, με τον κλάδο του λιανεμπορίου να οδηγεί την άνοδο, καθώς ενισχύθηκε κατά περίπου 3%. O Eurostoxx 50 έκλεισε στις 3.749,35 μονάδες, με κέρδη 0,91%.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη διαμορφώθηκε στις 13.700 μονάδες με κέρδη 1,23%, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 6.523 μονάδες, με άνοδο 0,52%.

Κέρδη και στο Λονδίνο με τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται κατά 0,25% στις 7.507 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,95% και έκλεισε στις 22.702 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία o IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 8.352 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,49%.

Στο ταμπλό, «άλμα» 12% σημείωσε η μετοχή της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Aviva, μετά τις ανακοινώσεις για τις επιδόσεις στο πρώτο μισό του έτους, ενώ σημαντικά κέρδη σχεδόν 8% κατέγραψε και η ολλανδική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ahold Delhaize.

Σε θετικό έδαφος και η δανέζικη Vestas, η οποία ενισχύθηκε κατά 9%, καθώς η εταιρεία παραγωγής ανεμογεννητριών ανακοίνωσε πως οι επιδόσεις για το σύνολο του έτους θα ανταποκριθούν στις προηγούμενες εκτιμήσεις, παρά τη μείωση των κερδών κατά το β' τρίμηνο.

Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 8% σημείωσε η μετοχή της γερμανικής φαρμακευτικής Evotec, μετά την υποβάθμιση του outlook της μετοχής από την Morgan Stanley

Μάκρο

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Γερμανίας επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση, καθώς οι προσωρινές παρεμβάσεις της κυβέρνησης βοήθησαν στην αποκλιμάκωση των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Destatis, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ποσοστό 7,5% σε ετήσια βάση, σε ευθυγράμμιση με την πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο, οι τιμές καταναλωτή είχαν καταγράψει άνοδο 7,6%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5% τον ίδιο μήνα.

Ταυτόχρονα, το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Ιταλίας Istat επιβεβαίωσε τις πρόσφατες προβλέψεις του για τον πληθωρισμό του Ιουλίου. Βάσει της επεξεργασίας των τελικών στοιχείων, τον περασμένο μήνα ο πληθωρισμός στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία.

Οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», ακρίβυναν κατά 9,1%, σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021. Μια ανοδική τάση η οποία έσπασε ρεκόρ και είχε να καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 1984.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Ελαφρύνσεις άνω των 10 δισ. ευρώ εισηγείται το ΥΠΟΙΚ

Ιταλία: Στο 7,9% ο πληθωρισμός - Αυξήσεις ρεκόρ για το «καλάθι της νοικοκυράς»

gazzetta
gazzetta reader insider insider