«Άνεμος αισιοδοξίας» στην Wall Street μετά τον πληθωρισμό - Άλμα 2,6% για τον Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άνεμος αισιοδοξίας» στην Wall Street μετά τον πληθωρισμό - Άλμα 2,6% για τον Nasdaq
Κέρδη 500 μονάδων για τον Dow Jones, στο +2% ο S&P 500.

Τελευταία ενημέρωση 21.19

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη τον Ιούλιο επαναφέρει τα χαμόγελα μεταξύ των επενδυτών, καθώς εκτιμάται πως η βελτίωση της κατάστασης θα φέρει ηπιότερες κινήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις προσεχείς συνεδριάσεις της.

Πιο συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Ιούλιο ανήλθε σε ποσοστό 8,5%, χαμηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τον τοποθετούσαν στο 8,7%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αποκλιμάκωση των τιμών της βενζίνης.

Υπενθυμίζεται, πως τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ είχε αγγίξει υψηλά σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, καθώς είχε διαμορφωθεί σε ποσοστό 9,1%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν κάμψη στο 4,6%, την στιγμή που οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν κατά 7,7%, υπερσκελίζοντας τις αυξήσεις που σημειώθηκαν στις τιμές των τροφίμων (1,1%) και της στέγασης (0,5%). Εξαιρουμένων των ιδιαίτερα ευμετάβλητων τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε ποσοστό 5,9%, χαμηλότερα των εκτιμήσεων που τον τοποθετούσαν στο 6,1%.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 482 μονάδες ή 1,47% και διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 33.256 μονάδων, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 κερδίζει 1,911% και διαμορφώνεται στις 4.201 μονάδες.

Ισχυρή άνοδος και για τον τεχνολογικό δείκτη, με τον Nasdaq να σημειώνει κέρδη 2,59% στις 12.817 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, μία «ανάσα» από το όριο των 20 μονάδων (για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες) βρίσκεται ο δείκτης VIX -που μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά-, ο οποίος την Τετάρτη υποχωρεί κατά 6,4%, στοιχείο που ενισχύει την πεποίθηση πως η αμερικανική αγορά επιστρέφει σε έναν βαθμό «κανονικότητας», μετά τις ισχυρές αναταράξεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την επακόλουθη ενεργειακή κρίση που «άγγιξε» συνολικά την παγκόσμια οικονομία.

Στο ταμπλό, σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τίτλοι των Tesla και Netflix που ενισχύονται άνω του 3%, ενώ άνοδο της τάξης του 3,5% καταγράφει η μετοχή της Salesforce, οδηγώντας την θετική αντίδραση του βιομηχανικού δείκτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Πληθωρισμός 8,5% τον Ιούλιο, χαμηλότερος του αναμενόμενου

Φυσικό αέριο: Ξανά σε άνοδο η τιμή στην Ευρώπη - Τέλος στο πτωτικό σερί

Μικρά κέρδη και νέα υψηλά έξι εβδομάδων για τον χρυσό

gazzetta
gazzetta reader insider insider