ΗΠΑ: Νέο σοκ με τον πληθωρισμό - Στο 9,1% τον Ιούνιο, υψηλό άνω των 40 ετών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Νέο σοκ με τον πληθωρισμό - Στο 9,1% τον Ιούνιο, υψηλό άνω των 40 ετών
Η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος των τιμών σημειώθηκε στα καύσιμα πετρελαίου, που ενισχύθηκαν 98,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Ακολούθησαν οι τιμές της βενζίνης με άνοδο 59,9%.

Τελευταία ενημέρωση: 17:10

Νέο σοκ με τον πληθωρισμό που καταγράφεται στις ΗΠΑ, καθώς η άνοδος στον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο ξεπέρασε το 9%, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ο πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 9,1%, από 8,6% τον Μάιο και έναντι πρόβλεψης των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για 8,8%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση του δείκτη από τον Δεκέμβριο του 1981.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,3% από 1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,1%.

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 5,9% από 6% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,7%. Ο μηνιαίος δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,7% από 0,6% τον Μάιο και έναντι 0,5% που ανέμεναν οι αναλυτές.

«Φωτιά» οι τιμές των καυσίμων

Ανά κλάδους της οικονομίας, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος των τιμών σημειώθηκε στα καύσιμα πετρελαίου, που ενισχύθηκαν 98,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Ακολούθησαν οι τιμές της βενζίνης με άνοδο 59,9%.

Στον ευρύτερο κλάδο της ενέργειας, οι τιμές αυξήθηκαν 41,6% σε ετήσιο επίπεδο και 7,5% σε μηναίο.

Στα τρόφιμα οι τιμές αυξήθηκαν 5,6% ετησίως και 0,6% μηνιαίες.

Στα κόστη ενοικίων, οι τιμές κατέγραψαν άνοδο 0,8% από τον Μάιο, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 1986, μετέδωσε το CNBC.

Η προσοχή στην Fed

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, η προσοχή στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed). Έχοντας τονίσει την πρόθεση για περιορισμό του πληθωρισμού στο 2%, η τράπεζα αναμένεται να συνεχίσει με την επιθετική αύξηση των βασικών επιτοκίων της μέσα στον Ιούλιο και τον επόμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποσυμπιέσει το κύμα ανόδου των τιμών.

Ωστόσο, μέσω της αύξησης των επιτοκίων και της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed, ανεβαίνει το κόστος δανεισμού και επιχειρήσεων, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία.

Το μήνυμα του Μπάιντεν

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είπε πως ο πληθωρισμός είναι σε «απαράδεκτα υψηλό επίπεδο». Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε πως τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν είναι ξεπερασμένα χρονικά.

«Τα σημερινά στοιχεία δεν αποτυπώνουν τη μείωση των τιμών αερίου που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έχουν μειώσει το κόστος καυσίμων κατά σχεδόν 40%τις τελευταίες 30 μέρες» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμπλήρωσε πως οι ενεργειακές εταιρείες δεν πρέπει να μετακυλήσουν στους καταναλωτές την αύξηση των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Σε ρεκόρ 40ετίας ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, προβλέπει έρευνα

Γερμανία: Στο 7,6% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιούνιο - «Άλμα» 38% στις τιμές ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider