Αρνητικό κλίμα στην Wall Street, μετά από τα εταιρικά αποτελέσματα και πριν από την Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό κλίμα στην Wall Street, μετά από τα εταιρικά αποτελέσματα και πριν από την Fed
Οι μετοχές των Shopify, Walmart και Amazon αρνητικές πρωταγωνίστριες στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Τρίτη.

Σημαντική πτώση σημείωσε η Wall Street για την Τρίτη, με τα εταιρικά αποτελέσματα, την ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και την αναμονή για τις ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να επηρεάζουν αρνητικά τους επενδυτές.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones έχασε 0,72% ή 229,19 μονάδες στις 31.760 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχώρησε 1,17% ή 46,46 μονάδες στις 3.920 μονάδες.

Ο Nasdaq έπεσε 1,87% ή 220,09 μονάδες στις 11.562 μονάδες

Fed και εταιρικές πιέσεις

Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται οι ανακοινώσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, που αναμένεται να προχωρήσει στην 4η αύξηση των βασικών επιτοκίων της από την αρχή του 2022. Η αύξηση αναμένεται στο εύρος του 0,75% - 1%.

Οι επενδυτές προβληματίζονται για το πόσο κοντά έρχεται το ενδεχόμενο ύφεσης στην αμερικανική οικονομία από την άνοδο του κόστους δανεισμού που ακολουθεί τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed.

Αυτή η ανησυχία βρήκε «πάτημα» στην Walmart, με τη μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου στις ΗΠΑ να κάνει λόγο για συμπίεση των κερδών λόγω της κάμψης στην καταναλωτική δύναμη των Αμερικανών πολιτών.

Σημειώνεται πως η Walmart έγραψε απώλειες κοντά στο 8% για την Τρίτη, επιβαρύνοντας τις μετοχές των άλλων μεγάλων αλυσίδων λιανεμπορίου (Kohl's, Target, Macy's κ.α.)

«Λάδι στη φωτιά» αυτών των φόβων έριξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, που έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 για τον Ιούνιο.

Σημάδια για την πορεία της καταναλωτικής δύναμης στις ΗΠΑ δείχνουν τα τα μεγέθη των Alphabet (μητρική της Google) και της Microsoft για το β' τρίμηνο, που ανακοινώθηκαν μετά από το κλείσιμο της συνεδρίασης στην Wall Street.

Πτώση στο 14% κατέγραψε η μετοχή της Shopify μετά από δημοσίευμα για το ότι η εταιρεία σκοπεύει να απολύσει το 10% των υπαλλήλων της.

Υποχώρηση κοντά στο 5% σημείωσε η μετοχή της Amazon, αφότου ανακοίνωσε πως αυξάνει το κόστος της συνδρομής για τις υπηρεσίες Prime ανεβάζει έως και 43% στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη.

Απώλειες σημείωσε η μετοχή της General Motors καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία δεν κατάφερε να πουλήσει 100.000 οχήματα έως τα τέλη του τριμήνου λόγω ελλείψεων ανταλλακτικών.

Αντίθερα, κέρδη 2% σημείωσε η μετοχή της Coca Cola, καθώς ο αμερικανικός κολοσσός εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της τάξης των 70 σεντς, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv τα τοποθετούσαν στα 67 σεντς. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε προσαρμοσμένη βάση στα 11,3 δισ. δολάρια, έναντι εκτίμησης για 10,56 δισ. δολάρια.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2022 και το 2023, προβλέποντας παράλληλα νέα αύξηση του πληθωρισμού που εκτιμάται πως θα φτάσε στο 9,5% για το επόμενο έτος.

Για τις ΗΠΑ, το Ταμείο προβλέπει πως το ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 2,3% για το 2022, μειωμένο κατά 1,4% σε σχέση με την εκτίμηση του ΔΝΤ τον Απρίλιο.

Εμπορεύματα

Σημαντικές απώλειες σημείωσαν για την Τρίτη τα συμβόλαια του πετρελαίου, εν μέσω της αύξησης των ποσοτήτων «μαύρου χρυσού» που έριξαν οι ΗΠΑ στην αγορά.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Σεπτεμβρίου, έπεσαν 1,8% ή 1,72 δολάρια στα 94.98 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Οκτωβρίου, το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) έχαναν 0,94% ή 94 σεντ στα 99.24 δολάρια ανά βαρέλι.

Με μικρή πτώση έκλεισε την Τρίτη η τιμή του χρυσού, καθώς τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου παράδοσης Αυγούστου, έχασαν 0,1% ή 1,40 δολάρια στα 1.717,70 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες στις ευρωαγορές υπό την ανησυχία για τα επιτόκια και την ενεργειακή κρίση - Στο -7% η UBS

Οριακά θετικό το πρόσημο στο Χρηματιστήριο, με περιορισμένο τζίρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider