ΔΝΤ: «Ψαλίδι» στην παγκόσμια οικονομία για το 2022 και το 2023 - Μεγαλύτερη η αύξηση του πληθωρισμού

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: «Ψαλίδι» στην παγκόσμια οικονομία για το 2022 και το 2023 - Μεγαλύτερη η αύξηση του πληθωρισμού
Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% για το 2022 και 2,9% για το 2023, έναντι προβλέψεων 3,6% για τα δύο έτη στην προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου τον Απρίλιο.

Τελευταία ενημέρωση: 16:19

Σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεων του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας προχώρησε το ΔΝΤ, με το Ταμείο να κάνει λόγο για γεγονότα που αυξάνουν τους κινδύνους για την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ, όπως ο πληθωρισμός, τα lockdown για τον κορονοϊό στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Έτσι, το ΔΝΤ εκτιμά πως η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,2% για το 2022 και 2,9% για το 2023, έναντι προβλέψεων 3,6% για τα δύο έτη στην προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου τον Απρίλιο.

Σε ένα εναλλακτικό αλλά όχι τόσο πιθανό σενάριο, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,6% το 2022 και 2% για το 2023, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Αρκετά σοκ έχουν χτυπήσει την παγκόσμια οικονομία: ο υψηλότερος των προβλέψεων πληθωρισμός, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, τα lockdown για τον περιορισμό του κορονοϊού στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία» σημειώνεται στην έκθεση.

Η κάμψη της ανάκαμψης το 2023 είναι η πρώτη για τον παγκόσμιο ΑΕΠ από το 2020, προσθέτει το Ταμείο.

Πληθωρισμός και αβεβαιότητα

Για τον πληθωρισμό, το Ταμείο αναμένει πως θα φτάσει το 6,6% για το 2022 και το 9,5% για το 2023, με τις εκτιμήσεις να είναι αυξημένες κατά 0,9% και 0,8% από τις προβλέψεις του Απριλίου.

Παράλληλα, το Ταμείο τονίζει πως ο περιορισμός του πληθωρισμού πρέπει να είναι η βασική προτεραιότητα για τις κεντρικές τράπεζες.

Στην έκθεση του ΔΝΤ υπογραμμίζεται πως οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης είναι «περισσότερο αβέβαιες από πριν».

ΗΠΑ, Κίνα και Ινδία

Το Ταμείο υποστηρίζει πως οι χειρότερες προοπτικές για την ανάπτυξη εντοπίζονται στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία.

Στις ΗΠΑ το ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει το 2,3% για το 2022, μειωμένο κατά 1,4% σε σχέση με την εκτίμηση του ΔΝΤ τον Απρίλιο.

Στην Κίνα, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι στο 3,3% για το 2022, η χαμηλότερη εδώ και 4 δεκαετίες.

Στην Ινδία, το ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 7,4% το 2022, μειωμένο κατά 0,8% σε σχέση με τις προβλέψεις του Ταμείου τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

WSJ: Πιο ασφαλή τα ελληνικά ομόλογα από τα ιταλικά

Η αποφυγή της επισιτιστικής κρίσης φαντάζει απίθανη

gazzetta
gazzetta reader insider insider