Στο επίκεντρο της Eurobank Equities η ενέργεια - Γιατί προτιμά Mytilineos και διυλιστήρια - Τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο επίκεντρο της Eurobank Equities η ενέργεια - Γιατί προτιμά Mytilineos και διυλιστήρια - Τιμές στόχοι
Τις προοπτικές που ανοίγονται για τις εισηγμένες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου βλέποντας προς το φθινόπωρο αναλύει η Eurobank Equities, ξεχωρίζοντας τη μετοχή της Mytilineos αλλά και των δύο διυλυστηρίων.

Τις προοπτικές που ανοίγονται για τις εισηγμένες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου αναλύει η Eurobank Equities, ξεχωρίζοντας παράλληλα τη μετοχή της Mytilineos αλλά και των δύο διυλιστηρίων.

Όπως σημειώνει στον α) τομέα παραγωγής και προμήθειας ενέργειας, οι προοπτικές παραμένουν αρκετά ρευστές, δεδομένης της πρόσφατης ρυθμιστικής παρέμβασης, και, παρόλο που η δυναμική παραγωγής και προσφοράς φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό η μία την άλλη, υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες όχι μόνο όσον αφορά τις τιμές φυσικού αερίου και άνθρακα αλλά και τις ρυθμιστικές πτυχές που θα να καθορίσουν τη μελλοντική κερδοφορία για τους παραγωγούς - προμηθευτές (ειδικά σε ένα σενάριο μεγάλης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα).

β) Για τα διυλιστήρια, η κατάσταση είναι σαφώς πιο ξεκάθαρη, χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη, τα οποία αναμένεται να οδηγήσουν σε ρεκόρ κερδοφορίας το 2022 αλλά και σε μια αναδιάρθρωση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια διύλισης αναμένεται να είναι χαμηλότερα (μοντελοποίηση από τη Eurobank Equities).

γ) Στο σκέλος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η Eurobank Equities επισημαίνει πως η Motor Oil, βρίσκεται σε καλό δρόμο επιταχύνοντας τη διείσδυση στον κλάδο, μετά το πρόσφατο deal με την Ελλάκτωρ. Για τη Mytilineos τονίζει πως αναδεικνύεται σε ένα διεθνή παίχτη. Οι υπόλοιπες εταιρείες (ΕΛΠΕ, ΔΕΗ) επίσης ανεβάζουν ρυθμούς στην προσπάθεια ενίσχυσης των χαρτοφυλακίων ΑΠΕ. Για την Τέρνα Ενεργειακή, η Χρηματιστηριακή αναφέρει πως αποτελεί ένα «pure play» και παραμένει ανεπηρέαστη από τις ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας, τη στιγμή που κυριαρχεί το ζήτημα της πιθανής συγχώνευσης ή εξαγοράς της.

Η προτίμηση της Eurobank Equities στον ευρύτερο κλάδο είναι για μετοχές με περιθώρια για θετικές αναθεωρήσεις κερδών (ή εναλλακτικά μικρότερο κίνδυνο για υποβαθμίσεις), μεγαλύτερη προβολή κερδών, ελκυστική αποτίμηση και υποστήριξη μερισμάτων. Δεδομένων των σημερινών επιπέδων και της θέσης risk-reward, οι αναλυτές θέτουν σύσταση «buy» σ’ όλες τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου, με κορυφαίες επιλογές (top picks) τις μετοχές των Mytilineos και Motor Oil.

- Mytilineos (αναδεικνύεται σε κορυφαίο παίκτη στις ΑΠΕ): Η μετοχή έχει υποχωρήσει τελευταία, λόγω της διόρθωσης της τιμής του αλουμινίου (σε επίπεδα χαμηλότερα των 2.500 δολαρίων ανά τόνο), αλλά η κερδοφορία στον τομέα της Μεταλλουργίας θα είναι αρκετά ισχυρή το 2022 και το 2023. Επιπλέον, η δυναμική στον τομέα Ενέργειας και Αερίου παραμένει ισχυρή. Υπό αυτό πρίσμα, η Mytilineos διαθέτει ένα θετικό momentum κερδοφορίας. Επίσης, ο τομέας RSD (Ανανεώσιμων και Αποθήκευσης Ενέργειας), θα βρεθεί στο επίκεντρο τα επόμενα χρόνια, καθώς το ανεκτέλεστο των 6 GW θα οδηγήσει σε σημαντική αναδιάρθρωση της κερδοφορίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equities αναβαθμίζει τον στόχο για τα EBITDA του 2022 και του 2023 κατά 20% και κατά 14%, αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι θα διαμορφωθούν στα 590 εκατ. ευρώ φέτος και τουλάχιστον 660 εκατ. ευρώ το 2022. Η τιμή στόχος ορίζεται στα 24,8 ευρώ.

- ΔΕΗ (μεγάλη αξία, αλλά ευμετάβλητο σκηνικό): Η τρέχουσα αξία της μετοχής προσφέρει μεγάλη αξία, αλλά οι ανησυχίες για την προμήθεια του φυσικού αερίου και οι επερχόμενες εκλογές (μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023) πιθανώς να «κλειδώσουν» την εν λόγω αξία έως ότου αποκατασταθεί η ορατότητα. Σε αυτή τη βάση η Χρηματιστηριακή υποβαθμίζει την τιμή στόχο στα 10,1 ευρώ.

- Τέρνα Ενεργειακή (ένα πρωτάθλημα μόνη της): Η αναθεωρημένη τιμή στόχος των 20 ευρώ ενσωματώνει ένα στοιχείο αποτίμησης «στρατηγικού επενδυτή», με δεδομένη τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδιαφέρον εξαγοράς της, ενώ βασίζεται α) στη θεμελιώδη αποτίμηση τόσο της τρέχουσας δυναμικότητας σε ΑΠΕ, όσο και των υπό ανάπτυξη projects έως το 2025 (3,3 GW) και β) στη στρατηγική αποτίμηση που λαμβάνει υπόψη την περαιτέρω αύξηση της δυναμικότητας έως το 2030 (επιπλέον 3,1 GW).

- Διυλιστήρια (χρυσή εποχή θεμελιωδών, πιεσμένες αποτιμήσεις): Παρότι το ισοζύγιο ζήτησης – προσφοράς αναμένεται να αμβλυνθεί από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και μετέπειτα, τα επίπεδα αποτίμησης είναι πολύ ελκυστικά, καθώς η τιμή των μετοχών βρίσκεται στο όριο της ανάκαμψης από την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ το θετικό περιθώριο διύλισης θα συνεχιστεί το επόμενο 12μηνο. Ως εκ τούτου, η τιμή στόχος για τη Motor Oil αυξάνεται στα 22,5 ευρώ και για τη μετοχή των ΕΛΠΕ στα 8,6 ευρώ.

Eurobank Equities

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η HSBC συνεχίζει να «ψηφίζει» Ελλάδα και Χρηματιστήριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider