Τελευταία ενημέρωση 21.14
Πτωτικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street στο ξεκίνημα του Ιουνίου, παρά την αρχική απόπειρα να αφήσουν πίσω τους έναν αρνητικό και με υψηλή μεταβλητότητα Μάιο, όπου ο Nasdaq έκλεισε περίπου 2% χαμηλότερα, ενώ ο S&P 500 διαπραγματεύτηκε ακόμα και 20% κάτω από τα ρεκόρ του, «πέφτοντας» προσωρινά σε bear market, προτού καταφέρει να ανακάμψει.
Η πρώτη ημέρα του Μαΐου σηματοδοτεί και την έναρξη της «επιχείρησης» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την απομείωση του γιγάντιου ισολογισμού 9 τρισ. δολαρίων ο οποίος συσσωρεύτηκε κατά την διάρκεια εφαρμογής των έκτακτων οικονομικών μέτρων της πανδημίας.
Ακόμα, με την περίοδο των εταιρικών αποτελεσμάτων να είναι σχεδόν στο τέλος της και με την Fed να έχει ήδη προδιαγράψει περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια στις επόμενες δύο συνεδριάσεις της FOMC, θεωρείται δεδομένο ότι θα ασκηθούν πιέσεις στην αγορά των μετοχών και το καλοκαιρινό ζητούμενο για την Wall Street, θα είναι να βρεθεί… κατεύθυνση.
Άλλωστε, σημάδια «στενέματος» στην αμερικανική οικονομία ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά, όπως στην αγορά ακινήτων, καθώς στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018 υποχώρησε η ζήτηση στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ ακόμη και μετά την ελαφρά πτώση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα.
Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνειά για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 1% την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν, σύμφωνα με τον εποχικά διορθωμένο δείκτη της Ένωσης Τραπεζιτών Υποθηκών. Ο όγκος ήταν 14% χαμηλότερος από την ίδια εβδομάδα πριν από ένα χρόνο.
Παρά τη μικρή πτώση, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων είναι σημαντικά υψηλότερα από ό,τι ήταν στην αρχή του τρέχοντος έτους.
Αυτό καθώς το μέσο συμβατικό επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών με προσαρμοζόμενα υπόλοιπα δανείων (647.200 δολάρια ή λιγότερο) μειώθηκε σε 5,33% από 5,46%, ενώ σε μονάδες μειώθηκε σε 0,51 από 0,60 για δάνεια με 20% προκαταβολή.
Ωστόσο, μία νότα αισιοδοξίας προκάλεσε το γεγονός πως η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Μάιο ενισχύθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, μία ένδειξη πως η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Institute for Supply Management (ISM), ο μεταποιητικός δείκτης ενισχύθηκε στις 56,1 μονάδες σε σχέση με τις 55,4 μονάδες του Απριλίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση στις 54,5 μονάδες.
Την Τετάρτη, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,47% στις 32.835 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,56% στις 4.17 μονάδες, όπως και ο Nasdaq που σημειώνει απώλειες 0,49% στις 12.021 μονάδες.