Θετικό κλίμα στην Wall Street, με «πάσα» από τα πρακτικά της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό κλίμα στην Wall Street, με «πάσα» από τα πρακτικά της Fed
Τριψήφια άνοδος για τον Dow Jones και για τον Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο, για τη συνεδρίαση στο μέσο της εβδομάδας.

Με θετικά πρόσημα ολοκλήρωσε την Τετάρτη η Wall Street, στον απόηχο της δημοσίευσης των πρακτικών από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και καθώς η αμερικανική οικονομία ετοιμάζεται για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 0,60% ή 192,91 μονάδες στις 32.120 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,95% ή 37,52 μονάδες στις 3.979 μονάδες.

Ο Nasdaq ανέβηκε 1,51% ή 170,29 μονάδες στις 11.434 μονάδες.

Οι επενδυτές φαίνεται πως αποτιμούν τα πρακτικά της Fed ως προετοιμασία των αγορών για το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται πως από την ανακοίνωση της τράπεζας, προεξοφλείται η αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για τους επόμενους μήνες, αποκλείοντας φαινομενικά αιφνιδιασμούς από την ηγεσία της τράπεζας.

Ωστόσο, η παραδοχή της Fed για τις πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία συνεχίζει να θέτει ερωτήματα για το πως θα αντιδράσει το ΑΕΠ της χώρας στην αύξηση των επιτοκίων.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη θα δημοσιευτεί η δεύτερη μέτρηση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για το ΑΕΠ της χώρας στο α' τρίμηνο του 2022, ενώ την Παρασκευή θα δημοσιευτούν τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), της «αγαπημένης» μονάδες μέτρησης της Fed για τον πληθωρισμό στην οικονομία.

Άξιο αναφοράς το ότι για το ενδεχόμενο ύφεσης στο παγκόσμιο ΑΕΠ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς, λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Εμπορεύματα

Ανοδικά κινήθηκαν για την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, καθώς τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιουνίου, ενισχύθηκαν 0,5% ή 56 σεντ στα 110.33 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Ιουλίου, κέρδισαν 0,59% ή 64 σεντ στα 111.32 δολάρια ανά βαρέλι.

Με απώλειες ολοκλήρωσε την Τετάρτη η τιμή του χρυσού, καθώς τα συμβόλαια του πολύτιμου μετάλλου, παράδοσης Ιουνίου, απώλεσαν 1% ή 19,10 δολάρια στα 1.846,30 δολάρια ανά ουγγιά. Είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση για τον χρυσό από τις 12 Μαΐου.

Μάκρο

Τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ μειώθηκαν για 2η συνεχή εβδομάδα, κάτι που όμως δεν ήταν αρκετό για να τονώσει τη ζήτηση είτε για νέα δάνεια αγοράς κατοικίας είτε για αναχρηματοδοτήσεις, σύμφωνα με εβδομαδιαία έκθεση από την Ένωση Τραπεζιτών Υποθηκών της χώρας.

Τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι ήταν τα δύο τελευταία χρόνια. Την προηγούμενο εβδομάδα το μέσο επιτόκιο για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου διάρκειας 30 ετών με προσαρμοζόμενα υπόλοιπα δανείων 647.200 δολαρίων ή λιγότερο, μειώθηκε στο 5,46% από 5,49%, και σε μονάδες μειώθηκε σε 0,60 από 0,74 για δάνεια με 20% προκαταβολή.

Κάμψη στις παραγγελίες διαρκών αγαθών των ΗΠΑ καταγράφηκε τον Απρίλιο, καθώς ενισχύθηκαν κατά 0,4% σε μηνιαίο επίπεδο έναντι αύξησης 1,1% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια αύξηση 0,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider