Είσοδο στον MSCI για Εθνική Τράπεζα και Mytilineos «βλέπει» η Société Générale - Τι εκτιμά για Jumbo, ΕΛΠΕ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είσοδο στον MSCI για Εθνική Τράπεζα και Mytilineos «βλέπει» η Société Générale - Τι εκτιμά για Jumbo, ΕΛΠΕ
Ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το rebalancing της MSCI που θα λάβει χώρα το Μάιο, καθώς σύμφωνα με τη Société Générale αναμένεται να υπάρξουν δύο προσθήκες ελληνικών μετοχών και μία διαγραφή από το δείκτη MSCI EM.

Ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το rebalancing της MSCI που θα λάβει χώρα το Μάιο, καθώς σύμφωνα με τη Société Générale αναμένεται πλέον να υπάρξουν δύο προσθήκες ελληνικών μετοχών και μία διαγραφή από το δείκτη MSCI EM. Η «SocGen» έδειξε να «ανασκευάζει» και να εξετάζει πλέον και το ενδεχόμενο ένταξης τόσο της Mytilineos (είχε γίνει αναφορά και πριν την τριμηναία αναθεώρηση τον Φεβρουάριο, που αφορούσε κυρίως αλλαγές σε σταθμίσεις) όσο και των ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με το γαλλικό οίκο, από το δείκτη αναμένεται να διαγραφεί η μετοχή της Jumbo, ενώ από την άλλη, αναμένεται να προστεθούν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos. Η Société Générale εκτιμά πως η διαγραφή της Jumbo είναι λιγότερο πιθανή «delete close», ενώ οι προσθήκες των τίτλων της Εθνικής και της Mytilineos έχουν υψηλές πιθανότητες, «add», ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της μετοχής των ΕΛΠΕ (λιγότερο πιθανή).

Societe Generale

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι λόγοι διαγραφής της μετοχής της Jumbo είναι η κεφαλαιοποίηση (size) ενώ για τις άλλες δύο προσθήκες στο δείκτη (Εθνική Τράπεζα, Mytilineos) κινητήριος «μοχλός» αποτελεί η αύξηση του ειδικού βάρους του κλάδου στους δείκτες (segment) και η κεφαλαιοποίηση στην Εθνική, με πιθανότητες mid.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, οι εκροές της Jumbo αναμένεται να διαμορφωθούν στα 87,87 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα εκτιμώνται στα 118,74 εκατ. δολάρια, για τη Mytilineos τα 96,37 εκατ. δολάρια και για τα ΕΛΠΕ στα 24 εκατ. δολάρια.

MSCI

Εάν υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές, θα υπάρξει σημαντική αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI EM (Αναδυόμενων Αγορών) συνολικά (+0,044%), αφού η μείωση κατά 0,025% εξαιτίας της Jumbo θα αντισταθμιστεί εν συνεχεία από την αύξηση κατά 0,034% λόγω της Εθνικής Τράπεζας και κατά 0,028% λόγω της Mytilineos και των ΕΛΠΕ (0,007%). Βάσει της συναλλακτικής δραστηριότητας, οι ημέρες που θα επηρεαστούν, είναι 8,52 ημέρες για την Εθνική, 7,82 ημέρες για τη Mytilineos, 23,5 ημέρες για τη μετοχή της Jumbo και 32,86 ημέρες για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Να σημειωθεί πως ο δείκτης MSCI Greece Standard περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ (25,22% στάθμιση στο δείκτη), ΟΠΑΠ (18,82%), Eurobank (18,57%), Alpha Bank (16,57%), ΔΕΗ (10,57%) και Jumbo (9,89%).

Ευρύτερα για τις ανεπτυγμένες αγορές, ο γαλλικός οίκος υπολογίζει έως και 33 προσθήκες και 53 διαγραφές στο εξαμηνιαίο rebalancing του Μαΐου, συμπεριλαμβανομένων 5 υποψηφίων εκτός των εταιρειών που παρακολουθεί. Επίσης, ως προς τις αναδυόμενες αγορές, υπολογίζει έως 59 προσθήκες και 64 διαγραφές στην εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI, συμπεριλαμβανομένων 26 προσθηκών στην Κίνα και 15 υποψηφίων εκτός των εταιρειών που παρακολουθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι εκτιμά η Société Générale για τις αλλαγές στον MSCI Greece - Οι υποψήφιοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider