Moody's Analytics: Υψηλότερος πληθωρισμός, «επιθετικότερη» Fed - Τα δύο πρόσωπα «κλειδιά»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Moody's Analytics: Υψηλότερος πληθωρισμός, «επιθετικότερη» Fed - Τα δύο πρόσωπα «κλειδιά»
Στην πιο «επιθετική» κίνηση αυτού του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής της πολιτικής αναμένεται να οδηγηθεί η FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου

Στην πιο «επιθετική» κίνηση αυτού του κύκλου αυστηροποίησης της νομισματικής της πολιτικής αναμένεται να οδηγηθεί η FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου.

Συγκεκριμένα, η Moody's Analytics, αναμένει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και το έναυσμα για τη μείωση του ισολογισμού της Fed το Μάιο, επισημαίνοντας πως τα οικονομικά στοιχεία για τον Απρίλιο θα πρέπει να είναι τόσο «σοκαριστικά» αδύναμα ώστε να μην αναγκαστεί η Fed να κινηθεί με ένα τέτοιο βηματισμό.

Όπως αναφέρει ο Ryan Sweet της Moody's Analytics, η Fed δεν αμφιταλαντεύτηκε στην άκρως «επιθετική» της στροφή, αλλά η συζήτηση σχετικά με το «ουδέτερο» επίπεδο των επιτοκίων Fed Funds και το πόσο γρήγορα θα φτάσει εκεί, πιθανότατα θα ενταθεί καθώς οι ανοιχτές θέσεις στο Board της Fed θα καλυφθούν. Υπήρξαν αναφορές ότι η Γερουσία θα θέσει σε ψηφοφορία τις υποψηφιότητες που έχουν τεθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο, της Lisa Cook και του Philip Jefferson για την κάλυψη των δύο ανοιχτών εδρών. Η Γερουσία επιστρέφει στα τέλη Απριλίου, καθιστώντας απίθανο το γεγονός είτε η Cook είτε ο Jefferson να επισφραγίσουν εγκαίρως τις θέσεις τους για τη συνεδρίαση της FOMC στις 3 - 4 Μαΐου. Θα συμμετάσχουν, εφόσον επιβεβαιωθούν και ορκιστούν, στη συνεδρίαση της Eπιτροπής τον Ιούνιο.

Τον Ιούνιο λοιπόν είναι που η Fed θα δημοσιεύσει τις ενημερωμένες οικονομικές της εκτιμήσεις και η ένταξη των δύο νέων Διοικητών θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στην εκτίμηση της κεντρικής τάσης του «ουδέτερου» επιπέδου στα επιτόκια και να τροποποιήσει το χρονοδιάγραμμα για το πότε η Fed αναμένει να φτάσει εκεί.

Η Fed μείωσε πρόσφατα την εκτίμησή της για το «ουδέτερο» επιτόκιο των Fed Funds από το 2,5% στο 2,4%, και μια ακόμη μείωση θα μπορούσε να προκύψει στη συνεδρίαση του Ιουνίου με τις νέες αναθεωρημένες εκτιμήσεις. Με βάση τις επιμέρους εκτιμήσεις για το «ουδέτερο» σημείο, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των Διοικητών της Fed βρίσκεται στο 2,25% ενώ οι περισσότεροι της περιφέρειας κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα. Εάν οι δύο νέοι Διοικητές της Fed λάβουν το «βάφτισμα του πυρός», η εκτίμηση της κεντρικής τάσης θα υποχωρήσει ξανά τον Ιούνιο. Στο 2,25%, η εκτίμηση της Fed θα εξακολουθούσε να είναι υψηλότερη από το συνηθέστερα μοντέλα για την εκτίμηση του «ουδέτερου» επιτοκίου των Fed Funds, με το μοντέλο Laubach-Williams, να το τοποθετεί πιο κοντά στο 2%.

Επίσης, οι νέοι Διοικητές της Fed θα ενισχύσουν τη θέση και τη δυναμική του προέδρου Jerome Powell. Κανονικά, ο πρόεδρος της Fed εισέρχεται σε κάθε συνεδρίαση «με όλες τις ψήφους των Διοικητών στην τσέπη του», όπως σχολιάζει ο Sweet. Αυτό μπορεί πιθανώς να ανατραπεί από τον Christopher Waller, που έχει παρεκκλίνει ορισμένες φορές από τον Powell.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Σήμα» από Μπούλαρντ: Να φτάσουν στο 3,5% τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους

Έβανς (Fed): Στο 2,5% τα επιτόκια ως τα τέλη του 2022 - Μικρός ο κίνδυνος ύφεσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider