Χρηματιστήριο: Μάζεψε τις απώλειες - Ξεχώρισαν οι τίτλοι του ομίλου ΤΕΡΝΑ

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Μάζεψε τις απώλειες - Ξεχώρισαν οι τίτλοι του ομίλου ΤΕΡΝΑ
Μάζεψε τις απώλειες το Χρηματιστήριο. Υποχώρηση για τράπεζες και «ράλι» για τους τίτλους του ομίλου ΤΕΡΝΑ. Πώς εξηγείται η αντίδραση σε Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Άνοδος για Aegean.

Σε μεγάλο βαθμό κατάφερε το Χρηματιστήριο να απορροφήσει την όποια προσφορά προέκυψε σε τίτλους που υπεραπέδωσαν, μετά τη χθεσινή ανοδική εκτόνωση, ωστόσο ο τραπεζικός κλάδος έδειξε να πιέζεται περισσότερο από χαρτοφυλάκια που θέλησαν να αποκομίσουν μέρος των κερδών και να τοποθετηθούν σε άλλους κλάδους και τίτλους.

Οι long που έδειξαν να επικρατούν στην πρώτη μεγάλη «μάχη» της περιοχής των 883 - 885,44 μονάδων, όπου διέρχονταν ο απλός ΚΜΟ 30 και ο εκθετικός ΚΜΟ 200 έδειξαν να υποχωρούν αρχικώς στις διαθέσεις των short. Ωστόσο, υπήρξε ενεργοποίηση λίγο μετά τις 12:00 με κύριους «μοχλούς» κίνησης τους τίτλους του ομίλου ΤΕΡΝΑ και της Aegean. Ιδιαίτερα σημαντική αποδείχθηκε η παραμονή της αγοράς πάνω από τις 878 - 875 μονάδες ώστε να παραμείνει σε τροχιά κίνησης και υπερβασης του κρίσιμου επιπέδου των 898 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200).

Όπως σημείωσε το insider.gr κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αρκετά έντονη προεξόφληση για μια σταδιακή λήξη των εχθροπραξιών εγκυμονεί κινδύνους για ένα βίαιο pullback και ευρύτερα για τις μετοχές ελλοχεύει ο κίνδυνος για ακραία short squeezes και sellable rallies.

Για τον τραπεζικό δείκτη η διάσπαση της πρώτης αντίστασης των 627 μονάδων όπου διέρχονταν ο εκθετικός ΚΜΟ 60, και υπό τη βελτίωση του διεθνούς κλίματος επήλθε και η διάσπαση της αντίστασης στις 645 μονάδες (απλός ΚΜΟ 60). Πλέον, κλείσιμο υψηλότερα από τις 672 μονάδες - σημείο pivot point - μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 721 μονάδες. Πρώτη στήριξη στην περιοχή των 625 - 623 μονάδων και ισχυρή ζώνη στην περιοχή των 593 - 588 μονάδων όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200, διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει μέχρι τις 550 - 545 μονάδες (αν και απομακρύνεται αυτό το σενάριο).

Από την άλλη, τα βλέμματα συνεχίζουν να είναι στραμμένα προς το Κίεβο με φόντο την κίνηση της Μόσχας να ανακοινώσει τη δραστική μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων τόσο στο Κίεβο όσο και στο Τσέρνιγκοφ, με στόχο την «ουδετερότητα» και το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας. Ωστόσο, η Δύση διατηρεί ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις γύρω από τον επιχειρησιακό και στρατηγικό σχεδιασμό του Πούτιν, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για εναλλαγή μονάδων και όχι υποχώρηση. Αυτό φανερώνει ότι απέχουμε αρκετά ακόμη ώστε να υπάρξει ένα τέλος, αλλά οι «κίνδυνοι ουράς» φαίνεται να μειώνονται.

Ωστόσο, τα ζητήματα για τις αγορές δεν περιστρέφονται μόνο γύρω από το πολεμικό σκηνικό στην Ουκρανία αλλά και στη στρατηγική εξόδου των κεντρικών τραπεζών. Όσον αφορά τη Fed, η πρόσθετη αισιοδοξία δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην αλλαγή του pricing για φέτος, καθώς, όπως φαίνεται, οι αγορές έχουν ήδη περάσει ότι η κεντρική τράπεζα δείχνει πλέον λιγότερο διατεθειμένη να αφήσει τον πόλεμο να εμποδίσει τον κύκλο αυστηροποίησής της. Οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου παραμένουν υψηλές, έχοντας κυμανθεί μεταξύ 65% και 80% από την περασμένη Δευτέρα, ολοκληρώνοντας χθες κοντά στο ανώτερο άκρο αυτού του εύρους, ήτοι στο 75%. Ωστόσο, η εικόνα για τις θέσεις εργασίας την Παρασκευή καθώς και για την πορεία του πληθωρισμού στις 12 Απριλίου θα είναι πολύ σημαντικές πριν από τις αποφάσεις της Fed στις αρχές Μαΐου.

Επιστρέφοντας σε ζητήματα της εγχώριας οικονομίας, η Moody's προέβη σε αναβάθμιση των αξιολογήσεων των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε «Ba3» από «B2», της Alpha Bank σε «B1» από «B2» και της Τράπεζας Πειραιώς σε «B2» από «B3», προχώρησε η Moody's, με τις προοπτικές των τεσσάρων συστημικών να παραμένουν θετικές. Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε επίσης τις αξιολογήσεις μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Attica Bank σε «Caa2» από «Caa3», αλλάζοντας παράλληλα το outlook σε θετικό από σταθερό. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε η αξιολόγηση της Παγκρήτιας Τράπεζας στο «Caa2», ενώ το outlook της τράπεζας άλλαξε επίσης σε θετικό από σταθερό. Η Moody's αναβάθμισε ουσιαστικές τις τράπεζες, αλλά γενικότερα απέχει αρκετά από τα rating actions των υπόλοιπων οίκων αξιολόγησης τόσο γύρω από την ελληνική οικονομία όσο και για τις τράπεζες, γιαυτό πιθανώς να πέρασε χαμηλά από τα χαρτοφυλάκια.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,59% στις 884,70 μονάδες και με τον τζίρο στα 74,05 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων η αξία των πακέτων στα 9,64 εκατ. ευρώ). Ευρύτερα, μετά την πρώτη επιτάχυνση του ρυθμού ρευστοποιήσεων (από χαρτοφυλάκια με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα), υπήρξε μια τάση μαζέματος της προσφοράς, με την αγορά να δοκιμάζει ενδοσυνεδριακά, μέχρι και τα όρια των 877,58 μονάδων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση 1,05% στις 2.139,12 μονάδες και έδειξε να κινείται εκ νέου προς τους δύο ΚΜΟ 200 (2.138 - 2.165 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,7% στις 641,14 μονάδες (μάζεμα και στις δημοπρασίες). Αξίζει να αναφερθεί πως η εγχώρια αγορά είναι ιδιαίτερα φθηνή σύμφωνα με το consensus των αναλυτών, με το δείκτη P/E στο 16x για φέτος και στο 12,7x για το 2023, δείκτη EV/EBITDA στο 6,9x και στο 6x αντίστοιχα, δείκτη P/BV στο 0,7x για φέτος και με μερισματική απόδοση κοντά στο 2,8% για φέτος.

Στο «κόκκινο» τράπεζες, με την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί κατά 1,77% στα 3,33 ευρώ, τη Eurobank κατά 3,66% στα 1,054 ευρώ, την Alpha Bank κατά 2,61% στα 1,12 ευρώ και την Πειραιώς που σημείωσε πτώση 2,07% στα 1,42 ευρώ.

Υψηλότερη προσφορά προέκυψε στο ΟΤΕ (-2,63%) τη Mytilineos (-1,4%) και στην Coca Cola (-2,85%) που πέρασε εκ νέου κάτω από τα 20 ευρώ και πιο συγκεκριμένα στα 19,46 ευρώ.

Από την άλλη, συνέχισε να υπεραποδίδει ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακής με «ράλι» 6,33% στα 16,80 ευρώ και έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο από τις αρχές του έτους μεταξύ των blue chips (23,71%). Η μετοχή διέσπασε πλέον και την αντίσταση των 16,08 ευρώ και πλέον έχει όλο το πεδίο ανοιχτό να κινηθεί προς νέα ιστορικά υψηλά. Να σημειωθεί πως η κίνηση της Τέρνα Ενεργειακής, δεν είναι αποκομμένη από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό κλάδο των ΑΠΕ που ενισχύεται σημαντικά καθώς επιταχύνεται η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά και γενικότερη προς την κατεύθυνση της «πράσινης μετάβασης», ενώ αποτελεί ένα «special case» με ισχυρό βάρος και 100% «πράσινη».

Σε μεγάλο βαθμό η συμπεριφορά της Τέρνα Ενεργειακής συμπαρέσυρε και τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κατέγραψε άνοδο 7,81% στα 9,53 ευρώ, διασπώντας την αντίσταση των 9,24 ευρώ και των 9,478 ευρώ, με αλλαγή τάσης. Κλεισίματα υψηλότερα των 9,478 ευρώ, δίνουν «πάτημα» για κίνηση προς τα 9,63 ευρώ με πρώτη στήριξη πλέον στα 9,24 ευρώ και την περιοχή των 9,22 - 9,12 ευρώ. Ωστόσο, η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε καταγράψει μια υστέρηση κίνησης το προηγούμενο διάστημα, κάτι που εξηγεί και την υπεραπόδοση αυτή τη χρονική περίοδο.

Ισχυρή άνοδο και για την Aegean με κέρδη 2,08% στα 5,40 ευρώ, μετά το αισιόδοξο μήνυμα του προέδρου της εταιρείας κ. Ευτύχη Βασιλάκη που διαβλέπει θετικές προοπτικές αν δεν υπάρξει κάποια επιδείνωση των συνθηκών ή κάποιος νέος εξωγενής παράγοντας κρίσης.

Στρατηγική του αερομεταφορέα για την τρέχουσα χρονιά είναι να δώσει έμφαση στην ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό η αεροπορική εταιρεία θα προσφέρει φέτος, για το σύνολο της χρονιάς 15 εκατ. θέσεις με 15,2 εκατομμύρια θέσεις και θα επαναφέρει 15 δρομολόγια στο αεροδρόμιο της Αθήνας τα οποία είχαν διακοπεί λόγω πανδημίας, με στόχο το load factor να ανέλθει στο 75% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με τον ίδιο η μεγάλη πρόκληση για φέτος είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας της Aegean στη σχέση εσόδων ανά πτήση, γεγονός που επιβάλλει στον αερομεταφορέα να ακολουθήσει έναν δυναμικό σχεδιασμό καθόλη την διάρκεια της σεζόν.

Αναφερθείς στον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Βασιλάκης ανέφερε ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες. «Πέρα από απώλειες εσόδων της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς από τις δύο χώρες και το αυξημένο κόστος των καυσίμων οι υπόλοιπες επιπτώσεις δεν είναι αξιοσημείωτες» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Οι προαναφερθείσες καλές προοπτικές οδηγούν μάλιστα τον αερομεταφορέα στο να επιταχύνει την αναδιάρθρωση του στόλου της εταιρείας, η οποία είχε μεταχρονολογηθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Aegean θα παραλάβει μέχρι το τέλος του έτους 12 αεροσκάφη Airbus και μέχρι το τέλος του 2023 ακόμα 10. Στην ίδια κατεύθυνση, η εταιρεία προχωρά και στην πρόωρη λήξη και επαναπαράδοση στον εκμισθωτή 8 αεροσκαφών τύπου Q400 και την αντικατάστασή τους με την αγορά τριών αεροσκαφών ATR72-600 και τη μίσθωση έξι ακόμη. Το ένα από τα τρία αεροσκάφη τύπου ATR72-600 έχει ήδη παραληφθεί και τα άλλα δύο αναμένεται να παραδοθούν στην εταιρεία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τεχνικά, για τη μετοχή της Aegean κλεισίματα πάνω από τα 5,25 ευρώ, οδηγούν σε κίνηση προς στα 5,45 - 5,50 ευρώ (και σήμερα υπήρξε «χτύπημα» σε αυτό το επίπεδο) τα 5,57 ευρώ περίπου και τα 6,19 ευρώ.

Ήπιο bid βγήκε και στις μετοχές της ΔΕΗ (0,39%), της Viohalco (0,45%), της Motor Oil (0,35%) και των ΕΛΠΕ (1,24%).

Intrakat (3,24%), Entersoft (3,21%) και Epsilon Net (2,74%) που έφτασε σε νέα ιστορικά υψηλά, αποτέλεσαν τους πρωταγωνιστές στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τη Cenergy και την Ικτίνος να υποχωρούν εν μέσω profit taking.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Moody's για πέντε ελληνικές τράπεζες - Αναβάθμιση με θετικές προοπτικές

Οι 3+1 λόγοι που η UBS παραμένει «ταύρος» για την Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider