Άνοδος 3% στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την παρέμβαση της Κίνας και εν αναμονή της Fed

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος 3% στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την παρέμβαση της Κίνας και εν αναμονή της Fed
Εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed, όπου αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018, παίρνοντας τη σκυτάλη από την ισχυρή άνοδο στην Ασία.

Τελευταία Ενημέρωση 15:50

Με κέρδη σχεδόν του 2% κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν αναμονή της συνεδρίασης της Fed, όπου αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2018, και παίρνοντας τη σκυτάλη από την ισχυρή άνοδο στην Ασία, που πυροδοτήθηκε από τη φημολογούμενη παρέμβαση της Κίνας στη χρηματοπιστωτική αγορά.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 2,5%, με όλους τους δείκτες στο «πράσινο», ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει άνοδο 3,2%.

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει κέρδη 2,7%, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται 3,2%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδίζει 1,43%. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει άνοδο 2,8%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινείται στο +1,9%.

Η νομισματική επιτροπή (FOMC) της Fed ολοκληρώνει σήμερα τη διήμερη συνεδρίαση, με τους επενδυτές να αναμένουν την ανακοίνωση για την πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της από το 2018. Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πως η τράπεζα θα ανακοινώσει μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%, με την προσοχή να στρέφεται στα όσα θα πει ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενώ αναμένουν πρόβλεψη για επιπλέον πέντε ή έξι αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, σημαντική άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη και τα έσοδα της Inditex, με τον ισπανικό όμιλο ένδυσης -ιδιοκτήτη των Zara- να σημειώνει κάμψη στις πωλήσεις του για το τέλος του 2021 λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Η μετοχή της ενισχύεται 0,6%.

Παράλληλα, μείωση της κερδοφορίας για το 2022 αναμένει η BMW, καθώς η κρίση του πολέμου στην Ουκρανία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Ωστόσο, η μετοχή της σημειώνει άνοδο 1,9%.

Σε συνέχεια των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία, το ρωσικό κράτος πρόκειται να πληρώσει 117 εκατ. δολάρια σε τόκους σε δύο κρατικά ευρωομόλογα την Τετάρτη, την πρώτη από τις τέσσερις πληρωμές στους πιστωτές τον Μάρτιο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την προοπτική αθέτησης του χρέους της.

Ασία

Νωρίτερα, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 8,95%, κλείνοντας στις 20.064 μονάδες, με τον τεχνολογικό κολοσσό Tencent να σημειώνει άνοδο 23%, την Alibaba στο +19% και τη NetEase στο +23,6%.

Στην Κίνα, ο Shanghai composite ενισχύθηκε 3,48% και ο Shenzhen 4,02%. Επίσης, στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωσε κέρδη 1,65%, ενώ ο Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο +1,44%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 1,1%.

Η ισχυρή άνοδος ήρθε έπειτα από το δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, που ανέφερε πως η Κίνα θα διατηρήσει σταθερές τις χρηματιστηριακές αγορές και θα λάβει μέτρα για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης το πρώτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το Xinhua, η Επιτροπή Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Λιου Χε, δεσμεύτηκε επίσης να διατηρήσει σταθερές τις χρηματοπιστωτικές αγορές του Χονγκ Κονγκ, ενισχύοντας παράλληλα την επικοινωνία και τον συντονισμό με τις ρυθμιστικές αρχές του Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider